Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

noctambule 

všechny recenze uživatele

The Big Short si pustím ještě jednou, a pak zase. A to ne proto, že bych spoustě věcí nerozuměla (teda to taky), ale protože jsem si ten film totálně zamilovala. Nepamatuji, kdy naposledy mě takhle film nadchnul. Visela jsem hercům na ústech. Gosling, Bale nezklamali, skvělí. Carell nevadil :-) Nekritických 10/10 "Truth is like poetry. And most people fucking hate poetry." ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Přimlouvám se, aby se Adam McKay vrátil zpátky k Willu Ferrelovi. Jo, dokázal, že umí natočit i něco jiného než ztřeštěné komedie. Ale ani Selena Gomez a Margot Robbie s Batmanem mi nepomohli k tomu, abych to kompletně pochopil a aby to dokázalo být víc než 2 hodiny v kuse zábavné. Proto asi zatím nepatřím k miliardářům. Myslím dolarovým samozřejmě. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zpracování se mi sice moc nelíbilo, ale obsah má jednoznačně navrh. Kamera byla slabá, herecké výkony nebyly nic moc a především to mluvení na kameru mě vyloženě vytáčelo. Tady ovšem přivřu oči nad zpracováním a pozvednu obsah. Takzvaná finanční krize, která odstartovala v roce 2007 v Americe, byla nechutné svinstvo a že se o tom lidé dozví, je jen dobře. Detaily nemá cenu vysvětlovat, stačí jen říct, že vlivní bankéři udělali (a udělají i nadále) cokoliv, aby měli zisk. Pro své milionové výnosy jim není cizí ožebračit miliony běžných lidí a nechat klidně a bez své odpovědnosti zkrachovat banky a narušit globální ekonomiku. Pokud vás téma zajímá, doporučuji dokumentární a mnohem lepší Inside Job. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

tohle cely je takova spis osvetova hricka, kde schematicky postavy ozivujou jen jejich kvazi dokumentarni promluvy do kamery, primo k divakovi, ale vyslovene trefnej je ten uvodni citat, zrejme mylne pripisovanej Marku Twainovi: "Nejvic nas neohrozuje to, co nevime, ale to, co si myslime, ze vime jiste, a ono to tak vubec neni... ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Kdybych mnohem lépe rozuměl tomu, co se pod všemi těmi zmíněnými finančními prostředky skrývá, asi bych si to užil mnohem více. Ale i tak... rozhodně to pro představu poslouží. ()

divak84 

všechny recenze uživatele

Trochu opak od Margin Call a Vlka z WS - pro mě osobně se tady oderávají nejlepší herecké výkony z tohoto trojlístu filmů, ale příběh (který je rozhodně dynamicky a efektně přednesen) není až tak zakoulechytající jako právě ostatní dva - ale to je pouze můj subjektivní dojem.. Bale i Carrell fantastičtí, Gosling enormně pravdivý (...except Winnie...who gives a fuck ?...). Je pravda že pro finanční neandrtálce jsou tyto filmy těžší pochopit hned napoprvé, já osobně jsem knížku nečetl, některým věcem z filmu jsem neporozumněl ani napodruhé ale až tak komplexní to není (spíš na tyto věci já nejsem švihák). tento film je super protože nabízí jiný styl, pohled a dynamiku než MC a VzWS a je vidět že Adam McKay do toho dal vše, ikdyž nema žadnou režiserskou karieru, každý pochopí, že se zřejmě jedná o jeho oblíbenou látku. Rozhdoně bych se však ve filmu obešel od puclatého selátka Seleny. now fuck off ()

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Na sázku na nejistotu jsem se těšil delší dobu a vyplatilo se. Brad Pitt aka burzovní Ned Flanders, Ryan Gosling s obarvenými černými vlasy jako vysolárkovaný Helmuth z Deutsche Bank, bosej asociál Christian Bale v plážovém outfitu a téhle hvězdné partičce kupodivu kraluje excelentní Steve Carrel se svým "ohromujícím čuchem na průsery". Všechny spojuje to, že předpověděli splasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi a snažili se na tom napakovat. A proč ne? Narozdíl od Vlka z Wall Street jsou hlavní postavy s jedinou vyjímkou sympatickými outsidery, s nimiž nemáte problém se identifikovat. Navíc díky vysvětlujícím vstupům k jednotlivým událostem/burzovním termínům by děj filmu o burze měl pochopit i průměrný návštěvník multikina, jež ovládá trojčlenku, a to i se svým blonďatým doprovodem. Můj odhad je i tak cca desetina kinosálu. Nikdo si zde navíc nechce vybulet Oskara, takže nikoho neuvidíte spát v sobovi a ani se prát s medvědem. Naopak všichni tu s noblesou nosí obleky a pronášejí fu*k you, motherfu*ker, bit*h, s*it a další cool výrazy! Podtrženo, sečteno a shrnuto. Sázka na jistotu rozhodně nenudí a svěží zábavnou formou připomíná nedávné události, které zas tak radostné nebyly (kryté burzovní podvody kontrolními orgány vcčetně am. vlády, kupovaný rating atd.) a jež jsme raději vytěsnili. Za mě slabších, ale přesto 5 *****. Btw. Když ve zprávách zaslechnu zprávu o tom, jak se ekonomika úspěšně vypořádala s krizí, jak je možné že je vyšší nezaměstnanost než před krizí? ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Vedela som, že Stávka na neistotu ma nebude baviť, ale z povinnosti fanúšika som si ho musela pozrieť. Hoci sa o to film veľmi snažil, aj tak bola celá tá problematika pre mňa neprehľadná a vzdialená. Spracovanie bolo nezaujímavé, film ma ani nepobavil ani nenadchol pre danú problematiku a tak môžem len oceniť výborné herecké výkony a zaujímavé charaktery hlavných postáv. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Pohled na krizi z trošku jiné strany s výborným Balem a ještě lepším Carellem. Toho shortování na mě ale chvílemi bylo fakt moc, a nepomohla ani Margot ve vaně. ()

Belatris 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film o věcech, které jsou mi absolutně ukradené. Dobře vykreslené postavy, humor, cit ohledně "vysvětlování" neproniknutelných finančnických zkratek a hlavně výborné herecké výkony. Příjemné překvapení. Žádné polopatické, násilně odlehčené snahy o průvodce finanční krizí. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolu. McKayovi se podarilo udelat z filmu o hypotekach podle skutecne udalosti (coz je asi nejhorsi mozna premisa) svezi film se skvelym tempem, fungujicimi cernocernymi komedialnimi prvky, hodne silnym vyznenim a thrillerovym feelingem. Vysvetlovani nudnych pojmu se od ted bude delit na "pred Margot Robbie ve vane" a "po Margot Robbie ve vane". ()

bloodline 

všechny recenze uživatele

Taký divácky atraktívny hybrid Margin Call a The Wolf of Wall Street. Sprvoti oko vytasí tik po Veľkom ekonomicko-burzovom slovníku mladého makléra, ale vďaka umne zvolenému módu orbis pictus, môžete s minimom obáv presmerovať myšlienkové pochody do veľkolepej splete scenáristickej paľby guľometnej artilérie. Mnohopočetný terminus technicus nabáda k zobratiu nôh na plecia, ale pokiaľ mozog pochopí aspoň jednoduchý princíp autorských zámerov, zvyšok už zabezpečí ďalší depresívny pohľad do zákulisných hier s ľudskou naivitou a hlúposťou. Zvučné herecké mená neslúžia len na zaostrenie pozornosti. Viac-menej rozložia herecké bremä súvisle a priamo-úmerne s vzostupnou krivkou amerického dlhu. Nevyspytateľná kamera mixovala, trajektóriou afrického safari, skutočným tŕňom v rohovke. 4 a 1/2* ()

Dixiee 

všechny recenze uživatele

Být napjatá u filmu, který se hemží pojmy, kterým ani z poloviny nerozumím a u kterého už od začátku tuším jak dopadne - tomu se říká kvalitní filmařina. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Beru snímek na milost, poukazuje na participaci na finanční krizi a je kritikou kapitalismu. Jen ho nenatočil Martin Scorsese, není tak zábavný jako byl příběh Vlk z Wall Street (2013), nebo poučný jako silně podhodnocený výborný snímek Riziko (2000). Příběh plný odborných termínů o finančnících a spekulantech, kteří vsadili na to, že bude krize, a na tom vydělali. To se ale běžně děje na celém světě každou chvíli, protože burzy jsou právě na tomto principu založeny. 70 % ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Dal jsem tomu 4* kvůli hercům v hlavních rolích, jinak bych jednu ubral. Chybí tomu trochu sruzimitelnější jazyk. Je mi jasné, že to není jako počítat korále, ale stejně se měli tvůrci pokusit ještě více věci pro diváka zjednodušit. Na to, že film se každou chvíli zastavil a něco se vysvětlovalo (nic proti), tak mi zcela chyběl finální moment, kdy došlo skutečně na krizi. Jako by to přicházelo pozvolna, přitom si moc dobře pamatuji, že to byl spíše šok. I tak moc dobře udělané a doporučuji ke shlédnutí. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Okay. Sell it all. Christian Bale se vrací na Wall Street bez motorové pily, vizitek a slabostí pro Huey Lewis & The News, zato se sázkou proti druhořadým hypotékám, oční protézou a sóly na bicí Larse Ulricha. Od režiséra, který se dosud prosadil hlavně coby pasák pitomců z Frat Packu, je Sázka na nejistotu překvapení. Oceňuji záměr zábavně přiblížit obří rozměry svinstva běžnému neshortujícímu, neswapujícímu divákovi, aniž byly obětovány poučné údaje a složitější problematika. McKay si moudře pomáhá nadhledem - čtvrtá stěna je čirý vzduch a představitelé nejsou vážní jako v nějakém temném procedurálu, nýbrž dokáží likvidaci živobytí celé generace příhodně odlehčit. Režisér (do jistého okamžiku) vede diváka k tomu, aby přál úspěch hrdinům vezoucím se na rozpadu světového finančního řádu a nečiní tak jen z morálních důvodů, ale jednoduše proto, že v jádru tragédie odhaluje frašku. Poměr zábavnosti a informační hodnoty filmu je vyvážený, jste-li divácká nátura, která dokáže ocenit tiché drama smršti odpovědí na závažný email. Výtku mám jen vůči falešnému přesvědčování diváka, že zhroucení systému, v němž se dlouhodobě ve velkém obchodují načechrané, vzájemně smíchané pšouky, mohli anticipovat pouze autističtí matematici, osamělé bankéřské šelmy, zkušenostmi nezatížení finanční skauti a muži zdrcení žalem, kteří chtěli vidět svět tak jako tak v plamenech. McKay sice pobavil a poučil, ale není tím, kdo by dokázal princip slepoty, s níž mělo zhroucení celého trhu co dělat, zpracovat způsobem, abychom dospěli k jejímu pochopení v její naprosté a nejspíš banální hrůze. ()

Miller 

všechny recenze uživatele

Docela originální, i když jasně inspirovaný Vlkem. Bohužel, termínům jsem ani po těch vysvětlivkách neporozuměl na tolik, abych si to plně užil, a furt jsem se snažil přijít na to, jestli naši antihrdinové vydělávaj, nebo prodělávaj. Každopádně films  tak těžkou tématikou natočil McKay překvapivě dost krátkej, svižnej, zábavnej, nenuceně vtipnej. Kromě úžasnýho Goslinga a Bala ale exceluje hlavně Carell, kterej film tahá, a díky tomuhle filmu už si ho dokážu představit ve vážný roli. „Dopadne to jako každá krize, nakonec budou nadávat migrantům a chudejm". I já jako věrnej pravicovej konzervativec musim uznat, že něco na tom je...80 % ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou Sázky na nejistotu je zcela zbytečná snaha o vysvětlení toho, co se vlastně děje. Ačkoliv je podána extrémně zábavně, tak podle mě nemůže neinformovanému divákovi nijak pomoci. Je to prostě příliš náročná tématika na to, aby se dala shrnout do pár vět. Tzn. vysvětlení, že swapy jsou vlastně sázky, prostě není úplně ok atp. (úplné a názorné vysvětlení finanční krize najdeme třeba v Inside job). Každopádně pro ty, kterým je tahle tématika známá, je Sázka na nejistotu prostě perla plná vybroušených vtípků a pár dalších zajímavých informací o tom, jak to celé vlastně bylo. Celkově 85 %. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama