Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 2

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (391)

HAL 

všechny recenze uživatele

Nedá se to nazvat normálním dokumentem, Michael Moore si s fakty spíše volně pohrává, ale dělá to velice dobře a i přes lehké manipulování s divákem mu nechává dost prostoru k zamyšlení. Přitom střídá ve filmu spoustu poloh a stylů - chvilku baví, chvilku dojímá, pak zase šokuje a pak třeba zařadí animovanou verzi historie ameriky - tohle je jednoznačně nejzábavnější dokument jaký jsem kdy viděl. I přesto že v poslední třetině už trochu ztrácí síly. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Moc hezky natočený dokument ve kterém můžeme vidět zneužívání zbraní na americkém kontinentu podle amerického dokumentaristy Michaela Moorea. Dozvíme se v něm, že v Americe je více zbraní než je počet obyvatel a že toto odvětví je podporováno médii, zbrojařským průmyslem a dalšími propagátory jako je třeba slavný americký herec Charlton Heston, který se mi opravdu po tomto dokumentu znechutil a ten jeho rádoby patriotismus, ať si strčí za klobouk. Přitom je to naopak než šíří tyto rádoby vlastenecké média, která šíří akorát strach a lži o bezpečnosti. V Americe je systém, který podporuje nedůvěru ke svým sousedům, protože když se podíváte třeba na sever Evropy, tak tam donedávna lidé měli odemknuté dveře svých domů, teda do té doby než se jim tam nasrali imigranti z různých koutů světa. Mezi další fakta můžeme zařadit taktéž to, že americká propaganda ukazuje jací jsou to bojovníci a jak zachraňují svět přitom opět opak je pravdou, jelikož tito bojovníci za svobodu žádnou válku nikdy nevyhráli, tedy pokud nepočítáme druhou světovou, kdy do Evropy přišli pět minut po dvanácté a bojovali s rozmrdaným Wehrmachtem, ale převážně už s nevycvičenými jednotkami německé dětské organizace Hitlerjugend. Samozřejmě se lidi nesmějí dívat na bláboly typu Zachraňte vojína Ryana, kde se nám chytrolín na historii a hlavně nevoják Steven Spielberg snaží nakukat svojí poťapanou realitu věcí, které se stali úplně jinak. V minulosti totiž američané odešli jak z Vietnamu, Afghanistánu a dalších jihoamerických zemí aniž by se tomu dalo říkat vítězství. Takže jejich hrdost na jejich bojové umění je vysloveně nepatřičná. V tomto snímku vidíme postoj amerických buranů, buranských úřadů a hlavně obyčejných lidí k této problematice a dozvíte se, že přístup ke zbraním má doslova každý a když ty lidi posloucháte, tak si říkáte, co v tý hlavě maj. To jim ta propaganda doslova vymyla mozek, nebo snad mají doopravdy IQ bublajícího bahna, protože jejich důvody proč mít zbraň a používat jí jsou zcela nesmyslné a dostat se k ní je jednodušší než si koupit žvejkačky v obchodě. A pak to právě dopadne tak jako při masakru ve škole v městečku Columbine, kde mladí žáci postříleli své spolužáky. Ten výplach mozků na ně kouká doslova na každém rohu, že se ani není čemu divit. A chyba není v celebritách typu Marilyn Manson nebo německých Rammstein, protože tyto interprety si taktéž rád poslechnu, ale problém je ve vymašťěných mozcích mladé americké generace, která je důsledně vymývána americkou propagandou násilí a strachu ve jménu vyššího dobra a bezpečí. Za objektivní pohled do amerických shnilých duší dávám tomuto alarmujícímu, ale i poučnému dokumentu 90%. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Od Columbine prý došlo v USA průměrně k deseti školním střelbám ročně a 2018 se už teď řadí jako jeden z historicky nejhorších, přičemž skoro každý zaznamenal tragédie jako loni ve Vegas, kostel v Charlestonu, nebo gay klub v Orlandu, což dělá z BOWLING FOR COLUMBINE stále zajímavý a relevantní počin. I dnes se dále spekuluje a není žádná jasná odpověď, recept prevence, zdaleka ani shoda co se týče zbraní. Pro mě asi nejlepší point tu leží v demenci šíření iracionálních strachů mezi veřejností, ať už jsou to černoši, bláznivý muslimáci, nebo třeba zabijácký včely. Což je problém nejen u američanů, ale i tady v naší střední Evropě, teď navíc ještě umocněný vlivem sociálních sítí. Takže jasně, slovo "dokument" hezky do uvozovek, někdy je Moore silně otravný, ale jinak k zamyšlení, zábavný a obohacující dvě hodinky, stejně dívatelný i 16 let poté, čerstvě po WHO IS AMERICA... (Hodnotí člověk, který nosí bundu NRA a miluje svou pistol.) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Michael Moore natočil báječnej dokument o zbraních v americe, hlavně první polovina je naprosto úžasná, druhá už je o něco horší, protože tam už jenom chodí a snaží se různě hádat s prodejci zbraní a tím docílit aby je už neprodávali a to mi připadalo takový divný a trochu se mi to tam nehodilo, ale i v tý druhý polovině se daj najít různý pozitiva, jako třeba rozhovor s Charltonem Hestonem, ze kterýho udělá úplnýho blba a nakonec Heston před nim utíká ve svým vlastním domě, to bylo hodně zábavný a taky je dobrej rozhovor s Marilyn Mansonem, kterej je považovanej za prapůvodce dětskýho násilí ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Strhující dokument a zároveň subjektivní výpověď o stavu věcí ve Spojených státech, která je, promyšleno do důsledku, pravdivá až hrůza. Moore sice předkladá své zaujaté vidění problému amerického militantního smýšlení, ale právě proto vyniká obraz USA ve vší své ošklivosti a zrůdnosti. Pokud by byla jen třetina filmu pravdivá (a já věřím, že je), pak by orwellovské "velký bratr být nedobrý" dostalo zcela nový smysl. A z mého diváckého pohledu dostává. Národ, který se učí prosazovat svobodu za každou cenu silou, nedopadne dobře. A stejně tak dobře nedopadne svět, který takový národ přijme za vzor... Výtečný dokument, škoda jen, že se Moore občas uchyluje k typicky "UŠÁckému" citovému vydírání diváka. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • Když Heston náhle ukončil rozhovor a nechal dokumentaristy samotné na jeho pozemku, Moore zjistil, že brána ven je zamčená. Obával se, že přijde někdo, kdo mu sebere již natočený materiál a tak ho mezi mřížemi předal štábu čekajícímu venku a přikázal, ať s ním okamžitě odjedou co nejdále. Nakonec však k žádnému incidentu nedošlo. (Othello)
  • O rozhovor s Charlesem Hestonem se Michael Moore pokoušel dva roky, ovšem bez úspěchu. Scéna v Hestonově domě nakonec byla naprosto náhodná - jeden ze členů štábu určil polohu jeho domu podle hvězdné mapy a Moore se tam poté lstí dostal. (Othello)
  • Během děkovné řeči poté, co Michael Moore převzal Oscara za nejlepší dokument, zaútočil režisér na tehdejšího prezidenta Spojených států George W. Bushe kvůli válce v Iráku slovy: “Shame on you, Mr. Bush!“ (“Styďte se, pane Bushi!“) (ČSFD)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama