Reklama

Reklama

Koruna - Série 4

(série)
Trailer 4
Velká Británie, 2020, 9 h 4 min (Minutáž: 50–60 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Scénář:

Peter Morgan

Hudba:

Martin Phipps

Hrají:

Olivia Colman, Tobias Menzies, Helena Bonham Carter, Gillian Anderson, Erin Doherty, Emma Corrin, Josh O'Connor, Claire Foy, Emerald Fennell, Marion Bailey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

V osmdesátých letech řeší Alžběta spory s premiérkou Margaret Thatcherovou. Princ Charles se ožení s Dianou, ale v manželství jim to vůbec neklape. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (61)

erased 

všechny recenze uživatele

Uvědomuji si, že je Koruna v první řadě o královně, ne o politicích nebo společnosti, přesto bych ale ocenil větší prostor pro thatcherismus a jeho aktéry. Obzvlášť vzhledem k tomu, jak dlouhé období tato série pokryla, a jak málo z toho sprintu vyplynul rozdíl mezi Velkou Británií v roce '79 a '90 (nemluvě o dokonalé Gillian Anderson v roli samotné premiérky). Na druhou stranu, z čeho by mohlo být víc patrné odtržení královské rodiny od jakéhokoli života za branami Bucku? ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Meryl Streep se může jít se svou Margaret zakopat. A to ji mám moc ráda. Co předvedla Gillian Anderson v roli Theatcher ji myslím navždy vyzulo z dosud životní role agentky Scullyové. :) Vážně. V momentě, kdy nastoupila na scénu, ukradla si celý díl absolutně pro sebe. Ne-li celý seroš. Jsem v dobrém časovém rozmaru, čili jsem se písemně vybláznila snad u každé epizody, kde rozvádím (s nebývalou chutí) své soukromé názory na věc, je tedy zjevné, jak jsem si tuto řadu báječně užila. Olivia Colman, dle mého vnímání, zaostávala jen zdánlivě, protože ve scénách s Železnou lady musela vyznít jako ta méně výrazná a světe div se, jako ta "možná trochu měkčí". A tohle zahrát, muselo být nesmírně těžké, takže poklona. Obě dámy se svých alter ego zhostily excelentně. Slečna, které představuje Dianu se role ujala také na výbornou. Já tady zastupuji kritické křídlo zvané AntiDi, princezně jsem samozřejmě její tragický konec nepřála, však k jejímu "účinkování" v dobách, o kterých pojednává tato série, jsem výhrady měla vždy. Z tohoto titulu mě scénáristé příjemně překvapili, když její party načrtli v duchu, který zvesela zastávám. Helena Bonham Carter byla v roli mé oblíbené princezny Margaret úžasná. Tímto vyzdvihuji sedmý díl, který začíná Heleniným tancem na Davida Bowieho, což je tak anglicky- anglické, Margot- tragické, nostalgicky nenaplněné, že jsem si jen sedla a celý JEJÍ díl užívala, s pochopením pro rebelující princeznu, dle které se kdysi podstatně přifintily a natočily ty báječné, nesmrtelné Prázdniny v Římě. Nebýt jí, nevznikly by. A o tom to někdy je. Sedmý díl, ačkoli pojednává o čemsi jiném, pokládám za jeden z nejzdařilejších, možná proto, že v něm zrovna nekraluje Gilliam a že se vrací k ryze rodinným záležitostem, které v Koruně miluji. :) Charles byl opět přesný, jeho současné naplněné štěstí mu přeji. Celkově řada opět obsáhla mnohé historické události, v určitých momentech velmi silné, takže já si přišla na svoje a spokojeně zvolávám: Vánoce můžou začít. :) Příznivci The Crown si možná svoje mušky najdou, počítám, že ty budou pramenit (stejně jako u mne) povětšinou z osobních pohnutek a averzí, každopádně přeji všem příjemnou zábavu a těším se na další várku. Pěkné! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série se drží standardního pětisouhvězdí. Deset dílů napěchovaných emocemi, excelentní hudbou a hereckými výkony, na které nebudete chtít zapomenout. Kdo vymyslel, že tu železnou lady bude hrát Gillian Anderson, byl totální borec. I Emma Corrin je Dianě neskutečně podobná. Ať si každej říká kdo chce, co chce, bylo mi tu Diany neskutečně líto. Ona do té rodiny vůbec nepatřila svojí veselou a rozvernou povahou. Charles si jí navíc ani nezasloužil, vždyť Camilla je tak strašně obyčejná. Celé tři série nám Koruna o Charlesovi říká, jakej je to vlastně hroznej chudák, a pak ho tady pěkně sejmou. Dobře, nejsem tu od toho abych soudil královskou rodinu, ale emoce to ve mě vyvolávalo. Nejlepší díly pak jednoznačně Michael Fagan a Dědičné nástupnictví, tam se navíc herecky skvěla Helena, kterou můžu vždy a všude, a ona si tu ségru královny neskutečně užívá. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě je čtvrtá série asi nejlepší. Užívala jsem se Margaret (vlastně obě), vztah Diany a Charlese je tak děsivý, až se nedá stranit ani jednomu z nich. Byť u mě přece jen trochu víc vítězí Charles. No a paní Královna? Olivia Colman je bohyně, samotná královna však pro mě žádným ideálem není. Spíš namě působí jako protivná necitelná baba z jarmarku, co umí akorát krmit čokly a chodí v galoších. Děsný obraz zkostnatělé monarchie, co šéfuje digitálnímu světu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší série Koruny to sice není, ale z pětihvězdičkového standartu se rozhodně neubírá a mé tvrzení o nejlepším seriálu současnosti se jen potvrzuje. Také všichni herci jsou stále famózní, ale přesto je daleko za sebou nechávají představitelé Charlese a Diany, kteří jsou jednak famózní jak herecky, tak vizuálně. A i tyhle dva si na chleba maže Železna Gillian, která je absolutní vládkyně této sezóny a vždy, když je na scéně, tak si veškerý prostor krade jen a jen pro sebe. Její nejlepší role! Všech deset dilů opět servíruje naprosto prvotřídní drama, které na kvalitách neztrácí ani maličko. Ani se mi nechce věřit, že příště se už zase vymění obsazení. 98%. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (5)

  • Skutečný Michael Fagan prohlásil seriálový děj za nesmysl, nelíbil se mu jeho herecký představitel a tvůrce kritizoval, že s ním incident vůbec nekonzultovali. Tvrdil, že údajný rozhovor byl krátký, zdvořilý a nekonkrétní. Podle jeho tvrzení byla královna vzhůru, seděla na posteli a překvapeně se zeptala, co tam dělá, načež prakticky okamžitě vyběhla z pokoje vyhledat pomoc. Důrazně odmítl, že by královnu požádal o cigaretu, protože „by to bylo drzé a neuctivé“ a rovněž odmítl, že by mluvili o Margaret Thatcher nebo její politice. (kenny.h)
  • Původní název epizody Favourites odkazuje na film Favoritka (2018), za který získala představitelka královny Olivia Colman Oscara. (Anife)
  • Když Charles (Josh O'Connor) vstoupí do katedrály sv. Pavla, tak následující záběry z interiéru jsou z Westminsterského opatství. (Natabar)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama