Reklama

Reklama

Sherlock: Přízračná nevěsta

(TV film)
  • Velká Británie Sherlock: The Abominable Bride (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Netrpělivě očekávaný speciál kultovní série jen 24 hodin po světové premiéře! Fanoušky po celém světě dlouho očekávaný zbrusu nový díl britské série je konečně zde. Sherlock Holmes a jeho věrný společník doktor Watson v neodolatelném podání Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana se tentokrát zcela výjimečně a dle tvůrců série naposledy ocitají na stopě zločinu v kulisách viktoriánského Londýna konce 19. století. Tedy v prostředí a době, kam dobrodružství slavného detektiva původně umístil praotec celého fenoménu, Sir Arthur Conan Doyle. Jak prosté. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (461)

Coleator 

všechny recenze uživatele

Pořádně nafouknutý messengerovský palec nahoru by si v České televizi zasloužili za to, že dokázali odvysílat nový díl tak brzy po premiéře na domovské BBC. Čekal jsem opravdu hodně, dojmy jsou ale docela rozpačité... Chvílemi jsem se dobře bavil, ale po tak dlouhém čekání jsme si podle mě zasloužili víc... 7/10 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Moffat s Gattisem dření nadsázku a divácký svět jde vývrtky. Je to čistá kokainová zábava, předěl mezi sériemi, který nic neřeší, ani neposouvá. Samostatná hříčka a betaverze kultu sebe sama, které se tolik spílá jenom kvůli tomu, že se čekaly velké věci. Po sebeparodické třetí sérii mi ta míra diváckého nepochopení přijde úsměvná. Každopádně, verzi 4.0 se nebráním ani trochu. I kdyby měl být Moriarty nakonec svým vlastním dvojčetem, klonem, nebo zmrtvýchvstalým přízrakem ze snu. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Česká televize má můj obdiv a dík, že dokázala tento speciální díl uvést v rekordním čase 24 hodin po světové premiéře a přinesla tak oddaným "Sherlocked" fanouškům krásný novoroční dárek. A také bych jí chtěla poděkovat, že tento díl byl vysílán v duálním znění a na ČT 2 HD také s možností titulků. Zrovna u tohoto seriálu prostě dabing odmítám. Sherlockovy břitké slovní přestřelky a rozhovory s Watsonem opět neztrácí ani na okamžik na síle, ani vtipu. Je vidět, že pánům Moffatovi a Gattisovi odpočinek od Sherlocka poskytl dostatečný čas a prostor na vytváření tohoto dílu, do něhož se vrhli po hlavě a opět předvádí svou nevyčerpatelnou studnici nápadů a úžasných trefných dialogů. Sherlock: Přízračná nevěsta se odehrává v Londýně 19. století a zhruba až do poloviny funguje příběh zcela dokonale, dokázal mě i postrašit, protože "Nevěsty" v bílých šatech, černých šatech a podobné "dámy" mě vždy spolehlivě děsí. Nechává tedy diváka tušit, co se bude odehrávat dále. "Miss me?" kartička nalezena na místě činu jenom potvrdila moje podezření a já si říkala, jak je to od tvůrců hezké, že přivedou Moriartyho zpět k životu. A taky, že jo. "Mr. Sex" je opět v plné formě a síle a mám pocit, že mu to tady sluší víc, než kdy dřív. Najednou se však začne se Sherlockem otřásat celý svět a pak to přijde. Ultimátní WTF? Od této chvíle nastává viktoriánsko-moderní-mindfuck-fanouškovský servis. Pevná půda pod nohama dobře vystavěného dobového příběhu se začne najednou propadat a divák začne padat také, jako Alenka, když spadla do králičí díry. Co se vlastně děje, co je skutečné, nikdo neví:) A tady se nám to trochu zadrhává. Je vidět, že Moffat a Gatiss chtěli uspokojit nedočkavé fanoušky, kteří jako na smilování, čekají na další sérii. Takže do toho naházeli snad všechno, co by mohlo fandům udělat radost, co na tom, že je to šíleně překombinované a působí to až zmateně a přehnaně. Máme tu odkazy na předchozí série, vzkříšení Moriartyho, nějaký ten "slash" a vrcholem je bezpochyby souboj u Reichenbašských vodopádů. Nevím, ale jak tam na ně padala ta voda, zvláště Moriarty mi přišel hrozně sexy:) Kdyby zůstalo u klasického příběhu z minulosti, zcela jistě by se jednalo o vyvážený a propracovaný díl. Zase na druhou stranu, fandové by přišli o to všechno, co tento díl nabízí. A že je toho hodně. Záleží na každém, jestli to vezme s nadhledem, jako vyplnění času při čekání na 4. sérii, nebo to někoho vyloženě urazí a naštve. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Předem bych chtěl poděkovat České televizi za to, že mi tenhle díl Sherlocka umožnila vidět v tak krátkém časovém intervalu od premiéry. Opravdu, klobouk dolů. Rozdíl jednoho dne od premiéry na BBC je takový luxus, jaký nám dnes nabídne snad už jenom balíček serverů uložených v Severním Ledovém Oceánu na nějaké ropné plošině. No a co k samotnému dílu? Na to, že se odehrával ve většině času v 19. století, se mi opravdu moc líbil. Je vidět, že Benedict a Martin jsou dobří jako Sherlock a Watson snad za jakéhokoliv počasí a v jakékoliv době, protože i když příběh byl místy zbytečně moc překombinovanej, pořád se na něj hodně dobře koukalo. O to lepší, když jsem si to překombinování uvědomil až na samotném konci. V ten moment už se ta absurdita tak nějak přelousknout dala. Do té doby jsem si totiž neuvědomoval, že bych koukal na něco ve své podstatě absurdního a kombinujícího současnost a minulost. Spíše jsem to vnímal jako poctivou historickou detektivku. Misi tedy tento bonus pro diváky, podle mě, splnil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Sherlock se nám přesouvá zpátky do 19. století, kam původně patřil. Vizuálně je vše v pořádku a samotný případ se Nevěstou je skvělý od začátku do konce (respektive skoro do konce). Nicméně to tam děsivě ruší ty vstupy ze současnosti, ty psychedelické zjevení profesora Moriartyho a celkově pokus o to udělat z toho něco víc než zajímavou stylovou detektivku. Chápu, že to tvůrci chtěli nějak navázat na původní seriál, ale mě to prostě přišlo asi stejně otravné jako když hrajete Assassin's Creed a probudíte se z Animu. 3,5 ()

Galerie (52)

Zajímavosti (4)

  • Příběh není zfilmován podle povídky sira Arthura Conana Doyla, ale jistá spojitost tu je. V původním příběhu "The Adventure of Musgrave Ritual" se Sherlock zmíní o případu nevěsty, když s Watsnem probírají staré příběhy. Nic konkrétního ale neřekne, takže většina příběhu je od tvůrců scénáře Marka Gatisse a Stevena Moffata. (kubsov)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. února 2015 v Anglii (města Wraxall, Londýn, Bristol a Bath). (Varan)
  • Ženy, které se, stejně jako Moly Hooper (Louise Brealey) zde, vydávaly za muže, aby mohly vykonávat lékařské povolání, v 19. století skutečně existovaly. Známý je například případ Margarety Ann Bulkleyové alias vojenského chirurga Jamese Barryho. (IlMagnifico)

Reklama

Reklama