Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Po druhé projekci musím jít s hodnocením nahoru, leč některé z mých výhrad přetrvávají. Nicméně napodruhé mám pocit, jako kdybych se byl schopný dostat pod další vrstvu filmu, která mi byla napoprvé zapovězena. Dokázal jsem se najednou napojit od samého počátku na hlavního hrdinu a jeho vnitřní boj se samotou a smutkem s ním prožívat (minule mi naopak přišlo, že tyhle jeho atributy mi nedovolují se do něj vcítit) a tím tak pro mě První člověk konečně získal tu vnitřní nadstavbu. Chazellův typický hrdina, volící mezi rodinou a kariérou, je tak pro mě vnitřně snad poprvé opravdu pochopitelný a autenticky lidský. Co se naopak při druhé projekci nezměnilo, je pocit, že v momentě, kdy Armstrong odstartuje k závěrečnému dobytí měsíce, se celý film zásadním způsobem změní po všech stránkách. Do té doby mám pocit, že Chazelle natočil přesně to, co natočit chtěl a První člověk prostě vypadá tak, jak vypadat měl. Od tohoto momentu to na mě působí jako nějaký producentský sestřih, který necitlivě neladí s dosavadním formálním a vyprávěcím stylem. Nebýt těchhle posledních desítek minut, snad bych i neváhal s plným hodnocením. 8/10 ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Velkolepý průlom světem, tehdy něco dokonalého, ale film se mi už tolik dokonalý nezdál. Přišlo mi to jednoduché bez života prostě, dlouhé to bylo že jsem nevěděl kdy je konec. Nevim prostě příběh je zajímavý a fascinující ale mě film tolik už nesedl. ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Chazelle je génius. Nejlepší z nové generace režisérů. Pod jeho taktovkou vznikl nejlepší film o dobývání vesmíru. Neamerický, lidský, dechberoucí. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Mom, what's wrong? - Nothing, honey. Your dad's going to the Moon.“ Přál jsem si hodně, a zopakovat tři roky starý opus jako Interstellar jsem ani nedoufal. Přesto jsem se konečně dočkal a First man je dost možná nejlepší film roku. Gosling po loňském Blade Runneru předvádí opět výkon plný emocí a hereckého umu. Perfektní volba pro zádumčivého Neila Armstronga. Ač je film dlouhý, tak sleduje celou cestu muže na Měsíc. Přes neúspěšné pokusy, životní etapy i nekonečné přípravy. Neilovi se prolíná nemožný úkol s rodinnými hodnotami. Ve filmu je skvělé a známe obsazení a myslím, že to filmu hodně pomáhá. Líbí se mi hudba, kamera i střih. Vše funguje jak má a divák plave v emocích. Emotivní stránka se snadno dotkne a dramatické chvíle způsobují husí kůži. Já jsem spokojený. První člověk přinesl kvalitní filmový zážitek a poctivý kus filmařiny. Po dlouhé době nemám filmu moc co vytknout. Historická stránka dodržena a po stránce příběhu to funguje. Nejsem si jistý, jestli tuhle emoční, historickou pecku chci vidět znovu, tak jako Interstellar (2014) nebo Apollo 13 (1995). Ty přeci jenom stále vedou ve všem zmiňovaném. [Csfd projekce31](90 %) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nahlédl jsem Pánu Bohu do oken a to co jsem uzřel mne zcela uchvátilo. First Man je totiž rozmáchlou filmovou bohoslužbou režiséra Damiena Chazelleho, která ve své nejniternější podstatě snoubí to nejlepší, co je momentálně ve filmovém průmyslu k vidění. Všechno od vizuálních efektů až po výborný soundtrack pracuje na naprosté maximum, přičemž i ta nejmenší součást tohoto nádherného soukolí patří k tomu nejdůležitějšímu a zcela nepostradatelnému. Snímek rovněž oplývá nádhernými stylizovanými obrazy a perfektním využitím zvuku, takže například start rakety Apolla 11, zejména v kině s Dolby Atmos, patří k tomu nejúžasnějšímu co jsem v kině viděl od dob snímku “Interstellar” v roce 2014. Epickou odyseu Christophera Nolana nezmiňují jen tak pro nic za nic. First Man si totiž právě od něj a od snímku “The Right Stuff” vypůjčuje to nejlepší a z patřičnou důstojnosti to přetváří k obrazu svému. Samotnou kapitolou jsou herecké výkony (Ryan Gosling!), které s precizní pečlivostí dokonale lícují s celkovým vyzněním snímku. Jsem si zcela jistý, že přistání na Měsíci, ten památný moment, kdy se psala historie zlatým písmem, již nešel natočit lépe. Sešlo se u něj totiž tolik kvalitních ingrediencí a vizionářských tvůrců, že ve špatný výsledek snad doufal jenom člověk, který je touto událostí a kosmonautikou nepolíbený. Výborná práce! PS: Pokud Vám mohu radit, vyrazte na snímek do kina se zvukem v Dolby Atmos. Ten soundtrack a všechna ta bohatá škála zvuků ve mne bude rezonovat ještě hodně dlouho! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „That's one small step for man, one giant leap for mankind.“ ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Z Whiplash jsem byl nadšený, z La La Landu už méně a z First Mana... nejméně. Nadšené recenze tentokrát vůbec nechápu, protože jediné, co mi na tomto snímku přišlo nadprůměrné byly herecké výkony Claire a Ryana, kteří své role zvládli bezvadně (ačkoli chemie mezi nimi už teda také moc nefungovala). Jinak je to né moc dobře uchopený film od A do Z. V podstatě mě ten příběh (ačkoli beze sporu zajímavý je!) byl úplně jedno, čemuž rozhodně nepomohla přehnaně dlouhá stopáž (respektive milion zbytečností ve filmu, který děj nikam neposouvali) a nulová gradace filmu. Po celých těch 140 minut na mě jednoduše nedýchla jediná emoce a pokud bych něco měl označit jako "asi fajn, ale studený jak psí šumák", tak určitě tenhle film. Nečekal jsem takovou nudu. Slabé 3*. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Téměř perfektní film, který těží z předchozích kosmonautských velkofilmů. Líbila se mi temná atmosféra, která doprovázela celý příběh. Oceňuju taky, že se film zaměřil výhradně na Armstronga a jeho ženu a nepletl do něj nějaký přehnaně hluboký myšlenky. No a ještě musím zmínit peckovej soundtrack. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Damien Chazelle je talentovaný režisér. O tom nie je pochýb. Ale La La Land a Whiplash si rád pozriem znova, pretože z každého políčka srší nadšenie a do určitej miery originálny prístup k postavám, ktoré narúšajú trocha zaužívané konvencie. A bohužiaľ životopisné filmy mi často krát nesedia. Ani tá roztrasená kamera alá realita, ani akési vnútorné drámy, ktoré nás síce učia niečo o postave ale čo sa týka jej túžby, ktorú chce dosiahnuť ma nechávajú značne chladným. Tu je veľká škoda že ten prístup k postavám je centralizovaný na dve ( ale aj tak som si k nim nenašiel cestu). Vedľajšie postavy sú len vedľajšie postavy. Nič viac. Ich smrť je v zásade nedramatická, hoci sa to hrá na dôležitosť. Gosling je ale v pohode a Foy keď sa zjavi na scéne, si kradne všetok priestor pre seba. Som rád, že som to videl. Scény vo vesmíre sú naozaj pekné. Je to aj inšpiratívne a Hurwitzova hudba tam krásne pasuje. Formálne nemám čo vytknúť. Čo sa týka pocitov, Bohemian Rhapsody značne v rámci životopisných filmov vyhráva. A to mám vesmír rád a Queen až tak nie. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

"That's one small step for man, but one giant leap for mankind." Svoje prvotné nadšenie z tohto filmu môžem vyjadriť jedine týmito piatimi slovami: Naozaj Precízne Natočená Životopisná Dráma. Dalo sa čakať, že sa nájde niekto, kto sa rozhodne natočiť film o Neilovi Armstrongovi a jeho vesmírnom prvenstve, no a tým niekým je režisér Damien Chazelle. A ja musím povedať, že svoju prácu odviedol naozaj dobre. Nerozumiem hodnoteniu 76 %, ktoré mi momentálne na ČSFD ukazuje, pretože si myslím, že je pre tento film mimoriadne nízke... Nechápem, čo sa toľkým ľuďom na Prvom človeku nepáči, mňa osobne vtiahol už v prvých minútach pozerania (a tam do pristátia na Mesiaci chýbalo ešte neuveriteľných 8 rokov !) a vďaka výnimočnému dokumentárnemu štýlu, ktorým je natočený som mal celý čas pocit, že prežívam príbeh spolu s postavami a že aj ja som vlastne súčasťou celého diania (pri scéne so vstupom do kokpitu rakety som reálne pocítil nával úzkosti a to isté platí aj pre prvé vystrelenie do vesmíru, myslel som si, že naozaj sedím v rakete spolu s pánom Armstrongom)... A tie záverečné zábery na Mesiaci ma úplne odrovnali (je skvelé, že to tvorcovia nepokazili efektným vztyčovaním vlajky), skutočne sa mi zdalo, že na ňom stojím... Ak by som tento film videl v kine, tak by som sa asi pominul od šťastia a finálny dojem z celého tohto snímku by bol ešte o niečo silnejší (úprimne závidím ľuďom, ktorí mali tú možnosť vidieť Prvého človeka na striebornom plátne)... Ale na druhej strane, ak by tento film videlo moje osemročné ja, asi by som si hneď rozmyslel, či chcem byť astronautom, pretože z tohto uhlu pohľadu je tá práca veľmi náročná (a hlavne plná fyziky)... Aby som to zhrnul, filmu First Man dávam 9 malých krokov pre človeka, ale obrovských skokov pre ľudstvo z 10. "Fate has ordained that the men who went to the moon to explore in peace will stay on the moon to rest in peace." ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Neil Armstrong, jeden ze symbolů vítězství lidské touhy nad hmotou a jeden z představitelů doby, které vládli hrdinní blázni snažící se dobýt alespoň kousek nekonečného vesmíru, bez ohledu na prostředky a nebezpečí. Jeho příběh je fascinující a zde zároveň i působivě ztvárněný, a to jak v rovině profesní, tak zejména v rovině osobní, která prostupuje prakticky vším děním, jež se odehrává většinou v relativně komorním stylu. Takřka dokonalá je potom Hurwitzova hudba, která skvěle podkresluje každou scénu, aniž by na sebe současně strhávala pozornost. Zbývá dodat jediné ... orel přistál. 95 % ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Působivé životopisné drama, které se nesnaží Vám vykecat díru do hlavy, ale je vystavěno především na emocích, obrazu a zvuku. Film je vystavěn na pozvolném tempu, ale o to víc vtahujícím do příběhu. Jsem si říkal, co tím komentátoři myslí, že mu dávají přídomky, syrové, špinavé drama... ihned při úvodní letecké scéně mi to bylo jasné. Divák se stává součástí příběhu a zažívá stísněné pocity jako by byl sám oním hlavním představitelem ve chvílích, kdy ho od možné smrti dělí dělí jen okamžiky. Zvuk velmi zdařile vystihuje atmosféru a v domácích podmínkách obýváku jen málokterá aparatura domácího kina tak věrně zprostředkuje zážitek jako velký kino sál s kvalitním zvukem. Je to film stvořený pro velké plátno. 85% (viděl jsem: 1x kino) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Uz od prvych minut ma to vôbec nebavilo. Je to natocene takym chladnym dokumentarnym spôsobom. Jedna faktograficka epizodka strieda druhu, ale poriadne napinava drama to nie je ani na sekundu. Len jedna velka sterilita. Po Chazellovom skvelom debute som sa tesil na jeho dalsie filmy, ale vybera si projekty, ktore mi vôbec nesedia bud temou alebo stylom. 5/10 ()

mirekem 

všechny recenze uživatele

Damien Chazelle opět prokázal svůj ohromný talent a opět natočil skvělý film. Cením si toho, že střídá témata i žánry a pokud mu tato kreativita vydrží i do budoucna, máme se opravdu na co těšit. Tak za dva roky zase další pecka? Jinak téma přistání na Měsíci poměrně pečlivě sleduji a taktéž ani po této stránce nemohu tomuto snímku mnoho vytknout. Po faktické ani technické stránce, naopak bych rád vyzdvihl celý štáb, zejména Linuse Sandgrena a jeho úžasnou kameru, Joshe Singera za to, že příběh držel pohromadě a přímočaře cupital ke svému cíli bez zbytečných nánosů sentimentu a přehnané americké hrdosti, Justina Hurwitze za přesnou a citlivou hudbu a v neposlední řadě naprosto skvělou Claire Foy, před jejímž výkonem se klaním až na zem. Ryan Gosling potvrdil svoji extratřídu a ukázal, že si Armstronga dokonale nastudoval. Další role nebyly už tak výrazné, avšak civilně příjemné a perfektně zapadající do celkové mozaiky tohoto, za mě asi nejlepšího, díla loňského roku. One small step for man, giant leap for mankind! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi svojský a osobitý životopis. Viem si predstaviť, ako by tento istý príbeh vyzeral pod taktovkou kvalitných, ale komerčnejších režisérov a nezostal by ani jeden záber rovnaký, lebo toto miestami vyzerá ako polodokument. Zábery štartu raketoplánu sú v každom filme snímané rovnako, zvonku, tu to vidíme zvnútra, takisto aj z pristátia na mesiaci som čakal ten klasický profláklý záber, no aj tu to Chazelle natočil inak a je to len dobre. No aj napriek tomu, asi by sa mi páčil ten klasický biják viac, kvôli tempu. Smekám klobúk pred Chazellem, že to pojal po svojom a nie v zabehnutých štandardoch žánru, no miestami tie umelecké pasáže s manželkou a synom dosť nudia. Aspoň mala šancu vyniknúť Claire Foy, ktorá je veľmi presvedčivá. Gosling štandardne výborný. No výhradu mám aj k Hurwitzovej práci, La La Land sa mi páčil, melódie z neho mi v hlave zneli niekoľko dní, také boli chytľavé a príjemné, no už tam bol v každej piesni podobný motív a ten istý je aj tu počas celého filmu. Už by to chcelo vymyslieť aj niečo iné, recyklovať donekonečna sa jedna melódia nedá. Čo sa týka Damiena, je asi najtalentovanejší mladý režisér súčasnosti, čo film, to pecka, no aj naďalej pre mňa ostáva jeho No.1 Whiplash. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem nakonec něco jiného, než jsem původně čekal. Místo klasického amerického filmu o cestě na měsíc, kde se hlavouni plácají po zádech, Armstrong pronáší vzletné proslovy a do toho je divák zahlcen wow efekty, jsem naopak dostal komorní lehce artový příběh smutného člověka, který i je jakoby shodou okolností astronautem. Místy se to trochu táhne a není to vždycky úplně divácké, ale na finální cestu si stojí za to počkat. Ve výsledku jsem z toho měl hodně autentický pocit, přistání na měsíci je pojato tak nějak nemajestátně bez větších cavyků, ale zato uvěřitelně. Trochu zamrzelo, že se film zaměřoval čistě na Armstronga a všechno ostatní ohledně vesmírného programu bylo maximálně upozaděné, díky čemuž jsem se do filmu nemohl úplně naplno dostat. Ale chápu, že to tak bylo záměrně. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ide o pomerne komorné a niekedy až hypnotické podanie cesty na mesiac. Pozvoľné rozprávanie môže byť na tak dlhú minutáž vražedné a pravdupovediac, dosť som sa nudil, ale nejde snímku uprieť jeho kvality ( pre mňa hlavne dokonalá hudba ) a štýl ktorým sa vydal. A tak som viac sklamaný, ako nadšený, nečakal som síce ARMAGEDDON, no takáto udalosť si možno predsa len zaslúžila spektakulárnejšie prevedenie. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Říkám si: ,,Jéžiš, to dělal režisér La La Landu? A jéje..." Ale film mi dal rázem facku a názorně mě pokáral, protože faktem bylo, že se jedná o snímek opravdu povedený, a já si mám strčit ty svoje předsudky někam. Což byla pravda. First Man velice skromnou, ale zároveň podmanivou formou divákovi servíruje hezký příběh Neila Armstronga, který dá divákovi jasně najevo, že pokud si někdo představuje práci astronauta jen jako skvělé a záviděníhodné dobrodružství, možná by si o té práci měl víc zjistit. Skvělý je, že na to jak je ten příběh hezký, velkolepý a dojemný, film na diváka nevalí žádné hroudy patosu a sentimentality. Nepřehání, zná přesně směr, kterým se má ubírat, nezaměřuje se pouze na (ne)úspěchy vesmírných misí, ale také na osobní život samotného Armstronga, díky čemuž se divák s jeho charakterem lépe sblíží. Gosling jako vždy skvělej. Už bych mu docela přál i nějakýho toho zlatýho plešouna. Scéna těsně před samotným přistáním na Měsíci, kdy se Armstrong a Aldrin snaží dostat se na samotný povrch, byla jedna z nejkrásnějších scén, co jsem tenhle rok viděl. Možná to ale bylo jen moc zbytečně dlouhý, v rámci čehož se některé scény zbytečně táhly, klidně bych to tak o půl hoďky zkrátil. I když patřím k 2% lidí, kterým se La La Land nelíbil, musím uznat, že Damien Chazelle je opravdu talentovaný a slibný mladý režisér. Průměrné 4* ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Velký zážitek! Damien Chazelle dostál svému jménu, které vytvořil Whiplashem a La la landem a natočil další skvělý film. Ačkoliv jsem nevěděl moc co očekávat, výsledek mne dostal. Délka úměrná (možná bude někdo oponovat, ale za tímto si stojím). Výborný scénář, jenž dobře poskládal jednotlivé části dohromady. Nečekal jsem sice že to bude až tak depresivní (o Armstronga jsem se nikdy nějak nezajímal), ale o to lépe to zapůsobilo. Části fungují, funguje i ,,Oldschoolový" vzhled a hlavně především perfektní hudba, jenž skvěle pasuje. Podařilo se i vymanit z klišé, jenž zde téměř absentuje. Gosling hraje klasicky skvěle, ale Foy možná ještě lépe. Celkově musím říct, že jsem nadšen. V kině to byl ohromující zážitek, který by překonal možná tak Imax a tudíž nelze jinak nežli doporučit. Chazelle ukázal čeho je schopen a jsem zvědav, co přijde dále...85%. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Vychvalovaný film První člověk a moje hodnocení.Od tohoto snímku jsem asi jako jeden z malá moc nečekal no a .... taky jsem toho tolik nedostal,alespoň ne po těch názorech,recenzích co jsem si přečetl předtím než jsem spustil tlačítko play.Příběh má pro mě dva silné momenty a to je tragédie v rodině Neila Armstronga a jeho vypořádávání se s ní.Druhý silný okamžik je samozřejmě přistání na Měsíci.Jenže to ostatní-propracování se k finále filmu je dost zmatečné a podle mě filmu škodí to,že tam nahustili tolik let od prvopočátku programu Apollo až ke konečnému přistání.Navíc i když mam Ryana Goslinga rád tak zde mi přišel takový bez šťávy a energie ( a ne nebylo to jen tím,čím si měla procházet jeho postava)Když to shrnu tak za mě ten film měl navíc a šlo spíš o rodinné drama na které se nabalila událost s přistáním na Měsíci.Za mě celkově 75% a čtyři hvězdy. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama