Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (217)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* docela zajímavý životopisný snímek o hollywoodském scénáristovi, který v době studené války se dostal za své názory na černou listinu a musel si vydobít své místo na slunci přes veškeré překážky. Určitě je poučný pro mladší generaci, která o těchto skutečnostech ani netuší. Výprava i herecké obsazení je slušné, tak nekazí výsledný dojem z filmu a nepůsobí zbytečně pateticky ani ho nekazí běžná klišé. Vybíraví diváci si k tomuto filmu už cestu najdou, tak není nutno doporučovat ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Rozhodně informačně výživný materiál, nicméně výsledek mohl být lepší. Úvodních 40 minut dávala velkou naději, že by příběh mohl být ještě silnější. Škoda návratu z vězení a následného utlumení dramatičnosti. Cením si nicméně faktu, že jsem se o Hollywoodu leccos dozvěděl, o tom že komunisté ve "svobodné" Americe prožívali své horké chvilky podobně jako u nás kapitalisté jsem věděl. Bryan Cranston pozoruhodný výkon a zasloužené nominace. 70% ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Předně: člověk musí mít v lebce mozek, aby tento film pochopil správně a nenamířil si to, s neskonalým nadšením, příliš doleva, ale co se týče filmu: velká paráda! Výborný životopisný snímek o hollywoodské legendě a o složitých padesátkách, ...tenkrát na západě. Těm, kteří by si chtěli rozšířit obzory k tématu ještě malinko víc, doporučuji film Dobrou noc a hodně štěstí. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČO MAJÚ DO PEKLA KULISÁRI SPOLOČNÉ S PÍSANÍM SCENÁROV?" ,,ČO AUTORI NAPÍŠU, KULISÁRI POSTAVIA." __ ,,Trumbo" sa v mojom diváckom záujme ocitol už dávno pred jeho premiérov v kinách, resp. pred sprístupnením jeho kópie na internete a akonáhle sa k nemu objavili titulky, stiahol som si ho a pozrel v nedeľu večer, pár hodín pred udeľovaním Oscarov. Hoci splnil moje divácke očakávania, nevedel som čím zaujímavým prispieť ku komentárom ostatných, takže dôvod prečo až teraz prichádzam s prezentáciou vlastného stanoviska je zrejmý. Nakoľko je ,,Spartakus" jeden z mojich najobľúbenejších filmov, nebol pre mňa Trumbo neznámy autor a vedel som do akých šľamastík sa dostal v 50. rokoch, keď v USA vrcholil komunistický ,,hon na čarodejnice." O zásluhách môjho obľúbenca Kirka Douglasa (v súčasnosti 99 ročného) na Trumbovej rehabilitácii som nevedel. V tejto súvislosti je zaujímavá paralela, že odkedy sa Trumbovo meno znova oficiálne uvádzalo vo filmových titulkoch sa už nikdy tento uznávaný scenárista žiadnej ďalšej nominácie na Oscara nedočkal. Ako fanúšik Kubrickovho ,,Spartakusa" som si však nemohol nevšimnúť - možno zámernej - chyby, kedy je pri premiére filmu Trumbovo meno uvedené hneď po ,,exucutive producer Kirk Douglas" hoci v skutočnosti je to ešte predtým. Cranston výkon je samozrejme skvelý a určite si zaslúžil vyhral viac než štandartný, čisto fyzicky hrajúci DiCaprio, ktorého výhru považujem skôr za výsledok akéhosi hollywoodskeho lobingu. (958. hodnotenie, 84. komentár k filmu) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že v tak krátkém časovém údobí dostane mimo bratrů Coenů nápad natočit film na téměř totožné téma i Jay Roach, dokonce se shodují i ve stylizaci do estetiky klasického Hollywoodu. Oba filmy se však zásadně liší v žánru - Ave, Caesar! je tradičně ujetá komedie bratrů Coenů a zároveň pocta dané filmové éře, kdežto Trumbo je klasické biografické drama, byť s častými komediálními prvky. Jedna z temnějších stránek historie USA, tedy mccarthistický hon na čarodějnice a coby leitmotiv legendární nechvalně proslulá černá listina (na které bylo nejdříve 10 a později stovky osob - zejména scenáristů, ale i herců, režisérů atd.), kterou vytvořil Výbor pro neamerickou činnost, má dle mého soudu svůj umělecký vrchol ve snímku Martina Ritta Na černé listině s geniálním Woody Allenem v hlavní roli, ale i přesto je životopisný snímek o Daltonu Trumbovi velmi cenným příspěvkem k reflexi Ameriky a její historie. Formálně film sice nedosahuje absolutního uměleckého patra, chvílemi je to až moc nasládlé a chybí cokoliv nadstandardního (řekněme překvapivá střihová skladba, výraznější hudební složka, změny dynamiky atd.), ale hodně zachraňuje Perníkový táta Bryan Cranston a jeho herecké umění, stejně jako opravdu povedený casting a zapojení autentických dobových záběrů v kombinace s trikovými montážemi dotvářející dobový materiál. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • Na předávání Oscarů roku 1954 používá moderátor větu" "And the Oscar goes to..." ("A Oscara získává..."), ta se však používá až od 90. let. Do té doby se říkalo obyčejné: "And the winner is..." ("A vítězem se stává..."). (hansel97)
  • Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho). (Kubeska)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama