Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Recenze (955)

penylane 

všechny recenze uživatele

Úlet roku. WTF??? Nejodpudivější romance ever...... Jedna hvězda je za slibný začátek. Po únosu jde děj do kytek. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatřím mezi velké fanoušky Guillerma del Tora, s jeho poetikou jsem se nikdy úplně nepotkal až do dnešního dne. Jsem sám překvapený, myslel jsem, že se na Tvář vody ani nepodívám, a o to víc jsem rád, že jsem nepodlehl předsudkům a dal tomuto snímku šanci. Dostalo se mi náramně krásné podívané, bezesporu specifické, na kterou se divák buď napojí a bude nadšený, anebo nenapojí a bude zklamaný nebo až rozlícený, na co se to sakra vlastně díval. Originální příběh s jedinečnou atmosférou, podmanivou hudbou a excelentními hereckými výkony. Já osobně bych pouze vyměnil oscarové nominace u Octavie Spencer, která má poslední dobou spolu s Denzelem Washingtonem nominace předplaceny, za Michaela Shannona, jenž si střihl ukázkového záporáka. Ale nebudu se v tom pitvat a kazit si moc pěkný umělecký zážitek. Oceňuji nenápadné otevření několika zásadních témat ve formě rýpnutí, dloubnutí, krátké scény - velmi elegantní způsob vyjádření režisérova názoru. Po Lady Bird můj další oscarový favorit. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám film, který umí vyvolat rozporuplné pocity. Na jedné straně měl dokonalou retro atmosféru, profesionalita vyčuhovala snad z každého filmového políčka a Michael Shannon dal další verzi agenta Van Aldena s naprostým přehledem a kouzlem sobě vlastním, na druhou stranu jsem od snímku čekal přece jen víc než podivnou pohádkovou romanci mezi uklízečkou a Aquamanem. Každopádně jsem velmi šťastný, že tvůrci nenechali Elisu uklízet na veterinární klinice, nikdy jsem se nepovažoval za prudérního člověka, ale mezidruhové vztahy jdou přece jen mimo mě. Ještě poznámka na závěr, myslel jsem si, že umím slušně rusky, ale buď jsem se spletl, nebo tvůrčí kolektiv přecenil své síly, a to tak, že fest. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ale jo, i když se v první řadě jedná o přeslazenou červenou knihovnu, musím uznat že přeslazená je originálně, zrejžovaná, vypravená i zahraná skvěle, moc moc hezká na pohled a Shannonova postava tvrďáka je určitě jedna z nejlepších postav tvrďáků, jakou jsem ve filmu viděl. To, jak si v horečnatém deliriu ukroutil svoje hnijící prsty a přitom vyprávěl o Samsonovi se mi fakt líbilo a tomuhle zoofilnímu romanťáku to ode mne zachránilo třetí hvězdu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Velmi osobitý a velmi neotřelý romantický příběh, který staví na vzájemné důvěře a toleranci jak člověka, tak i monstra. Guillermo del Toro tímto snímkem velmi příjemně překvapil, jelikož spojení klasické romantické linie s jeho klasickým "hračičkovstvím" a slabostí pro různá monstra se vážně velmi povedlo. Velký podíl na tomto úspěchu má rovněž dynamický soundtrack, vtahující kamera a herecké výkony Sally Hawkins, Michaela Shannona a Douga Jonese. Jedinou vadou na snímku The Shape of Water je lehce přepálená stopáž, která "nabídne" několik zbytečných a hluchých scén. Až na tento detail jsem se snímkem velmi spokojen, pročež ho mohu s klidným svědomím jen a jen doporučit. „When he looks at me, he does not know - how - I am incomplete. He sees me... as I am.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nemá s hororem ale vůbec nic společného. Spíš se jedná o mezidruhovou fantasy romanci, která by se klidně dala považovat za rodinný film, pokud by se del Toro jen trošičku krotil. A to je pro mě docela zklamání, protože jsem čekal něco v intencích Faunova labyrintu a dalších torovek, ale tohle za nimi zaostává ve všech směrech. Jediné, co si zaslouží absolutorium, je obsazení. Od Shannona s Jenkinsem se vysoký standard očekává, ale tady to stojí a padá s ne až tak okoukanou Sally Hawkins, která byla výborná. Fajn je i samotná amazonská potvora, ale co si budeme povídat, vypadá jako Sapienův brácha. Celkově to vidím jako prachobyčejný průměr. 50% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Oscarový film 2017. Na Shape of Water jsem se velmi těšil. Del Torovu tvorbu mám rád. Ovšem velmi chápu rozporuplné pocity u tohoto filmu. Nejprve jsem si myslel, že to je pouze nedoceněný film. Teď po týdnu to spíš vnímám tak, že je to jednoduše Del Torova guilty pleasure. Natočit prequel Abea Sapiena z Hellboye. Teda chci říct, natočit romantický příběh o dívce a monstru (Které vypadá jako Abe). Hned úvodní scéna mě překvapila svojí otevřenou sexuální výrazností. Pokud se nepletu, tak na to Guillermo nikdy nebyl. Možná se pletu, ale řešit styk ryby a ženy si mohl odpustit. K filmu jako takovému. Líbila se mi atmosféra a příběh na mě fungoval. Dvě hodiny utekly jako voda a i když mi bylo jasné, jak se to bude vyvíjet, nebo končit, tak přesto jsem se bavil. Hudebně si myslím velmi pěkné, a co nejvíce potěší, jsou kostýmy a výprava. Ta je vážně parádní a proto se přesuneme do Ameriky v období Studené války ani neřeknete švec. Herecky vyniká především Michael Shannon, který takovéto role zvládá naprosto s přehledem. Nakonec by to nebyl ani Del Toro, kdyby nechyběla nějaká ta gore scéna. Překvapivě mě nezklamal. Naštěstí to nebylo tak strašné. Depresivní a kruté jako Faunův labyrint (2006) to není. Naopak jak už jsem psal, příběh na mě fungoval dobře. I když se našly některé momenty, při kterých mi povyskočilo obočí. (80 %) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Faunov labyrint bol výborný. Hellboy je pecka. Ostatné veci sú tak niekde medzi. Buď dobre alebo zle. Shape of the water nie je zlý film, ale neprináša nič nové. Má kopec režijných nápadov, ale tie sme už u Del Tora mohli vidieť dávnejšie. Úprimne neviem čím tento film až tak zaujal. Na jednu stranu som za Del Tora rád. Nie je veľa takýchto špecifických tvorcov, ale dejové línie sú roztrieštené. Vyvrcholenie je fádne a bez nápaditosti a romanca čo do divnosti je v zásade veľmi tuctová. Dá sa to pozerať a rozhodne to nie je strata času, ale padať na zadok z toho asi nebudete. Možno pred desiatimi rokmi. Teraz už asi nie. Sally Hawkins je ale roztomilá a Doug Jonesove príšery zbožňujem. Ale v rámci žánru a tiež režisérovej filmografie, veľmi silný priemer. ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Filmová rozprávka pre dospelých postavená na kontrastoch. Celkom jedinečné spracovanie pomerne jednoduchého príbehu. Jediné čo mi chýbalo boli trochu hlbšie podané emócie, pri ktorých by som aspoň jednu sladko-slanú slzu vyronil. Snáď to bol režisérov zámer, aby to celé nepôsobilo až priveľmi srdcervúco, ale mne to tam skrátka chýbalo. Asi už starnem. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Je pomerne zvláštne, ak ma ako diváka zaujímajú oveľa viac postava Richarda Stricklanda a Dr. Roberta Hoffstetlera než hlavná línia? Nedostal som sa do príbehu, nedostal, ani trocha. Ale Michaelovia SS ma veru bavili. Takže herecky skvelé, ale inak preceňované a Faunovi nesiahajúce ani po špinu za nechtami... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý pošetilec nás opět vzal na kouzelný výlet ku hranici skutečné a fantaskní reality. (ČSFD premiéra - Kino Atlas) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nicim ma ten film z trailerov nezaujal, ale navnadilo ma prirovnanie k filmom môjho oblubenca Jean-Pierre Jeuneta. Ma to podobnu zelenu paletu farieb, niektore postavicky su podobne strelene a najde sa tu este par dalsich detailov. Na prvy pohlad ma nenapada co konkretne by som na filme zmenil. Na ustredny milostny motiv je nabalenych niekolko vedlajsich zaujimavych linii. Ani stopaz mi nepriadala nejak prestrelena. Len ako celok to prilis nefunguje. Uz tradicne tomu chybaju emocie ako u väcsine del Torovych filmov, ktore nie su zalozene na priamociarej akcii alebo snahe o hororovu atmosferu. V rukach schopnejsieho rezisera, napriklad spominaneho Jeuneta, to mohla byt skvela zenska variacia jeho Delikates. V tomto nefunkcnom celku ma zaujali len niektore gore sceny a vtipne poznamky Octavii Spencer. A este ma strasne pobavila scena s mrtvym kocurom. Ha, ha. Milovnici kocurov mi snad odpustia. :)) Mnozstvo ziskanych oceneni len dokazuje jak slaby bol minuly rok na kvalitne filmy. 5/10. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Spočítejte si ty hvězdy, synku !! Je jich pět !! A to znamená, že si můžu dělat, co chci.." Del Torova kritika trumpovské Ameriky, přes ten retro kabátek jde bohužel o velmi aktuální téma, zabalená do pohádkového hávu s jeunetovským vizuálem.. Přímé odkazy k Delikatesám či Amélii nelze přehlédnout, celý tenhle krásný biják je pak doslovný až běda.. Přes všechny ty odkazovačky a vykradačky si však Guillermův oscarový snímek dokáže zachovat svou vlastní tvář, a to nejen vody..;) ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Nedokážu vidět tvůj obrys - vidím tě všude kolem - tvá přítomnost plní mé oči tvou láskou - těší to mé srdce - neboť ty jsi všude. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Del Torovi se podařilo nemožné – jeho přestylizované padesátkové retro už není ani kýčovité (což by se dalo možná i pochopit, jelikož z podstaty obsahu k tomu inklinuje), ale vyloženě dekadentní… Nevkusný styl je ale jen jeden z mála aspektů, který by bylo možné filmu odpustit, kdyby jako celek fungoval. Jenže nefunguje. Bizarní fantasy námět, byť na první pohled velmi zajímavý, je zpracován jako drama, až sekundárně jako thriller, o hororu nemůže být téměř řeč. Žena se zamiluje do ryby – to zkrátka nelze brát vážně. Nepomáhá tomu ani salva vyřčených patetických poučení – „Když nepomůžeme hodnému monstru, sami se staneme monstry,“ nebo „Když někoho miluješ, nezáleží na tom, jestli je to muž, žena, černoch, handicapovaný nebo ryba,“ a tak dále... Samozřejmě je pak velmi snadné označovat film za pohádku pro dospělé a omlouvat tím… Co vlastně? Naivitu? Patos? Prázdnotu? Snad, bohužel nic z toho není v tomto případě znakem žánru, ale jednoduše chybou. A nedovede-li potom taková „pohádka“ přinést alespoň trochu vkusným způsobem sebejednodušší poselství, proč ji sledovat? ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta starým monster filmům a všem těm podivným béčkům jedné doby, i když občas mi některé zkratky přišly trochu rušivé. Sally Hawkingsová je naprosto skvělá, Shannon konečně někde jako záporák i bavil a hlavně se na to díky del Torově nápaditosti opět krásně kouká. A že monstrum nebylo stále počítačové, to jen a jen příjemně překvapilo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

R-ková wtf pohádka, ale tohle že je oscarový materiál? Ale asi proč ne, byť překvapení se zbavit nemůžu. The Shape of Water mě po spíše vlažných ohlasech docela mile překvapil. Je to divné, ale taky dost své. Rybák v hlavní roli je sympaťák a jeho femme fatale sice není kdovíjaká krasavice, ale je svým způsobem zajímavá. Je to pěkně stylizované, vizuálně přitažlivé, občas i překvapivě dost násilné, ale stále takové staromilsky mírumilovné. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Je to moc hezkej film, ale cekal jsem asi vic. Musim uznat ze je ale celkem prijemny koukat na tak jednoduchej, az naivne / pohadkovej pribeh. Mozna tomu dam jeste nekdy sanci. ()

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama