Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (283)

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Jediné co zamrzí je to, že se na filmu nepodíleli oba hlavní aktéři. Jinak jde ale o poutavý snímek. Tenis mám rád a bitvy Federera s Nadalem jsem si svého času hodně užíval. Proto jsem se na film hodně těšil. A stálo to za to. Během filmu jsme provedeni tím jak oba začínali. Vzhledem k původu filmu je více brán zřetel na Borga což mě tolik nevadí, ale klidně bych si více McEnroa dal. Kór když je mi tak trochu bližší jeho emotivnější vyjadřování :-)) Oba příběhy ale mají něco do sebe a třeba kdyby Borg občas vypustil páru nesemlelo by ho to tenkrát tolik. Finálový zápas je pak o tom zda znáte výsledek či ne. Kdo nezná negooglujte a vychutnejte. 75 procent za životopisný snímek bez patosu. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Úsporné a přitom rychlé vyprávění o dvou vrcholových sportovcích, kteří jsou hned od nástupu na scénu pod neskutečným tlakem. Flashbacky nejsou jen nutným přeříkáním biografie, ale po dlouhé době jsem měl pocit, že se tvůrci snaží osvětlit nějaký konkrétní aspekt postavy. V druhém plánu se těmi výlety do dětských let zřetelněji projevuje podobnost mezi již dospělými soupeři. Nejprve potěší závratné tempo, jakým se film řítí, s přibližujícím se závěrečným aktem si však začnete uvědomovat, že Shia LaBeouf nemá prostor vymodelovat McEnroea výrazně daleko za hranici cholerického spratka, a Sverrir Gudnason tak předvádí mnohem vrstevnatější výkon. Největším zklamáním je však finále. Vlastně je fajn, že se tvůrci nedrželi typického mustru „prvních pár minut ukážeme v kuse a pak pojedem montáž“ a po rychlých střizích sáhli rovnou, ale celé je to ve výsledku příliš monotónní, bez sebemenšího vydechnutí a jakéhokoliv náznaku napětí. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi lepšie sa už film o legendárnom tenisovom turnaji v ktorom súperia dve osobnosti natočiť nedá, ale mal som s filmom dva problémy. Keď sa film takto rovnomerne a férovo venuje obidvom stranám bez toho, aby jedného nejak démonizoval, tak nikdy neviem komu fandiť. Tým pádom som vždycky na konci rád, že jeden z ich vyhral a zároveň sklamaný, že druhý prehral. Ale aspoň som trochu spoznal dve osobnosti o ktorých som nikdy nepočul a práve náhľad do ich súkromia ma bavil na filme najviac. Hlavne ten prerod Borga od nerváka k človeku, ktorý drží emócie na uzde. Viem si veľmi dobre predstaviť aké odhodlanie to vyžaduje. Druhý problém som mal s tým, že tenis ma ako šport vôbec nezaujíma a finálny zápas tým pádom pre mňa príliš vzrušujúci nebol. Proste tam nejak pinkali loptičku až konečne jeden z nich vyhral. Ale fanúšikovia tenisu budú pravdepodobne nadšený. Ja som celkom spokojný vzhľadom na to, že tento šport mám na háku. 6/10. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Veskrze standardní sportovní drama, který je ale příliš poutavý a divácky atraktivní na to, aby jste mu mohli cokoliv vyčítat - onen konflikt vůle dvou odlišných osobností je sice podaný dost konvenčně, ale ona eskalace vzájemný rivality je primární devizou snímku. Navíc krom gaučingu a schovky je tenis snad jedinej sport kterej mám rád. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší tenisový film. Metz se celkem logicky soustředí především na rozdílné charaktery obou velikánů, přičemž víc prostoru dostává Borg, což ale není ku neprospěchu věci, protože jeho životní cesta je jímavější. A tak tu máme na jedné straně introverta, kterého popularita dohání k úzkosti a extrovertní neřízenou střelu, která upouští emoce nad rámec mezí. Film nabízí i pohledy do zákulisí, kde vládnou sponzoři a samozřejmě dojde na tenisové zápasy, přičemž ten finálový diváka nutí nedýchat. Tiebrerak ve čtvrtém setu patří k nejlepším sportovním sekvencím v dějinách filmu. Herecky je vše ok, ačkoliv od Gudnasona bych čekal přeci jen výraznější záchvěvy mimických svalů. Něco tomu sice chybělo, ale spokojen jsem i tak. 80% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Hercov trénovali bývali fínski tenisti Jarkko Nieminen a Veli Paloheimo. (zajo91)
  • Písnička, která hraje v 17. minutě, je „The Big Beat“ od Billyho Squiera. Na večírku hraje „Call me“ od Blondie. Ve 49. minutě hraje „Devil's Gun“ od C.J. & Co. V 53. minutě hraje „Lets Swing“ od Paola Zavalloneho. (Duoscop)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama