Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Skvělá kniha - skvělý film. Pravda, mluva knižních Lovreňáků a Velraňáků je natolik šťavnatá, že do filmu se jaksi zcela nešikne, ovšem nahého boje se filmaři nevzdali. Jak se říká, papír snese více, než mluvené slovo, i když mám obavy, že v naší vulgární době by klidně někdo ty sprosťárny natočil ( a tím film pěkně pohřbil). Zbytečné zde opakovat nejznámější hlášky, ale: Mám v kalhotách, díru jak trám - taky není špatná. A scéna s granátem? Kde se tam vzal ostrý? V příběhu zkrátka řádí nejen kluci, ale i jejich tatínci. Maminky ne, ty pak přihlížejí, jak rozzuření tatínci mydlí jejich kluky. Jo, to bývaly časy. Dnes už se nejspíš děti perou jen přes počítače...ale tenhle film baví pořád. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že mě tento film bude bavit, ale opak byl pravdou. Knoflíková válka o dvou skupinkách kluků, kteří proti sobě válčí všemi možnými způsoby je mezi válkami opravdovou vyjímkou. Neteče tu krev, to ani náhodou. V těto válce tím nejcennějším pokladem jsou vaše šle a knoflíky jak napovídá název. Film jsem viděl s vynikajícím českým dubbingem a asi jako každý nemůžu zapomenout na tu pověstnou větu - Kdyby sem to býval věděl, tak by sem sem býval nechodil. Velice milý snímek pro všechny věkové kategorie. ()

Reklama

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ DVD PREMIÉRA: NOVÝ ČAS/ ATYP FILM = 2.2.2009 --- Je to s pôvodným českým dabingom (veď prečo by sa niekto obťažoval zachrániť ten pôvodný slovenský) takže neváhajte (+ originálny zvuk a české titulky). --- dodatočne som sa dozvedel, že film je na DVD zmršený (ja nemám nastavené anamorfné prepínanie automaticky, a tak som prepínal manuálne bez podozrenia na podraz, a titulky ako dabingový vyznavač - zvlášť pri filme ktorý púšťam deťom - ignorujem. Takže sa ospravedlňujem za robenie nadšeneckej reklamy pofidérnej firme ktorá DVD vydala. (5.2.2009) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ktorý mi nesadol. Knoflíková vojna je natočená s veľkým citom pre všetko, čo obsahuje. Detské charaktery, dospeláci, chovajúci sa ako deti, strach z internátu: odtrhnutia od domova, zrada spoločenstva, rošťáctvo. Má to v sebe ľahkosť a závažnosť výpovede zároveň. Ale nemám na film spomienky z detstva, čo je myslím dôvod, prečo film toľko ľudí miluje. Ani som nečítal knihu. Takže cítim, že som videl klasiku, ale necítim s ňou spriaznenosť. Teším sa však, keď si niekedy v budúcnosti pozriem znova film s vlastným dieťaťom vo veku hlavných hrdinov. 70%. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Nepřečetl jsem si dopředu, o čem film je ani o žánru. A tak když se objevil poprvé nůž v chlapeckých rukou, trošku mě zamrazilo. A pak už jsem se nechal unášet na vlnách sentimentu, neposkvrněného dětského světa plného čestnosti a dobrodružství ala Foglar, kde není místo pro podrazy (a když už, tak jsou náležitě potrestáni). Pevné místo zde mají nesmlouvaví a tvrdí otcové dětských hrdinů. Jenže jejich výprava za hledáním Lebraca probíhá a skončí tak, jak říká životní moudro: "muži nikdy nepřestanou býti dětmi". ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Aby režisér našel správné mladé amatérské herce, vyfotografoval téměř tisíc dětí ve věku kolem dvanácti let. Ty vybrané později procházely sítem castingu. (sator)
  • Film měl problém ve Spojených státech kvůli nahým scénám, které šokovaly americkou Ligu ctnosti. (sator)
  • Natáčeno v pískovně Saint-Arnoult-en-Yvelines, v lomech Poyers (Orphin) a na venkově v Bailleau-Armenonville. Scény v Longeverne jsou natočeny v Armenonville-les-Gâtineaux (Eure-et-Loir) a ty ve Velrans v Orphin (Yvelines). Poslední scéna se natáčí na Adolphe-Chérioux na rue Édouard Tremblay ve Vitry-sur-Seine. Rybářská párty se koná u rybníka Guiperreux v Poigny-la-Forêt. Yves Robert také využívá okolí svého pozemku, Moulin de la Gueville v Saint-Hilarion v Buttes Noires. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama