Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (816)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Za co, proboha, všichni ti Lvi? 1) Přehled nominovaných a zejména udělených Českých lvů je smutnou přehlídkou současné úrovně českého filmu. Nominace na nejlepší zvuk nebo scénář mi připadá přímo jako výsměch. 2) S rolí si nesporně vyhrál již 33letý Kryštof Hádek (Kobra), jehož fetkařské kreace jsou nejenom roztomilé, ale i údajně velice přesné. 3) Výstižný koment: Mamlas (odpad), Gattolino**. 4) Víš, vole, mám plán. Už nikdy více takový film. Jenom nevím, jestli to dokážu splnit. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Můj brácha má prima bráchu aneb další sociální peklo z českých luhů a hájů. Je fajn občas vidět snímek tvůrců, kteří se neberou příliš vážně a přesto zvládnou natočit film s nadhledem. V kinech mi to tenkrát uniklo a já si lámu hlavu nad tím, proč vlastně? A jo, to bude ta ztracená důvěra v český film. Naštěstí se zase začíná blýskat na lepší časy, letos jsem tam viděl už dva. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Bratři Hádkové jsou fakt dobří a tím, že jsou oba opravdu bráši, působí ještě věrohodněji. Neskutečně dobrá je i Jana Šulcová v roli jejich vychlastané matky a Věra Kubánková jako jejich starostlivá babička. Je to docela depka, o poznání ještě větší, neboť takhle si tady někteří opravdu žijeme. Prušinovský opět boduje a dokazuje, že i dramatický žánr mu není cizí. Těším se na další jeho celovečerní film. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

"The Snake Brothers" :) Překvapivě mě tenhle film dost bavil. Skvěle zahrané, výborně režisérsky ukočírované, chytrý a nápaditý scénář - to vše dalo vzniknout jednomu z nejzábavnějších českých filmů poslední dekády. Není to sice "nabušené" nápady a silným dějem od začátku do konce a pár věcí bych si možná představoval jinak, ale to nic nemění na tom, že mohu tvůrce pochválit. Tento český film se může měřit se zahraniční konkurencí a určitě by obstál. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Tak se musím přidat do zdejšího zástupu pochvalných komentářů, protože tento film se fakt povedl. Zásluhu na tom má perfektní scénář, který, ač lehce šablonovitý, někdy předvídatelný, je prostě napsaný dobře. Největší plus jsou ale herecké výkony, a to hlavně Hádkovci. Těm se povedlo vytvořit naprosto přesvědčivé duo bratrů, z nichž je každý jiný, ale přitom tak podobný. Je neuvěřitelné, že nápad, dát tyhle bráchy ve filmu dohromady nenapadl do teď ještě nikoho. Několikrát jsem si vzpomněl na Dům pro dva, který byl ale ještě o něco sugestivnější. Ostatní herci také potěší, obzvláště Jana Šulcová, která opravdu stojí za to. Nevím, jestli je to nejlepší český film za poslední dobu, ale mně se rozhodně zaryl pod kůži jak máloco. Proto lehce nadhodnocuji a dávám plnou palbu. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně český film roku 2015. Prušinovský potvrzuje pověst obrovského talentu a svým způsobem zjevení mezi tuzemskými tvůrci. Největší silou Kober a užovek je to, že se tvůrce nepokouší točit nějak světově ani nepřichází s ničím originálním, ale sociální téma upravuje k obrazu svému a specificky českému, aniž by u toho působil směšně. Ačkoli jsou postavy klasičtí "chcípáci", snaží se se svým osudem něco dělat, jenže jejich minulost je natolik temná, že se jí nejde úplně zbavit a stahuje je ke dnu, tím pádem jsou uvěřitelné a NEKARIKATURNÍ, což je v českém filmu unikát. Prušinovský to celé protkl depresivní atmosférou a vysloveně si pohrál s kamerou, kdy neváhá oslnit dlouhými a rozhodně ne samoúčelnými kamerovými jízdami, vhodným a citlivým použitím ruční kamery, čímž jen prohlubuje zajímavý zážitek. K tomu notně přispívá i takřka geniální využití písňového soundtracku, který vedle různých trefných hiphopových songů využívá i letité hity, které v kontextu filmu znějí úplně jinak, než jak jsme zvyklí, absolutním vrcholem pak je píseň Na hadím ocase, která vyznívá zcela přesně. Na ještě vyšší úroveň film povyšují výtečné herecké výkony, jimž jednoznačně dominují bratři Hádkové, kteří jsou strhující, zejména Kryštof je v roli feťáka až mrazivě dokonalý a přesný, Matěj není ale o nic horší. Ano, je možné, že film je trošku delší, než by mohl být a epilog je vesměs zbytečný, ale to je tak jediná větší výtka, kterou lze ke Kobrám a užovkám mít. Po dlouhých letech český film, který není do počtu a výrazně vystupuje ze zdejší šedi. 85% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Lidská a duševní bída v hlavní roli. První polovinu filmu jsem hledal cestu a postoj k filmu, dělalo mi trochu problém sžít se s postavami. Druhá polovina se mi líbila víc, byla dramatičtější, od pouhého ukazování tragédů a jejich starostí přešla k činům. Povedené bylo závěrečné vyznění snímku a zachycení smutného osudu užovky. Výborně se do své role položil Kryštof Hádek, opět potvrdil, že talentu má na rozdávání. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na české filmy do kina docela chodím, ale aby mě nějaký ze snímků opravdu nadchnul, tak to se stává asi jednou do roka. Loni mě uchvátil debut Jiřího Mádla, letos v lednu jsem předpokládala, že "životopis" o Saudkovi už nic nepřekoná. Jenže po lednu ještě zbývá celých jedenáct měsíců a já jsem se doslechla, že tvůrce mého milovaného "Okresního přeboru" vypravil na filmové plátno další dílo. Už od zhlédnutí traileru byla má očekávání veliká (upoutávky v komentářích většinou nezmiňuji a nehodnotím, ale tahle by ode mě dostala bez pardonu pět hvězdiček, skvěle sestříhané, výborná volba písní, zkrátka pecička). Tento typ filmu samozřejmě nezasáhne masy a asi ani nezíská žádné ocenění za největší počet diváků, ale dalšími cenami by měl být zasypán, a to minimálně vyzdvihnutím scénáře a božského Kryštofa Hádka (zřejmě za vedlejší mužský herecký výkon, ale vskutku není malých rolí). Kryštofova herecká kreace by se neztratila ani ve světové produkci, jeho ztvárnění té "fetky pos*ané" vám bude ležet v žaludku hodně dlouho. Hádek starší se ale za svou práci také rozhodně stydět nemusí, stejně jako zbytek hereckého osazenstva. Snad bych jen maličko zkrátila druhou polovinu snímku, ale ty 4* jsou opravdu silné a mohou být ještě zaokrouhleny po koupi DVD, protože jak řekla moje maminka při odchodu z kina, "musíš to koupit domů, tohle bude kultovní film". Drama, v jehož prvních deseti minutách budete plakat smíchy.. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Kryštofa Hádka. Musel bych hodně zapátrat v paměti, abych si vzpomněl, kdy jsem ve filmu viděl přesvědčivějšího feťáka. Prušinovský válí. 85%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

"Vole" som v česko-slovenskom slovníku nenašiel. Ale musí to byť homonymum s úžasnou významovou škálou, usudzujúc podľa početnosti jeho výskytu vo filme. Zase ma raz naštvalo, že taký dobrý český film dorazil do našich kín so 7 mesačným oneskorením. Soundtrack tam sadol a veľmi ma oslovil obsahom textov. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Jak Hádka/y moc nemusím, tak tohle se jim celkem povedlo, i typickým příběhem stále nad propastí průšvihu... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud tento film vypovídá o stavu (české) společnosti (ve dvacátých letech jedndvacátého století), a to dělá každý film, pak už je třeba pomýšlet na nějaké teplé místečko - třeba někde v Sýrii, neboť zemřít v boji je asi lepší než morálním rozkladem. Druhou možností je modlit se, abychom se do této (filmové) společnosti nikdy nedostali... Většina soudobých kinematografií reflektuje bezprostřední skutečnost nebo blízkou či vzdálenější budoucnost; tím zobrazuje svoje vize, ale také předtuchy a obavy. V tomto případě nešlo jen o marasmus uzavřeného okruhu flákačů a podvodníků, ale vzpomeňte na policii, které nestojí za to si ověřovat fakta (neprovedla ani prohlídku povedené živnosti), a lhostejnou soudkyni... Jedna hvězda (je za herecký výkon bratří Hádků, který je mezi současnou českou hereckou garniturou skutečně ojedinělý. Pozn.: Ve volných chvílích budu ještě hledat jiný smysl, který se mohl ukrývat v nějakém spodním plánu, ale v úspěch moc nevěřím. ()

marleyy 

všechny recenze uživatele

80% Naprosto přirozená a uvěřitelná sonda do ,,normálního´´ světa feťáka a loosera, který se snaží vyhrabat bráchu i sebe z menších i větších problémů. Absolutorium zaslouží oba fenomenální Hádkové a hlavně režisér Prušinovský, který se toho nebál a dal do filmu srdce i duši - paráda. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Prostě jsem asi čekala víc než k depresi vedoucí bezvýchodný kruh. Ne, že bych chtěla nějaký happy end, ale když se budu chtít dostat do vyždímané nálady, tak si pustím Requiem za sen. ()

MessiM 

všechny recenze uživatele

Evidentně nejlepší režisér současnosti stvořil další český film roku. Alespoň za mě. Výborná psychologie postav a dost realisticky zahraná. Životní drama zahrané i s dávkou humoru. Velmi povedené! ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Víš jak. J. Prušinovský opravdu umí a řekl bych, že má potenciál ještě na víc, tak snad se dočkáme. Herecky od Hádků povedený dílko. Sociální drámo protknutý černym humorem. Ocenuju i takový linky jako ta parádní babička V. Kubánkové, babička jak je známe a máme rádi. Osobně mám problém s dlaždičskym projevem takřka všech postav, ikdyž chápu, že to do tohohle prostoru zapadá. 50. KVIFF ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Viděla bych to takto: první třetina neúnosně se vlekoucí a umaštěná, ale od chvíle kdy báječná až kouzelná babička Věry Kubánkové souhlasila se zastavením domku, začalo to konečně "odsejpat". Naskočil děj, pocity a Užovky mi bylo upřímně líto. Ale nejen jeho, jak to ve správných sociálních dramatech bývá - tam jsou k politování obvykle všichni. Herecké výkony zde byly o dvě ligy lepší než scénář (výhrady ke scénáři viz komentář od kočika1 - lépe bych to nenapsala), takže čtyři hvězdy jsou především za ně. Parádní kousek zde vystřihl hlavně Kryštof Hádek - doufám, že za svého odpudivého Kobru si domů donese aspoň Lva. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama