Reklama

Reklama

Jack staví dům

  • Dánsko The House That Jack Built (více)
Trailer 2

Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Své temné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek nás zavádí do USA 70. let. Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na festivalu v Cannes. (Aerofilms)

(více)

Recenze (522)

Packal13 

všechny recenze uživatele

Jack nejenomže dům staví, on ho nakonec i postaví a při stavění si sem tam odskočí i někoho picnout. Nemá smysl snažit se Triera pochopit, můžete si ho ale užít. ()

PiLgRiM 

všechny recenze uživatele

Trier opět překračuje hranice divácké přijatelnosti, ( má ještě co překračovat? ) avšak ve výsledku se jedná pouze o prázdně ubrečenou zpověď umělce, procházejícího tvůrčí krizí. Poprvé v životě se mi stalo, že se mi Trierův film nezaryl pod kůži bezprostředně po skončení projekce. Pod kůži jde pouze ve chvílích předcházející jednotlivým aktům, neb akt sám o sobě je povětšinou zobrazen mimo záběrově ( viděna klasická verze ) a následován verbální obhajobou před svědomím. Naštěstí je tu poslední půlhodina a Božská Komedie, která kompenzuje částečnou nespokojenost z předchozího dění. Doufám jen, že se nedočkáme pokračování. Vzhledem k tomu jak má Lars rád holky, si ani nechci představit, jak by dopadla Beatrice :) ()

venison 

všechny recenze uživatele

Jako filmový počin "Jack staví dům" je dobrá úleťárna.. Žánrově se to nedá brát jinak než snad nejčernější mainstreamovou komedii, kterou jste zatím viděli.. Je to hodně narušené, takže pokud se film diváku OPRAVDU líbí, tak bude asi stejně psychicky v pořádku jako hlavní hrdina Jack.. Hlavní slabinou filmu je především obrácená gradace děje.. Děj je vyprávěn lineárně formou několika příběhů.. Jedná se o náhodně vybrané jednotlivé vraždy.. Ta první povídka byla prostě TOPka a možná by mi jako povídka naprosto stačila.. S každou další částí úroveň o chlup klesá (nebo začínám být otupělá, jak si zvykám na syrové podání jednotlivých chodů) až hluboko klesne kakofonickou změtí obrazů, které mají suplovat podobenství satanistického očistce.. Jinak se mi tam pár sadisticky morbidních scének líbilo natolik, že mi v hlavě budou strašit asi až do smrti.. Za mě rozhodně povinná jednohubka, kterou asi nebudu opakovat.. Matt Dillon byl samozřejmě famózní úchyl a a zmínku stojí především Uma, která herecky všechny převálcovala.. |Světozor| ()

TerezD 

všechny recenze uživatele

Tento film budete milovat nebo nenávidět, žádná střední cesta neexistuje. Sama jsem překvapená, že jsem si nového Triera svým způsobem užila. Matt Dillon perfektně ztvárnil masového vraha s obsedantně kompulzivní poruchou, který své vraždy považuje za něco "umělecky" vyššího. Mnozí asi nebudou souhlasit, ale neberu celý snímek jako snahu o nějakou pózu, pokud budete přistupovat k filmu s otevřenou myslí, tak dvě a půl hodiny vám utečou jako voda. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Lars von Trier má takovou pozici, že si už dlouhé roky může točit co se mu zachce a způsobem, jaký chce a v podstatě je úplně jedno, co si o tom kdo myslí. Ta tvůrčí svoboda je na jeho práci znát, a to je dobře. V názorech na to, kdy jde ještě o umění a kdy už jen o autorovu sebestřednou onanii, se stejně povedou dále nekonečné debaty... Vlastně i mě dokázal dříve zaujmout více než Jackem a jeho časem poněkud stereotypní cestou za smrtící dokonalostí. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Matt Dillon je bravurní. Ten film je tak nechutný, až je za mě skvělý. Není tedy rozhodně pro každého, jelikož ne všichni úplně porozumí "Jackově cestě" a také nezvládnou pohled na mrtvá těla, případně atmosféru, která mi dost připomínala Antikrista. Ale ta hudba, ty zvuky, to ticho, které tam mnohdy je a všichni víme, že to neznamená nic hezkého. Jsem ráda, že Jack si dům postavil :D I když - jak se to vezme. Vím, že nějakou dobu, to vidět znovu nepotřebuji (asi jako Antikrista), ale von Trier je prostě takový. Jeho filmy Vás buď "poznamenají", jelikož je vidíte až do konce či po 15ti minutách to vypnete a řeknete, že to je blbost a tím to končí...Záleží pouze na Vás ;) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Klasický von Trier. I v tomto filmu se efektní obrazy a sondy do lidské duše střídají s pasážemi, ze kterých jsem měl pocit prázdné manýry. Téma a zvolená forma přímo vybízela k obvinění ze samoúčelné snahy šokovat a omámit diváky zakamuflovanou plytkostí. Režisér tomu šel ochotně naproti laciným filosofováním a proto dojem zachraňoval vynikající Matt Dillon, skvělí herci v rolích obětí, špičková kamera a smysl pro absurdní humor, který kupodivu nenarušuje tísnivou atmosféru. Netuším, jestli jsem viděl cenzurovanou nebo plnou verzi. Násilí mi přišlo nechutně realistické, ale síla výpovědi na něm nestojí. Okamžiky než k němu dojde jsou mnohem hutnější a víc šokující, než následující krvavá akce. Když už jsme u toho, nebetyčně otravnou Umu Thurman bych ubil taky. Rád bych ve filmu našel vyšší smysl, nebo ho chápal jako režisérovu zpověď, bohužel nic z toho jsem v něm neviděl. Ovšem netvrdím, že tam oboje není. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Lars Von Trier se snažil dělat umění z něčeho, kde prostě není. Tohle se mu povedlo podstatně méně než jiné věci. Matt Dillon je sice naprosto dokonalý a jeho výkonu nechybí nic! Ovšem stopáž 152 minut je nesmyslně dlouhá na to, jak moc je příběh kvalitní. Jasně, jsou tam magorské scény a úchvatné záběry, ale je to tak strašně protáhlé! Lars se snaží vás přesvědčit, že opravdu pracuje s vrahovou duší, ale mě tedy nepřesvědčil. Kdyby se film skrouhl na 100 minut, tak by mu to slušelo více. Je vidět, že i mistr Lars se někdy utne. ()

Tereszka33 

všechny recenze uživatele

Larsi, Larsi...nepřesvědčil si mě u Království, ani u Antikrista, ani u Melancholie, ani u Nymfomanky a já naivka jsem si myslela, že mě přesvědčíš u Jacka (teda jestě mám pořád v záloze Dogville, který jsem neviděla). Na co se to vlastně dívám, co si nám tím chtěl říct? A není 140 minut málo, Larsi von Triere? Což takhle přidat ještě hodinu naproste nudy, to se tam ztratí, neboj se toho. Kostrbatý střih, mdlé dialogy, tématické zbytečné vsuvky...jo aha, ono je to to umění, tam se může vše, protože ten, kdo to označí za naprostou hovadinu vlastně nerozuměl filozofické myšlence a je naprosty filmový negramot. Už je mi to vše jasné. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Špatnej film. Film není román. A ani román nesmí bejt nudnej, přestože může bejt rozvleklej. Tohle není film ani román. Akorát to má Vergilia a Danta v kruzích pekla. Dante je teda jako ten vrah, co ani neví, proč vraždí. Ale je to jedno. ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Našťastie si Jack berie to dobré z Trieroveho posledného experimentu: zaujímavého antihrdinu, ktorý ukája svoje potreby za hranice vkusu, epizodické rozprávanie prezentované cez rozhovor dvoch postáv, ich filozofovanie pomocou rôznych metafor s pomocou fun factov o fungovaní sveta, prírody či, tu prítomnej, architektúry, šokujúce sekvencie či svoju dogmatickú kameru. A našťastie si odpustil aj to, čo ublížilo Nymfomanke, a to "ambiciózne" rozdelenie na dva filmy, ktoré bolo zbytočné. Na poli 155 minúr, piatich incidentov a epilógu, rozohráva presne tú dostatočnú hru pre angažovanie diváka v príbehu. A teraz fakt netuším, že či si Trier po nechcene vtipnej a absurdnej nymfe 2 uvedomil, že sa ľudia na jeho filmoch v kinách môžu aj smiať, no Jack je totálne absúrdna komédia, ktorá búra mytos sériového vraha, využitím presne tých charakterových prvkov, ktoré očakávate (ocd, tomu vyhovujúca práca, už chýbali iba striktní rodičia) a zároveň situáciami, kedy je Jack prezentovaný ako totálny mamlas, ktorému pomôže len zásah božej sily. Dillonovi som veril následne aj celý ten prechod od nuly po Jacka po šesťdesiatich vraždách. To celé samozrejme ramuje presah o treste a vykúpení, ktorý je jasný od prvých sekúnd rozhovoru spomínaných dvoch postáv. Na to bohužiaľ nadväzuje koniec a príde aj na vizuálnu metaforickú masturbáciu so spomaľovačkami, nad ktorou som už len prevrátil oči. Ale všetko pred tým je hrozná trierovská haluz, pri ktorej sa suverénne smialo celé kino, včetne mňa. ()

Euky27 

všechny recenze uživatele

Pár, asi sedm filmů od tohoto pána jsem měl už tu čest vidět, avšak žádný mne zatím tolik nebavil. Konečně jsem také na vlastní oči viděl lidi opouštět sál. Nechápu proč :-D Jdeš na Triera do art kina a čekáš normální film, kterej hrají několikrát denně pár týdnů po sobě v multiplexu? Chceš oslnit přítelkyni tím, že jdeš na něco, co není přímo masově konzumní? ...Mno, tak přečíst obsah a pár komentářů by neškodilo spolu s úvahou, jestli se to tvé drahé polovičce bude líbit :-) I když některé s tebou na to půjdou i v den výročí a baví se ;-) Střílení dětí není zkrátka pro každého. Ovšem film má i poučný přesah, nikdy jsem například nevěděl, proč chodí koloušci k zemi jako první a laňka poslední, má to logiku, co kdyby se zvěř nepodařilo odlovit kompletně? Ve filmu se nakonec naštěstí sešikovali všichni do správného pořadí a lov byl úspěšný, tabule s vyhrazeným místem pro nejcennější trofeje, přepychová. Jako stavař musím ovšem ocenit i konstrukční stránku filmu - výběr materiálu pro stavbu domu snů. Beton působí chladně, o dřevo je potřeba často pečovat, tvarovkám také něco chybí :-( Jack tento problém s materiálem vyřešil na jedničku, Jarda Dušek se sám musí plesknout přes čelo, že ho takto přírodě přirozený materiál nenapadl. Myslím, že v řadách Dětí Země by se při stavění nových dálnic a mostů na nich či přes ně, dalo pořídit materiálu více než slušné množství, a vše by se parádně zrychlilo a ta odlidštěná černošedá linie asfaltu a betonu by v krajině dostala i určitou hřejivou tvář - lidi pro lidi? :-) Jediné, co mne na filmu mrzí, je, že jsme se nedozvěděli výsledek pokusu, který měl být přelomový v šetření munice. Nechápu ještě zajímavost, že Lars si prý ze samé deprese při natáčení snímku vytvořil závislost na alkoholu, myslím, že mnoha lidem v kinosále chybí v žánru filmu za dalším lomítkem "komedie" (i když černá, díky hereckému výkonu Matta Dillona až absurdně briliantní). *Ať nevypadám jako úplný cynik, doufám, že scéna s káčetem a nůžkami byla natočena trikově, i když nevím, jestli tomu sám věřím ;-) Člověku v dnešní společnosti ani tak nevadí násilí na lidech, které je mu předkládáno ve všech médiích, ale u němých tváří je mu to tak nějak líto* Kino Scala, Brno 9.11.2018 ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Nejsem fanoušek Trierovy tvorby. Z filmařského hlediska jí uznávám a chápu, že jí někdo dokáže plně docenit. Já jsem k tomu ještě nedospěl, a možná ani nechci. Co se týče filmu, tak ten není špatný. Má dobré herce, zajímavé nápady, kameru, hudbu a další věci. Je tam spoustu parádních scén, ale taky desítky momentů, kdy jsem si říkal WTF. Znovu to vidět nepotřebuji. ()

Steny94 odpad!

všechny recenze uživatele

Bingo! A máme tu jeden z najhorších filmov 2018...A to som sa na Jacka úprimne tešil, teda lepšie povedané, bol som naňho dosť zvedaví. Film som nedopozeral (čo sa mi stalo možno tretíkrát v živote), vydržal som ale takmer dve hodiny. Beriem to ako formu masochizmu...Takto nudný a rádoby umelecký počin som totižto už veľmi dlho nevidel. Pozerať sa totižto dve a pol hodiny na to, ako nesympatický Matt Dillon (a nie nesympatický kvôli náture jeho postavy) dookola vraždí ženy a deti a medzitým dristá o sebe, o svojom detstve, o svojej úchylke a o svojich činoch...To teda fakt nie je pre mňa. Larsovi sa podarilo natočiť inak zaujímavú tému absolútne bez napätia, bež šťavy, maximálne nudne. Verím ale, že je presvedčený, že práve takýto prístup k danej téme robí z tohto filmu geniálny masterpiece. Šokujúce a krvavé zábery na mňa veľmi neplatia a úprimne mi nestačia k tomu, aby som si o filme myslel, že je skvelý...Osobne takmer nikdy nebývam k filmom takto negatívny a kritický a keď sa mi niečo nepáči, väčšinou sa k daným veciam nevyjadrujem. The House That Jack Built je ale taká P**ovina, že som neodolal a spadol do vôd typického, internetového hatera...Ďakujem, Triera už nikdy viac. ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Co zas tohle bylo za sracku 🤦‍♂️ prvnich 45 minut zijete v nadeji, ze se koukate na lehce nadprumernej film o serialovym vrahovi, ale pak vam dojde, ze to tocil Lars a ze to proste nemuze bejt nadprumernej film. Hever do xichtu, urezany kozy ... beru. Videl jsem daleko horsi veci, ale z mrazaku plnyho pizzy a mrtvol rovnou na Elysejsky pole ... tak to uz je tezkej matros i na me. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych tomu napálit odpad!, ale tak jednoduché to není. Divák si musí počkat na závěrečný epilog, kde Trier nabídne něco osobitého a zároveň je to atraktivní. Ne, že by teda nápady a různé odkazy/vyjádření neimplementoval v předcházejícím ději (něco bylo povedené), ale závěr je nejzajímavější. Vlastně se jedná o filozofické dílo, v němž vrah představuje určitou pozici myšlení a okolo toho se točí různá intelektuální cvičení. Není to špatný film, ale musí být na to vyloženě chuť, avšak není to samoúčelná hloupost, což je vlastně velká výhra pro všechny. 65%. ()

Související novinky

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

20.05.2018

71. ročník byl zahájen snímkem Oscary ověnčeného Asghara Farhadiho Všichni to vědí, jemuž vévodí slavný španělský herecký pár Penélope Cruz a Javier Bardem. Česká stopa byla výrazně znát v úvodu… (více)

Lars von Trier a sériový vrah

Lars von Trier a sériový vrah

27.12.2016

Slavný dánský režisér se po Nymfomance na pár let odmlčel, jeho fanoušky tak určitě potěší, že konečně chystá další projekt. Trierův nový film se jmenuje The House That Jack Built, uvidíme ho v roce… (více)

Reklama

Reklama