Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (283)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dva tenisoví giganti a legendy se spolu utkávají pod režijní taktovkou Januse Metze. Brilantně obsazený i natočený snímek zpracovává osobnosti obou tenistů i jejich zápasy. Nejvíce pozornosti je zaměřeno na postavu Borga v decentním podání Sverrira Gudnasona. Björn Borg působí se svým chladným projevem, jakoby snad ani nebyl schopen jakýchkoliv emocí a citů. On je má však pevně pod kontrolou a v jeho očích a mimice lze v jemných náznacích číst, co se asi odehrává uvnitř. John McEnroe je oproti němu drzý bouřlivák a rebel výbušné povahy, který pro urážku a sprosté slovo nejde daleko. Oni věděli, proč do této role obsadit Shiu:) Ten zde exceluje a je velká škoda, že mu nebylo dopřáno stejné pozornosti jako severskému blonďákovi. Snímek disponuje výbornou hudební stránkou a retro vizuálem. Třeba někdy bude natočen i životopisný film s názvem Roger vs. Rafa:) "Buď jako papiňák a nic nevypusť ven. Všechen ten vztek, strach a paniku dej do každého úderu." ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Borga i McEnroea si pamätám ešte z čias, keď som hltal Pravdu od poslednej strany, čiže od športových výsledkov a aj tie zriedkavé prenosy z tenisových turnajov som vždy hltal plnými dúškami. Borga som vždy doteraz bral ako studený čumák, s obrovskou mierou sebaovládania, ktorého úplným opakom bol "búrlivák" John McEnroe. Videl som jeho časté extempore, váľanie sa po zemi, trieskanie raketou, hulákanie na rozhodcov a mnoho iného ... Vtedy som sa tomu smial. Smial som sa preto, lebo bol iný ako všetci ostatní, ktorí tak poslušne hrali v bielom tričku a v bielych šortkách biely šport s názvom tenis. Vo filme ich vidím trochu inak, že aj Borg bol neurotik a svoju ľadový pokoj skrýval za škrupinkou psychickej nestability. Vo filme boli obe hlavné postavy stvárnené výborne, Borg však vyzeral dokonale ....4**** ()

Reklama

mirekem 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zavzpomínal na dětství, když jsem pilně sledoval zápasy tenisového bouřliváka a magora Johna McEnroa, který byl ovšem talent od Boha a dodnes odborníci tvrdí, že měl nejlepší cit pro úder a patřil a patří mezi absolutně nejlepší tenisty historie. Björna Borga už jsem na kurtech nezažil, protože skončil příliš brzy (v 26 letech) a tudíž jsem ani neviděl finále Wimbledonu v roce 1980. Tímhle skvělým filmem jsem si obě ikony tohoto sportu připomněl a v závěru mi i slza ukápla, byť byl film důsledně natočen bez zbytečných nánosů patosu, což je jinak ve sportovních dramatech poměrně častým jevem (naštěstí to není hollywoodská produkce :) ). Spíše než o tenise je snímek věnován životu a charakterům obou géniů, který by se dal pejorativně nazvat "autista vs. neurotik". Debutant z Dánska Janus Metz natočil strhující, nepovrchní drama i pro ty diváky, kteří neví, co je to tie-break. Herci jsou skvěle vybraní i fyziognomicky, navíc šli oba až na dřeň. A jak vůbec nemusím Shiu LaBeoufa, tak z jeho převtělení se do "Big Maca" jsem nadšený. Bravo a dávám pět! :-) https://www.youtube.com/watch?v=nFeLpTjH2pk ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přenášet krásy bílého sportu na plátna kin není nic častého, ba naopak. Tak proč se rovnou nevrátit k legendárnímu finále wimbledonského turnaje z roku 1980? Zásadní kapitola tenisového slabikáře na zeleném pažitu o téměř čtyři dekády později přichází. První míčky tahají z kapes chladný profesionál, mentálně odolný Björn Borg a nezkrotný vztekloun a bouřlivák John McEnroe. Švéd a Američan. Uvidíme spoustu detailů, hodně střihů, záběry z ptačí perspektivy, z tribun. Nechybí veleslavný tie-break, který trval přes 22 minut. Samozřejmě i mnohé před samotným finále. Debutující režisér Janus Metz divákům posílá solidní atmosféru i chápe tlak, kterému jsou profesionální tenisté vystaveni. Výsledek se samozřejmě „nemůže rovnat“ kupříkladu automobilovým závodům nebo americkému fotbalu, i tak jde o solidně zpracovaný sportovní film. I když místy monotónní. Casting velmi vydařený. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určite si radšej pozriem športový film než politickú drámu, ja tým zlodejom hore nejak nerozumiem. Tento je zaujímavou sondou do zápolenia dvoch legiend, každá z nich tak veľmi povahovo odlišná. Poverčivý kľuďas Borg je zaiste sympatickejší než búrlivák McEnroe, na druhej strane herecky je McEnroe náročnejší a LaBeouf ho dáva ľavou zadnou. Inak neviem ako mohol kedy tomu McEnroevi vôbec niekto fandiť, bol to iný psychopat. Filmu chýba trochu tá šťava zápolenia, veľa času sa orientuje na Borgovu minulosť, chýba tomu drive. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Mladého Björna Borga si zahrál Björnův skutečný syn Leo Borg. Ten si pak zahrál v roce 2019 ve wimbledonské juniorce. (Chevees)
  • Jsem především rozčílený z toho, že jsme do toho filmu nebyli s Björnem nijak zapojeni. Strašně bych si přál, aby to byl dobrý film, ale je mi líto, musím říct, že není“, nechal se na tiskové konferenci během víkendového Laver cupu v Praze slyšet McEnroe. [Zdroj: Aktuálně.cz] (Martrix)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama