Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 2
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (144)

  • Pro Vánoční ples ušilo 100 švadlen ručně celkem 300 kostýmů. (freddy)
  • Pro natočení scény v jezeře podstoupil Daniel Radcliffe (Harry) půlroční potápěčský výcvik s týmem kaskadérů. (freddy)
  • Maďarský trnoocasý drak je ve skutečnosti 12 metrů dlouhá animatronická stvůra s funkčním plamenometem s dosahem 9 metrů a rozpětím křídel 21 metrů. Křídla ovládali loutkáři, s ocasem draka se hýbalo pomocí dlouhé tyče a pouze přední část draka byla doanimována v počítači. Tento model však byl použit pouze při záběru, kdy Harry (Daniel Radcliffe) vidí draka poprvé. V dalších záběrech hrají roli menší modely draka převedené na plátno počítačem. (freddy)
  • Daniel Radcliffe (Harry) absolvoval při natáčení tohoto filmu svou první nahatou scénu. Kvůli vyřešení hádanky se totiž musí ponořit do obrovské vany. Ale ve skutečnosti Daniel nahatý nebyl, měl na sobě totiž prádlo tělové barvy, aby jako nahý jen vypadal. (freddy)
  • V původní verzi filmu, která byla promítána v rámci zkušebního promítání několik měsíců před premiérou, se tvůrci dopustili dvou chyb. Na snímku z této verze, kde Harry (Daniel Radcliffe) stojí před hrobem Voldemortových mudlovských příbuzných, jsou tyto chyby: Raddleovi seniorovi přiřkli tvůrci jméno jeho kouzelnického tchána a vedle šlápli i s výběrem letopočtů. Podle nich by otec Voldemorta svého syna zplodil ve 12 letech. Filmaři po upozornění fanoušků tyto chyby ještě do začátku premiéry stihli digitálně opravit. (freddy)
  • Společnost Warner Bros. chránila tento film před piráty neobvyklým způsobem. Uvaděčky v kinech v celé Velké Británii vybavila speciálními brýlemi pro vidění ve tmě. Po celou dobu promítání s nimi musely uvaděčky kontrolovat diváky v hledišti, aby jim neunikl žádný pokus natočit si film na kameru. (freddy)
  • V tomto snímku se neobjevili Harryho (Daniel Radcliffe) příbuzní Dursleyovi, což jistě mnohé diváky překvapilo a zklamalo, ale zklamaní byli i jejich herečtí představitelé Richard Griffiths (Vernon Dursley) a Fiona Shaw (Petunie Dursleyová), kteří to zjistili až přímo při natáčení. Podle slov Richarda Griffithse začínalo právě natáčení, když se společně s Fionou Shaw zeptali producentů, kdy s nimi počítají a dostalo se jim odpovědi: „On vám to nikdo neřekl?“ Potíž podle producentů prý byla v tom, že čtvrtá kniha je pro film příliš dlouhá. Richard Griffiths se však nevzdával a zkoušel ještě přemluvit autorku J. K. Rowlingovou s návrhem, jestli by Dursleyovi nemohli přijet do školy třeba na Den otevřených srdcí nebo něco podobného, ale spisovatelka to odmítla. (freddy)
  • Šanci zahrát si malou roli v tomto snímku měly všechny děti ve Velké Británii. Stačilo jen zúčastnit se dobročinné večeře, kterou pořádala sama autorka příběhů o Harrym Potterovi, J. K. Rowlingová. Kromě účasti na večeři však bylo ještě nutné nabídnout v aukci nejvíce peněz. Spisovatelka však nabídla rovnou dvě role. Spolu se ziskem ze slavnostní večeře, za niž každý z účastníků zaplatil v přepočtu 8 tisíc korun českých, obdržela výtěžek aukce skotská společnost pro výzkum roztroušené sklerózy. Matka Rowlingové, Anne, na tuto chorobu zemřela v roce 1990 ve svých 45 letech a spisovatelka shání pro nadaci peníze. (freddy)
  • V jedné ze scén musel Daniel Radcliffe (Harry) skákat z několik metrů vysoké střechy. Dostal nabídku na využití kaskadéra, ale to odmítl a rozhodl se scénu natočit sám. Než k tomu však došlo, musel vylepšit svou kondičku, proto také chodil cvičit, aby mu pořádně narostly svaly. (freddy)
  • Během natáčení nosil Michael Gambon (Brumbál) pod kostýmem své civilní oblečení a v ponožkách měl schované cigarety. (Kulmon)
  • Přibližně čtyři tisíce dívek přišlo na konkurs na roli Cho Changové v Londýně dne 7. února 2004. Tu nakonec získala Katie Leung, jež předtím nikdy nikde nehrála. (Kulmon)
  • Na filmu se nepodílel tradiční skladatel potterovské hudby John Williams. Raději dal přednost snímku Gejša (2005). (imro)
  • Daniel Radcliffe (Harry) chytil během podvodního natáčení dvakrát nepříjemnou ušní infekci. (imro)
  • Mike Newell, mimochodem první britský režisér v potterovské sérii, dostal za svou práci 1 milion amerických dolarů. Chris Columbus dostal za Kámen mudrců (2001) 10 milionů dolarů plus procenta ze zisku. (imro)
  • Film měl mít původně dvě části, které by se promítaly s několika měsíčním odstupem. Režisér Mike Newell se však rozhodl zkrátit víc jak 700stránkovou knižní předlohu natolik, aby se vměstnala do jednoho filmu. Přesvědčil k tomu režisér předchozího dílu, Alfonso Cuarón. (imro)
  • Snímek měl původně natáčet režisér předcházejícího dílu Alfonso Cuarón, ale v době vzniku Ohnivého poháru ještě dokončoval Vězně z Azkabanu a rozhodl se raději soustředit na jeho postprodukci. (imro)
  • V pořadí čtvrtý film o Harrym Potterovi operoval s rozpočtem 150 milionů amerických dolarů. Během otevíracího víkendu (18.–20. 11. 2005) se obrat v USA vyšplhal na 102 milionů dolarů, čímž se stal nejúspěšnějším filmem v potterovské sérii. Díky tomuto otvíráku se Ohnivý pohár zařadil na celkové čtvrté místo za Spider-Mana (114,8 milionu), Star Wars: Epizoda III (108,4 milionu) a Shreka 2 (108 milionů). (imro)
  • Predrag Bjelac (Igor Karkaroff) spomína: „Podľa anglických zákonov môžu byť detskí herci na pľaci 4 hodiny, čo sa veľmi prísne dodržiavalo. Bez ohľadu na to, že sme boli uprostred obrazu. Ak deťom práve ‚padla‘, všetko sme museli nechať tak.“ Keď detskí herci odišli, kamera sa začala sústreďovať na dospelých a nakrúcanie pokračovalo s detskými dablérmi. (krasomama)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama