Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (383)

castor 

všechny recenze uživatele

Sotva přijel, koukl na špatnou holku a hned to schytalo jeho auto. Špatný den ovšem hlavně pro ty, co to udělali. Ocitá se uprostřed dvou gangů a zkorumpované policie a my můžeme litovat, že snímků z atraktivního období prohibice dnes příliš nevzniká. Profesionální zabiják Bruce Willis zase jednou nešetří kulkami, pašování kořalky stojí hodně životů a děvky (stejně jako pohřební služba) se musejí sakra otáčet. Vedle něj navíc figuruje jeden z charismatických králů vedlejších rolí Christopher Walken. Přesto tak trochu monotónní pojetí výsledku dvakrát nesvědčí, navíc bych rozhodně přitvrdil a šel temnější cestou. Ale i tak dobré. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Bruce Willis ve své typické roli drsňáka. Velmi pěkný film, který byl pravda trochu slabší, ale na mně dojem udělal. Je to prostě akčňák ze staré školy, které už se dnes nějak netočí. S nostalgií proto rád shlédnu tenhle a jemu podobný. A protože není v dnešní době lepších, které by mi daly najevo, že takovým odzvonilo, musím se přiklonit k lepšímu hodnocení i když jen díky vzpomínkám. 75% ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl konečně Yojimbo, a zatoužil jsem i po posledním remaku, kde si to střihl oblíbený Bruce Willis. Jasně, bylo to teď v televizi, ale nehodlal jsem se dívat na český dabing, proto jsem si to sehnal jinou cestou a byl docela spokojenej. Leonův Ani Kurosawův opus to není, ale dívat se na to dá, má to vynikající začátek a luxusní závěr, ale to všechno mezi tím je vata, která jede přesně podle struktůry dvou předchozích, slavnějších bratříčků. Všechny tři filmy mají vynikajícího hrdinu. Eastwood, Mifune i Willis jsou charizmatičtí, ale Hill není Sergio ani Akira... _ Když se podívám pozpátku, tak vlastně nevím, který je nejlepší. Pro hrst dolarů je klasický western, Tělesná stráž je spíš silné drama a Poslední zůstává jsou spíš jatka z 30. let. Ale jinak Bruce vede :-) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto prapodivného kousku si člověk nemůže odpustit srovnání s filmy slavného Quentina Tarantina. Hill nám servíruje jednoduchý příběh drsného ostrostřelce hýřicího hláškami s takovou nadsázkou, až se tomu místy věřit nechce. Na jednu stranu krvavé přestřelky, na stranu druhou suchý humor a spousta zábavy. Nepřekonatelný je i Walken v roli bájného střelce Hickeyho. Nepříliš známá legenda s kterou ale Hill relativně zabodoval a Willis upevnil svou pozici filmového drsoně. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdičky. Saloony, písek vířící vzduchem, pouštní horko, bandy gangsterů a cizinec, který se jednou zadíval na krásnou dívku jdoucí okolo. A tím to vlastně všechno začalo. Akční hrdina Bruce Willis zabloudil do klasického westernu, což už to, je samo o sobě přinejmenším zajímavá kombinace. Jeho postava drsného Johna Smitha, vyprávějíc celý příběh, chrlí jednu hlášku za druhou, a kde se ocitne, je parný vzduch cítit olovem. A zároveň se tak stará o to, aby se celý film držel nad vodou. Příběh je poměrně průměrný, místy nevýrazný, a o jeho povznesení do výšin se stará bezchybné herecké osazenstvo gangsterských chlapů, v čele s dokonalým Christopherem Walkenem. Nebýt jich a Bruce, zcela jistě bych hodnotila méně. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Okrem štátu Texas pracovali filmári aj v Novom Mexiku a Kalifornii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama