Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přání k mání poetickou, hravou a humornou formou vypráví příběhy několika podob lásky: o trampotách náctiletého Alberta, který je až po uši – a hlavně neopětovaně – zamilován do sestry svého nejlepšího kamaráda, o lásce mezi Albertovými rodiči, tedy o varietním kouzelnickém duu prožívajícím krizi středního věku, a také o lásce rodičovské, kdy se floutek a lamač dívčích srdcí Bosák junior snaží získat pozornost a lásku svého otce, mocného hoteliéra. Albert a všichni ostatní nakonec přijdou na to, že ke štěstí není zapotřebí kouzel a magie, ale hlavně odvaha věci kolem sebe změnit k lepšímu. To ovšem neznamená, že opravdová kouzla a čáry neexistují... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (159)

Olík 

všechny recenze uživatele

Jo, proč ne? Strašně mi to připomíná o šest let starší Brabcovo V peřině. Pestrobarevné, hravé, ani poudačka, ani dospělákovina…..taková moderní pohádka pro děti od 0 do 99 let. Líbí se mi samotná ústřední zápletka o honbě za splněním přání, líbí se mi Jandák dost možná parodující sám sebe, líbí se mi fungující dvojice Myšička – Čvančarová, líbí se mi projev dětských představitelů (možná vyjma Maršála), líbí se mi vedlejší postavy, líbí se mi nezletilá duše autorů, líbí se mi Přání k mání. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vít Karas zabalil do vánočních balíčků vánoční kouzlo, přidal na amerických ozdobách i vzorech, nebál se být dárečkem plným překvapením, aby pak jeho vánoční představení doskotačilo do křečovitých morálních mantinelů. Celý film je v podstatě postaven na jednom jediném nápadu - školák Albert má o Vánocích po vykonaném dobrém skutku možnost vyslovit své jakékoliv přání a to bude splněno. Zatímco jeho dva kamarádi ta svá neuváženě promrhají, on s ním nakládá velmi bedlivě. Záležitost se donese až k zákeřnému Vincentovi, synkovi bohatého grandhoteliéra Bosáka. Vrstevník chce po něm, aby kouzlo převedl na něj, vše bude mít i právně podloženo. Film se zaklesne v jednom bodě, z něhož vystoupí jen velmi málo. Řídký dějový syžet ale osvěžují různé eskapády. Albertovi rodiče zažívají manželskou krizi, může za to tloušťka maminky a následné ukončení dlouholetých společných kouzelnických výstupů ve varieté, načež své sehraje i žárlivost na novou atraktivní asistentku. Martin Myšička a ceckatá Jitka Čvančarová byli fajn pár. Albert sní o rande se školním idolem a zároveň sestrou svého nej kámoše Johanou, do toho strojí úklady Vincent v záporném podání dospívajícího Jana Maršála, který tímto definitivně opouští dětské role. Co upoutá v prvé řadě, je výprava, která je staromilská, absence moderních atributů jako je internet, mobily a jiné, přičemž vzniká rozpor, do jaké doby je příběh zasazen. Připomíná to reálný socialismus, načež lidé žijí v poměrně skromných až nuzných poměrech. Světlou výjimku tvoří jen hoteliér Bosák, který je obklopen luxusem. Ke všemu se v mnoha ohledech jeví, že město (totalitně) ovládá, lidé jsou mu podřízeni a vše podtrhuje kandidaturou na prezidenta. Role je návratem Vítězslava Jandáka k herectví, nevedl si špatně, zajímavému nápadu se ale děj po nějaké chvilce odmítal podrobněji věnovat. Prim hrají dětští hrdinové, respektive Filip Antonio a spol. Herecky trochu prkenní, nicméně snesitelní. Podstatné ale je, že filmu nevydrží jeho mysteriozní a zábavná aura. Ke konci příběh rezignuje, až se rozpadne na laciný přerod záporných charakterů na kladné, načež morální přesah je nucený v rámci zachování vánočního období, kdy jsou lidé na sebe hodní. Jedním z problémů je si film užít i mimo vánoční období. Veskrze se mně líbil novátorský přístup a v českém filmu nevídané provedení s (téměř) pohádkovým nádechem. 7/10 ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Vánoční komedie mám rád a pohádkové obzvlášť.Tohle úplně pohádka není ,i když se tak tváří a právě s tím budou mít patrně někteří diváci problém.Film je nadčasový a tudíž nelze přesně specifikovat dobu ,kdy se odehrává.Což je na pohádkový film správně .Na jednu stranu je tu stará televize ,na tu druho visutá dopravní dráha.Mě se tato stylizace líbila a navíc Karlovy Vary ,kde se film natáčel ,působí opravdu moc hezky.Ano ,občas vizualizace působí trochu úměle a kýčovitě ,ale to je prostě o Vánocích běžné.Kamera Pavla Berkoviče je opravdu velmi solidní a film často zvedá z průměru.Scénář totiž působí trochu nudně a patrně byl hodně předěláván ,což je škoda ,protože potenciál je tu veliký.Režisér Vít Karas se opravdu snaží a vdechuje filmu pohádkovost a předvánoční čas ,ale nedaří se mu to vždy a často je z toho trapné ticho.To zachraňují herci ,jak dospělí ,tak dětští ,kteří jsou opravdu skvělí.Duo Myšička-Čvančarová je jak vyšité a Filip Antonio prostě umí a umí a jeho role jsou čím dál víc zapamatovatelné a fimařsky skvělé.Jinak hlavní myšlenka filma ,čímž jsou tři přání ,dvě vyplýtvaná a jedno zbývající je stará jako lidstvo samo a bohužel do ní není vnesen nějaký nový prvek ,který by jí posunul někam výš .Myslím ale ,že je to velmi příjemná předvánoční podívaná ,kterých opravdu mnoho není.Protože mám pro české komedie slabost a pro pohádky obzvlášť ,dávám vánočních 70% a přemýšlím ,co bych si přál.No a už to vím. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Konečně čeští tvůrci přišli s novým nápadem. Za to je chci moc pochválit, protože tento film se úplně odlišuje od ostatních novodobých českých filmů. A díky tomu se mi to také líbilo, děj mě zaujal a udržel mou pozornost až do konce. Dokonce mi ani nikdo z herců nevadil, jak to bývá u českých filmů. Tady mi přišlo to obsazení dobré. Jinak u Martina Myšičky jsem si po celou dobu myslel, že je to Ivan Trojan. :D Jediné, co mi trhalo uši, byla čeština Ivana Romančíka st., já ho neznám, ale dle výslovnosti se jedná o Slováka, který poprvé v životě mluvil česky. To byl hrozný přízvuk. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu říkám, že se mě se nenáročný film líbil. Je to oddychová, rodinná komedie, u které jsem se skutečně několikrát od srdce zasmál. Důležité jsou také výkony dětských hrdinů, ale nejvíc pobaví a potěší Martin Myšička a J. Čvančarová jako vskutku bláznivá, ale zábavná dvojice. A ta trochu pohádkovosti neškodí ba právě naopak. Navíc, kdo by nevzpomněl na nějakou svou dětskou lásku? Jak jsem řekl v úvodu, je to nenáročná, za to však oddychová komedie, která humorné prvky neskrývá. Není to bůhvíjaký velkofilm, ale spíše rodinná pohodová záležitost, u které se celá rodina pobaví a každá věková kategorie si tam najde to své. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (10)

  • Na zvláštních efektech pracoval tým 12 lidí, který vytvořil 270 trikových záběrů, tedy skoro čtyřikrát více než v běžném filmu. (SONY_)
  • Natáčení filmu Přání k mání trvalo 4 měsíce. O měsíc déle oproti plánu. Prodleva byla způsobena především sněhem a chřipkou, která postihla dětské herce. (SONY_)
  • Ve filmu bylo použito 236 kostýmů. (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno