Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston byl určitě úchvatný, pravý Trumbo určitě ještě víc, doba, ve které se to odehrávalo, strašná, film je určitě dobře natočený, ale nevím proč, když všechno skončilo, měla jsem pocit, že jsem něco nedostala, jako bych přeskočila nějakou scénu, která by to pro mě všechno završila. Možná že tenhle pocit přejde, až si pustím Trumbův životopis (tedy ten „neumělecký“). ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Hrdě bych oprášil svůj pionýrský šátek a odříkal svůj slib ve prospěch srpu a kladiva, kdyby doba a režim idealizovaný Trumbem, měla fungovat tak ideálně. Na druhou stranu americký hon na čarodějnice, vše rudé a komoušské, nebyl vlivem doby a studené války, příliš demokratický a tak před podobnými proletáři dokážu jen smeknout. V té době hájit ideu levicového blahobytu, bylo jako dnes uprostřed Bagdádu hlásat na ulici ve jménu Ježíše krista. Naprosto precizně zahrané, herecky i filmařsky zvládnuté. Byl jsem až překvapený, že mne podobné téma dokáže takto zaujmout. Pokud by byl komunistický režim jen o touze podělit se se svačinou, tak by se nám tady těch posledních 50 let žilo opravdu skvěle. Film je dobrou volbou na kvalitní podívanou. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Súčasní autori, až tak dobre nevedia - spracovať biografickú látku o slávnom hollywoodskom scenáristovi - Daltonovi Trumbovi, ktorý podľa mňa, najlepšie funguje, až v časti, keď pracuje na scenári k Spartacusovi, alebo ho navštevuje - režisér - Otto Preminger, ktorý chystá natáčanie - Exodus, či taký predstaviteľ - Spartacusa, Kirk Douglas, sa bije za Trumba ! Najväčší prúser !!! , je v podaní Johna Waynea, ktorého si zahral - David James Elliott - zo seriálu JAG ! Totálny, debilný nezmysel ako čert ! Čím sa človek lepšie vyzná v autorových scenároch, tým si viac užije - samotný film, ktorý odkazuje na filmy, či samotných tvorcov, t.j režiséri - Sam Wood, Preminger, či príkladne - J. Wayne, či šéf MGM - Louis B. Mayer, aj tak, najväčší zápal po veci, predvádza - Bryan Cranston, ktorý perfektne stelesnil Daltona Trumba, to je hlavná devíza filmu, jeho výkon, je takmer geniálny ! Aj poznať, čo je Hollywoodska Desiatka, nie je od veci. Jediný film o filme, ktorý vynášam do nebies, je bezpochyby - SUNSET BLVD. , TRUMBO, nie je najhorší, funguje - sotva na polovicu plynu, škoda, ale dnešní majstri, nie sú schopní, urobiť film, ako je príkladne Sunset Boulevard, či All About Eve. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco zaujímavý film o dvojoscarovom scenáristovi, o ktorom som doteraz nepočul ani slovo, a to aj napriek tomu, že Prázdniny v Ríme mám medzi stovkou svojich najobľúbenejších filmov. Ako každý životopisný film, aj Trumbo v mnohom závisí od herca, ktorý postavu stvárňuje. V tomto prípade bol Bryan Cranston zásahom do čierneho. Jeho stotožnenie sa s postavou bolo obdivuhodné. Samotná doba nie je neznáma. Prakticky v celom civilizovanom svete sa po skončení II. svetovej vojny iba usadzovala nová geopolitická rovnováha a začiatky studenej vojny si na oboch stranách vyžadovali hľadať vnútorných nepriateľov. Zatiaľčo v ostbloku ich rovno popravovali, v USA im likvidovali uplatnenie a vystavovali ich domácej obľube v štvaniciach. Nemal som problém tomuto dielku dať štyri hviezdičky a som rád, že som ho neprehliadol. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Do teď jsem o existenci nějakýho Daltona Trumbo neměl ani ponětí, takže jsem ani moc nevěřil tomu, že životopisnej film o něm se mi bude kdovíjak líbit. Ale hned od začátku mě to chytlo a 2 hodiny utekly jako voda. Našly se tam teda i nudnější chvíle a navíc mám doslova alergii na sestry Fanningovy, takže když se ve druhý polovině na scéně objevila Elle Fanning a začala tam ze sebe chrlit nějaký hesla z volebního programu pirátský strany, tak mě to moc nepotěšilo. Naopak mě potěšil John Goodman v pro něho dost typický, i když teda jenom vedlejší roli. K tomu sympatická Diane Lane a skvělá záporačka Helen Mirren. Film má momentálně hodnocení 80% a to podle mě odpovídá. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu jsou novináři velmi často vidět s mikrofony, které se začaly používat v 70. letech. Film se však odehrává na konci 40. let. (hansel97)
  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama