Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obětavá zdravotní sestra Vlasta (Alena Mihulová) při své práci na jihomoravském venkově ošetřuje spoustu rázovitých místních pacientů. Když se však dozví, že sama potřebuje pomoc, musí ji začít hledat mimo prostředí, které zná. Díky dceři jednoho z pacientů (Tatiana Vilhelmová) a její esoterické mentorce (Zuzana Krónerová) začíná objevovat svět alternativního léčení a díky němu snad i sebe samu... To vše k velké nelibosti manžela Ladi (Bolek Polívka), který na tyhle "hňupoviny" nevěří. Vlasta tak musí bojovat nejen se svojí nemocí, ale i s Laďovým zdravým moravským "rozumem". Komedie a drama se proplétají, když si Vlasta poprvé v životě začíná uvědomovat, že taky ona potřebuje péči... (A-Company CZ)

(více)

Recenze (357)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Domácí péče zaujme zejména jednoduchým a zároveň silným příběhem o vcelku obyčejných lidech, kteří se naráz musí vypořádat s nenadálým zásahem krutého osudu do jejich života. Film nabízí pohled na dva lidi, kteří snad nemohli být více odlišní, ale přesto je spojuje silné pouto, i když to není na první pohled zřejmé. Každý se pak s realitou vyrovnává po svém, svým vlastním způsobem. Osobně mě akorát zarazil závěr filmu, který je nejednoznačný, ale v tom špatném slova smyslu, že mě nějak nenapadala nejvhodnější varianta konce. Zkrátka ve výsledku průměrný snímek, který těží hlavně z námětu, míry realističnosti a možnosti identifikace s postavami. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Milé, pravdivé, dobre odpozorované zo života. Hoci sa rozpráva o vážnych veciach, je čas aj na ľahký humor. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, či čakry alebo chľast majú na svedomí viac blbých rečí. A Horák sa tu logicky snaží neprikláňať úplne ani na jednu stranu. Ale žiaľ to hrá na viac strán, aj čo sa týka prístupu, ktorý film sprevádza. Takže mi to vychádza len na pár silných momentov, pár slabších a jeden príšerný pokus o vtip. Ešteže záver patrí medzi tie silnejšie okamihy. Celkový zážitok potom pôsobí o niečo intenzívnejšie. To určite vedia aj debutanti. Napriek tomu verím, že potenciál, aby bol v budúcnosti konzistentnejší, režisér má. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako ano, chápu, co chtěl autor říci. Dokonce odhadnu směřování jeho myšlenek, jak chtěl příběh podat a jaké tam chtěl mít zápletky. Jenže tím, že nešel do hloubky, že spoustu věcí nedořekl, nebo dokonce nenaznačil, se mu to sesypalo pod rukama. Možná bych mu mohl doporučit, aby si nejprve přečetl Terzaniho knihu Ještě jedna jízda na kolotoči, o tom, jak se s rakovinou a vidinou smrti vyrovnává do té doby úspěšný novinář a žurnalista. Jeho myšlenky mají hluboký vhled, nechají nás nahlédnout skutečně do nitra, do myšlenkových procesů. Tento film to nenabízí. Vlastně nevíme, proč se třeba ti dva vzali, proč Polívkova postava manžela je tak odtažitá, proč ho nezajímá, co se s jeho ženou děje a bude dít, když jistý vztah k ní stále má... Stejně tak postava dcery je jen naznačena - a vztah matka-dcera rozebrán zcela minimálně. Ano, vidíme jizvy na rukou, ano, napadne nás něco o sobectví, ano, je tady ten telefonát a kuplet na závěr, ale stále je to zatroleně málo, abych si udělal představu. Zato se hodně času věnuje ezoterice, a to ještě zmateně - padání lidí do transu je na křesťanských setkáních, kde to má působit duch svatý, urinologie léčí i tělo apod. Navíc jsou zde divné skoky - od skepse k léčitelským praktikám po bezvýhradnou důvěru a obhajobu (jako proč ne, ale jen na základě ohnuté lžičky? bez postupného vývoje?), od rozčarování, že jde o léčbu duše pro další reinkarnace (mimochodem, další nonsens, tohle ezoterika řeší až ve druhém plánu, jestli vůbec), po náhlé se vyrovnání s nadcházející smrtí (a vlastně nevíme jak a proč - že utekla v noci do lesa a tam "prozřela"?). Neříkám, že nejde o silný příběh, ale místo povrchních zbytečností bych ocenil hlubší vhled a zobrazení myšlenkových pochodů - třeba scénu, kde by se dívala na lidi v zahradní restauraci, jak popíjejí pivo, děti si hrají, a najednou by si uvědomila, že ti lidé tam zítra budou, ale ona už ne. Dost mě také štvala ta těkavá a zoomovací kamera, jež měla problém zarámovat nějaký smysluplný obraz. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Tenhle film snad ani nemůže neoslovit, musím přiznat, že jsem prakticky nevěděl do čeho jdu a byl jsem zaskočen, protože jsem ani netušil, že je to komedie i drama. A sedělo mi to perfektně. V porovnání například s Pořád jsem to já nebo Jako nikdy se mi tady strašně líbí, jak dokázali udělat film o smrti a přitom ho odlehčit skvělým humorem. Třešničkou na dortu jsou perfektní výkony, kde opravdu všichni odvádějí tu nejsolidnější práci. Jenom si myslím, že ta role Vlasty je prostě tak skvěle napsaná, že aby z toho Mihulová něco nevytěžila, musela by být dost špatná herečka. Ať je zbytek filmů tohoto roku jakýkoliv, myslím že aspoň pár nominací na Lva a Ceny kritiků jsou jasné, jak pro ní tak pro film. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Domníval jsem se, že letos už žádný český film nemůže překonat Kobry a užovky. Stalo se. Takový malý filmový zázrak. Domácí péče mě zasáhla intenzívní silou přímo do srdce. Ani se mi nechce věřit, že jde o filmový debut. V první řadě musím zdůraznit excelentní výkon Aleny Mihulové, její Vlasta je poklad k zulíbání a Mihulové podání je velmi expresivní a srdcervoucí. Doufám a věřím, že ji neunikne žádná filmová cena - Karlovy Vary její sběr snad započaly. Herecky se mi líbil i Polívka a Vilhelmová, nikdo jiný postavu Ladi snad hrát ani nemohl. Co oceňuji především je výtečné zpracování zásadního tématu - konflikt mezi zdravým a nemocným člověkem. Nemocný, jenž se svojí nemocí bojuje a "nezabalí" to, vyzkouší všechny možné prostředky, aby dosáhnul uzdravení. A v tomhle u zdravého málokdy nalezne pochopení, což je ovšem do jisté míry pochopitelné, protože zdravý se nikdy nedokáže v plné míře do kůže nemocného vcítit. Další prvek, jenž se tuze povedl, je humorná složka. S humorem je nakládáno v Domácí péči s rozmyslem a ani v jedné scéně nepůsobí trapně. A nemám primárně na mysli Laďovy/Bolkovy hlášky. Závěr je jeden z nejlepších, jakých jsem u filmů tohoto žánru viděl - Američani, učte se. Slávku Horáku, z celého srdce Vám děkuji za mimořádně silný filmový zážitek a přeji co nejvíce Českých lvů. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Zdochliacke sociálne porno ponižujúce dôchodcov už sa netočí len na Slovensku ale aj v Čechách? :D To je super posun od teroristických HEČ filmov. :D Domácí péče je veľmi smiešna, prvoplánová a samozrejme neúčinná kritika klasického zdravotníctva a podkurovanie bludom o alternatívnej medicíne, ktorej cieľovkou môže byť akurát tak na anti-EU náladách fičiaca si sekundárne negramotná lúza. Nechápem, prečo film, ktorý rieši hľadanie sebaúcty u seniorov a špeciálne u žien, ich v konečnom dôsledku len ľutuje. Mám aj problém s herectvom Bolka Polívku, ktoré sa mnohým javí byť nejaké kvalitnejšie. Nechápem, čo je kvalitné na tom, že je ožran pred kamerou ožratý? Plusom jeho hereckého prejavu majú byť snáď tie prilepené pigmentové škvrny na paprčiach, ktoré furt režisér strká pred kameru, aby sme tých lacných nechutností nemali málo? ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Slušné obsazení,ale výsledkem je pro mě zklamání.hodinu a půl jsem se díval,jak někdo pozvolna umírá,aniž by mě celý příběh něčím zaujal.Navíc mě celou dobu štvali esoteričtí sektáři a film mě tak nějak otrávil a znechutil.Nakonec jsem pochopil,že pokud jsem si chtěl "vychutnat" podobný zážitek,stačilo mi vypnout DVD a ponořit se do vlastního poživota,problém je v tom,že chci na to,co je zapomenout a ne naopak.Nejsem zrovna fanouškem francouzské kinematografie,ale takový snímek Nedotknutelní,to byla jiná káva. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prvoplánový doják točený jen proto, aby posbíral všemožné ceny. A to se mu daří. Alena Mihulová je sice skvělá, jsou tu dva tři momenty, u kterých se člověk usměje, ale jinak jsem měl při sledování podobné bolesti, jako hlavní hrdinka. 30% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

V trailery ma zaujal Polivka a hlavne kvôli nemu som si pozrel film. Nakoniec ma on sral najviac. Mal som pocit, ze mu nikto nepovedal, ze nehra v komedii ale v drame a jeho neustale pseudovtipne hlasky, ktorymi mal akoze zakryt svoj strach z choroby manzelky, mi vôbec do ladenia filmu nesedeli. Podla mna to bola chyba Horaka ako rezisera. Scenar nie je zly a mohlo to fungovat. Ale v jeho nemastnej neslanej rezii to je cele take nezazivne. A navrch ma srala linia s ezoterickymi volovinami. Velku pochvalu si zasluzi Alena Mihulová, ktora tu dobrosrdecnu trpitelku stvarnila dokonale. A este sa mi pacila moja oblubenkyna Tatiana Vilhelmová aj napriek tym ezoterickym kydom. 4/10. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Příběh o obětavé ženě jenž je zabalen do smutného kabátku. Sympaticky zahrané hlavní role. 70% (viděl jsem: 1x - tv) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Není vůbec nic jednoduchého zpracovat tak těžké téma s jistým nadhledem, jemným, milým humorem, dramatickými okamžiky a v neposlední řadě si velmi cením toho, že se tvůrci oprostili od citového vydírání. Alena Mihulová s Bolkem Polívkou byli skvělí, působili na mě přirozeně, upřímně, uvěřitelně. Závěr se též povedl, elegantní tečka za větou. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Film, který zaujme..potěší, rozbrečí, rozesměje. Alena Mihulová zahrála roli sobě vlastní, působí jako obětavá zdravotní sestřička velice přirozeně. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Nevím tedy, komediálního mi tu nic moc nepřišlo. Alena Mihulová opět jako herečka tragických rolí. To už je vyloženě její škatulka. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Ufff, česká kinematografie mě poslední dobou docela zkouší! Za krátkou dobu další nelehké drama, které v sobě ukrývá tolik, že by to člověk sotva čekal. Příběh vypovídá o kontrastech v osudu ženy, která se jako domácí sestra stará o poměrně težké případy a pro své povolání obětuje téměř vše, sama však lásku doma nedostává a ani ji neumí přijímat. Vše se odehrává na pozadí neutěšeného venkovského prostředí plného chlastu, klasické vesnické nátury a dalších atributů, se kterými se člověk jen težko může popasovat a tak divák často trpí jak střelená škodná. Snímek je sice laděn do úsměvného duchu, nicméně vy pokaždém takovém usměvu budete mít v puse zatraceně hořko. Krom toho všeho se autorovi povedlo vklínit už do tak nelehkého tématu i kapku esoterických teorií, což dává celému příběhu aspoň malou naději. Krom skvělého výkonu Aleny Miluhové musím pochválit roli Taťány Vilhelmové, která si tak po Teorii tigra napravila reputaci nesmírně laskavou tváří, která ji náramně sedla. Skvělý režisérský debut! ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Mozaikou smutných lidských osudů se vine tragédie ženy v bezvýchodné situaci. Poklidný venkovský příběh o lidském neštěstí ve světě, kde materialismus a duševno vchází ve střet. Možná účelová hořká tragikomedie, která ovšem dokáže vzít za srdce. ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama