Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film 8 Mile je o týdnu života skupiny mladých lidí, kteří se snaží najít svoji cestu v Detroitu roku 1995. Pro lidi jako Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) a jeho přátele, je hip hop jediným způsobem vyjádření se mezi sebou. Rabbit ví, že jediná jízdenka ven je přes jeho rýmy, ale aby zvítězil, musí převést svůj vztek do veršů a postavit se svému životu tváří v tvář. (Magic Box)

(více)

Recenze (609)

golfista 

všechny recenze uživatele

Eminema a tuhle hudbu nemusím. Přesto musím dát tohle vysoké hodnocení, protože: 1. Eminem je (překvapivě) výborný herec, 2. Curtis Hanson je (nepřekvapivě) skvělý režisér a tohle opravdu zvládl na jedničku a 3. Skladba která získala Oscara je fakt vynikající a (překvapivě) přesvědčila i převážně konzervativní akademii. Úhrnem - dobře jsem se bavil a dost mě to překvapilo :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ak sa vám kedysi páčil Rocky a ešte ste z toho nevyrástli, pobavíte sa. Mne ale prišla 8 Mile trochu nudná a príliš jednoduchá. Čo nie je chyba ani rejži Curtisa Hansona ani Eminema, ale je to chyba systému, ktorý vládne v špinavých štvrtiach amerických veľkomiest. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Značně autobiografický snímek, který pořádně ocení především Eminemovi fanoušci. Pro ty ostatní to bude jen banální příběh s rapujícími černochy a jedním bělochem. Jelikož patřím k těm, kteří Eminema poslouchají, je mé hodnocení jednoznačně pozitivní. Samozřejmě i díky zručné režii Curtise Hansona. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Neskutečně banální primitivní příběh, jenž by se dal popsat několika málo slovy, není rozhodně ozdobou tohoto snímku. Přesto jde, díky zručné režii zkušeného harcovníka, o celkem koukatelnou záležitost, která se dá brát z několika úhlů. Pro někoho to může být "sebeoslavná óda" na známého rappera, pro jiného autobiografický příběh, nebo chytrý producentský tah zpeněžit toho, co právě "frčí". Pro mně osobně všechny vyjmenované možnosti dohromady, plus zvědavá návštěva kulturně a mentálně vzdáleného prostředí, ve kterém si lze respekt a úctu vybojovat v rapperském souboji, kde bohatá slovní zásoba a umně poskládaná slova nahradí kordy, či proklatě rychlé kolty u pasu :o) Na jedno (ale opravdu jenom jedno) zkouknutí ucházející počin. Resumé: dvě a půl *. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, co je ještě pravda a co práce scénáristy, ale každopádně je to kus docela dobrého filmu a hlavně dobrého hip hopu. 70% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Na to, že je celý film v podstatě o ničem (vše tvoří obehrané klišé) se na to překvapivě velice dobře kouká. Skvělá režie, perfektní texty písní (poklona tvůrci titulků) a překvapivě slušně hrající Eminem. Celkový verdikt je spíš tři a půl, ale čtyři nedám. Jsou i lepší filmy (a navíc mi tak trochu vadí, že jsem si po celou dobu vybavoval - díky stavbě příběhu - Rockyho)... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Eminema beru jako rapera, bavím se u jeho provokací, ale jako herec mi příliš nesedl, byť ta jeho role byla velmi úzce provázaná s tím co umí nejlíp, s rapováním. Příběh jako takový asi většinu zdejšího pubilka neosloví, mentalita lidí, jež si z rapu udělali životní styl (o ně jde ve filmu především), je nám poměrně hodně vzdálená, nicméně já ten příběh beru jako jistou exkurzi do mně neznámého "exotického" prostředí, do světa, který neznám a do nějž se asi nikdy nedostanu. Jediné, co se dá vyzdvihnout, jsou raperské "souboje", v nichž jde o zesměšnění soupeře rýmovaným textem v určitém časovém limitu. Nicméně to je asi tak vše, co ve filmu stojí za výraznější zmínku. ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $41miliónovTržby USA $116,750,901Tržby Celosvetovo $242,875,078 ║ skúsil som to, dobojoval som až do konca, no otras a rozpočet $41miliónov tu bolo ako na čo v tomto filme minuté na tie rozpadnuté barabizne, či na to publikum v klube? sila ()

imf 

všechny recenze uživatele

Eminem vypraví, rapuje a především fantasticky odehrává svůj životní příběh a strhává diváka do nuzného Detroitu, daleko za osmou míli, která připomíná demilitarizovanou zónu a kde se bílá barva při rapování příliš nenosí. Story o rapu, životní filozofii a trnité cestě Eminema za jeho současnou slávou, by vás měla chytit za srdce, ať už si o tomhle svérázném zpěvákovi myslíte cokoliv... a to snad mluví za vše... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o hereckýn výkon Eminema nemám prakticky žádných výhrad, ale jinak film nenabízí nic - jen tuctový příběh a navíc poslouchat 2 hodiny rap taky nemusím. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V přidružených recenzích lze vystopovat zřejmý trend, že vysoké hodnocení dávají Osmé míli ortodoxní fanoušci a fanynky Eminema a hip-hopu obecně, komu tento hudební trend tak trochu uniká, tomu uniká i výlučnost tohoto snímku... To bude nejspíš i hlavní problém tohoto díla, které je vlastně velmi žánrové, natočené pouze pro komunitu hip-hopových nadšenců a úspěšný rapper byl do hlavní role obsazen zcela jistě pouze z důvodu zvýšení sledovanosti a vyšších zisků, jako vějička na hlavně amerického diváka. Pro diváka mimo komunitu zůstává mírně nadprůměrným filmem s tuctovým příběhem bílého teenegera z nižší sociální vrstvy, který si své místo na slunci hledá v kolbišti jinak výlučně etnicky odlišném - afroamerickém, v místě rapperských ,,battlů", kde zúročí své nadání. Jaký je podíl Eminemova autentického životního příběhu a jaký šikovné práce scénáristy nechávám stranou, to se stejně nikdo z diváků nikdy nedozví a míra umělecké licence je v Osmé míli mírně popuštěna, ostatně jako u téměř každého hollywoodského filmu, na filmový příběh psaný samým životem slyší majoritní západní divák tak nějak všeobecně asi nejvíce a trochu toho filmového dochucovadla přijde každému vhod. Kdyby to byl ale západoevropský klubový film o významné umělecké osobnosti, měl bych pocit, že jde o přesolenou filmovou kaši. Takhle mi to ale nijak zvlášť nevadí... ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Proof: 1. Shook Ones - Mobb Deep ,2. Juicy - Notorious BIG ,3. Gotta Get Mine - MC Breed (w/Tupac) ,4. Feel Me Flow - Naughty By Nature ,5. Player's Ball - Outkast ,6. Get Money - Jr. Mafia ,7. You're All I Need - Method Man & Mary J. Blige ,8. Temptations - Tupac ,9. Shimmy Shimmy Ya - Ol' Dirty Bastard ,10. Bring Da Pain - Method Man ,11. C.R.E.A.M. - Wu Tang Clan ,12. Runnin - Pharcyde ,13. Survival of the Fittest - Mobb Deep ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další můj dlouho odkládaný rest a jsem velmi spokojen. Drsné prostředí Detroitu je zobrazeno věrohodně, Eminem je sympaŤák a jediné, co zamrzí, že samotných Rap battlů nebylo víc. Finále je každopádně velká paráda. Anthony Mackie ukázal, že zvládá i zápornější role. 80% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Hiphoperský prostředí, je tu jako ve snu, buďto prachy vydělám nebo ke dnu klesnu. Kámoši sou kokoti, stejně jako já, štastný sou jen ve chvíli, když jim holka dá. Hlavně ale repujem nebo se jen flákáme, sračky z plechu lisujem, za almužnu děláme. Za plat koupím leda hovno, bydlím u svý matky, ta mi tlačí do hlavy sexuální zvratky. Že jí milej nelíže, co mi je do toho, ať si frndu prožene, pak snad bude v poho. Když už o tom musí žvanit, ať to řekne kámošce, s člověkem však promluví, jenom když je v sámošce... Pokud si odmyslím, že se film odehrává v netradičním prostředí chudinských čtvrtí žijících hiphopem, zbývá mi jen hodnej kluk, co občas udělá blbost, ale snaží se uspět a najít si holku, která by ho podporovala. Dík prostředí působí toto omšelé schéma hollywoodské romantiky a amerického snu syrověji a snad i autentičtěji než ve standardních průměrných, řemeslně třebas dobrých, ale jinak sterilních, hollywoodských bijácích, ale přesto pod nasypaným prachem a špínou, omšelým schématem stále zůstává. Jediné, co se kvalitativně lehce vymyká směrem vzhůru je vylíčení vztahu hlavní postavy Rabbita a jeho matky. Filmu pomáhá i fakt, že ona zmíněná špína a prach, snad skutečně v amerických městech leží. Následuje SPOILER - Konec, v kterém Rabbit americký sen odmítne, zřejmě proto, že jeho soukmenovcům je upřen, není úplně nezajímavý. Škoda jen, že nepůsobí upřímně, mimo jiné i proto, že Eminem, který Rabbita hraje, toto neučinil. To bychom ho ovšem ani neznali... Řešení finančního problému Rabbita a jeho matky výhrou v bingu vnímám buď jako velmi levnou součást happy endu, případně jako přiznání se, že tomuhle filmu vůbec nejde o pravdivé vylíčení prostředí, v němž se zrodil hip-hop, ale jen a jen o hip-hop samotný. KONEC SPOILERU. Úspěšná snaha nepromítnout do hodnocení můj extrémně negativní vztah k hip-hopu mi dává hodnocení "slabé ***". ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Drsná scéna města plného zklamaných duší je bohužel přesně odpovídající mnou nenáviděnému hudebnímu stylu a kultury vytvořené kolem něj, což se přirozeně musí projevit i na hodnocení. Uznávám, že atmosféra krátkých soubojů je dechberoucí a díky Eminemově hereckému talentu bere všechny dostupné body, ale všudypřítomná nálada mi zkrátka nesedí. Navíc je škoda, že si Curtis Hanson přivedl z L.A. Confidential Kim Basinger, které role citově vydírající matky nesedla a její hysterická křeč mě v každé scéně iritovala na nejzazší mez. Směrodatné scény z mizerné rodiny tak získávají citelnou trhlinu, což je škoda o to větší, že celý příběh dokáže bodovat i v maličkostech jako je rozhovor s malou Lily nebo jediný pohled do zrcadla. Dusná atmosféra a chytrá režie tak nechávají po skončení pozitivnější dojmy. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Skús mi na mňa povedať niečo, čo som ti sám nepovedal." Od Eminema som čakal menej, od Curtisa Hansona viac. Výsledok je uchádzajúci kompromis a pomerne pôsobivá dráma na ohranú tému "talentovaný jedinec verzus systém". Nefunguje to tak dobre, ako v iných outsiderských príbehoch (ROCKY), ale vzhľadom na to, čo je Eminem zač, môžeme byť radi, že je výsledok tak zručne solídne priemerný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

I pres zvlastni namet, kterej nemusi sednout kazdymu, to neni spatne. Sice se to neda srovnavat s Curtisovo nejlepsima filmama, ale rozhodne to je nadprumer. Eminema sice neposloucham, ale nevadi mi a ty pisnicky, co ma v tomhle filmu, jsou asi ty nejlepsi co jsem od nej kdy slysel. Jako herec Eminem prekvapil, zvlad to jako profik, ale zas na druhou stranu, bylo to o jeho zivote, tak to tak moc hrat nemusel. Dej filmu je dobre sviznej a i konec se poved. Eminem se nedostane pryc, ani neziska nejaky prachy, jen respekt a vo tom to je. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Objektivně to na 5* rozhodně není, ale pro mě má 8 MILE tááák vysokou nostalgickou hodnotu a závěrečný battle patří k mým vůbec nejoblíbenějším scénám ve filmu obecně. A Marshall Mathers je dodnes jeden z mých nejoblíbenějších umělců (a navždy bude). ()

Reklama

Reklama