Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 9

Recenze (602)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mnohem horší, přesto mě nenapadá moc důvodů, proč Temného fénixe někomu doporučit. Ano, závěrečná akce je určitě živelnější, barevnější a svižnější než digizrůdnosti z Apokalypsy a Zimmerova hudba stále ví, kdy na sebe upozornit. Přesto však příběh o jedné nadané mutantce, která si musí vyřešit traumata a ukočírovat své schopnosti, nepřináší zhola nic nového a x-menovskou mytologii v zásadě žádným dalším směrem neposouvá. Nezáživný příběh je navíc prošpikován připitomělými dialogy, které jako by vypadly z učebnice scenáristiky pro zvláštní školy. V pokusech o psychologické přesahy se však ukazuje překvapivá plochost postav stejně výrazně jako necharizmatičnost Sophie Turner. Na Fassbendera a spol. se sice pořád hezky kouká, ale jak jsem psal na začátku odstavce – vážně nevím, proč bych někoho na tohle posílal do kina. Zbytečnost. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V poslednom období mám dilemu, že u mnohých filmov sa neviem rozhodnúť, či mám dať 3 alebo 4 hviezdy. Tak som dal 4, pretože nie som kritik filmov a snažím sa vo všetkých snímkach nachádzať čo najviac pozitív, aby som hodnotil čo najvyšším možným spôsobom. V prvom rade by som zdôraznil, že filmy o X-Menoch zvyknem pozrieť len raz a kedže mám mnoho filmov a seriálov, ktoré chcem ešte vidieť, nedostane sa mi čas pozrieť si ich častejšie. Preto sa mi stáva, že sa v X-Menoch už často strácam a nevyznám sa v postupnostiach deju. Tu ma dosť silne a emotívne zasiahla smrť jedného (alebo jednej) z X-Menov, čo som nečakal. A jednalo sa o môjho (alebo moju) najobľúbenejšieho X-Mena. Každopádne snímka plynula svižne, ale príbeh bol nie až tak prepracovaný. Zdalo sa mi, že je to akoby vedľajšia príbehová linka, akoby sme sa nedívali na nič podstatné. Potešila ma prítomnosť Jessici Chastain, ale bohužiaľ nevyzerala tu veľmi okúzľujúco. Stopáž je prijateľná a tak môžem konštatovať, že táto snímka mi v skutku príjemne minula čas. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Veselohra pokračuje i v další epizodě. Materiál o ničem, ze kterého nejde vydojit absolutně nic. I kdyby se Fassbender a spol stavěli na hlavy. X-menům odzvonilo už dávno z mnoha důvodů. Příliš košatý příběh, skákání časem, klišovité scénáře. Není hitmaker, který by to dokázal pevně uchopit a vést. Poslední opravdu povedený díl tak zůstava s naprostým přehledem First Class, který byl svěží, originální a režijně nebývale zdatný. Zbytek po tom už je matlanina bez ladu a skladu. Možná samostatné spin-offy mají nějakou šanci, ale tahle parta hic je jinak těžce za zenitem. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Když se vám film líbí a zároveň vás neskutečně se*e. "Dark Phoenix" má nejlepší efekty z celé série, výbornou hudbu, která funguje jak při akčních (raketoplán, vlak...), tak při dramatických scénách (různá úmrtí, závěr...), opravdu působí ponuře a DARK a vzhledem k tomu, kdo v 1. polovině filmu zemře, měl zároveň obrovský potenciál pro super-emotivní grandfinále. A tady se dostáváme ke kameni úrazu. Tam, kde omlazení "X-Meni" vždy fungovali jako dobře namazaný stroj (tj. emoce, dialogy a vzájemná chemie), je najednou rez a skřípot. Chápu, že postavy stárnou a jisté změny v charakterech jsou proto nevyhnutelné, ale Charlesův vztah k ostatním (především pak k Raven a Ericovi), který je pro tuto sérii stěžejní, se změnil tak šíleným způsobem, že to budu asi ještě dlouho rozdýchávat. A abych řekla pravdu, nejsem nadšená ani z toho, kolik pozornosti a lásky se z ničeho nic dostává Jean (prkenná Sophie Turner), která se poprvé objevila až ve třetím díle (!), kde se jí navíc většina mutantů ještě stále bála (!). Závěrečná šachová partie je sakra hořká, lepší poslední scénu než Charles/Eric jsem si ale nemohla přát. *fňuk* ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Klamal by som, ak poviem že som, sa nebavil. Ale dalo sa oveľa lepšie. X-Meni boli vždy o postavách a tie mám pocit, že zomreli už Apocalypse. Toto je taký nostalgický afterburn, kedy sa človek teší z Xaviera či Magneta len tak, že ich vôbec vidí a zbytok je tak nejak do počtu. Phoenix je čajová, Storm nafacku, zaujímavý Quicksilver je v polke stiahnutý z obehu. Akcia je fajn, záverečná priam super a príbehová vata je naozaj len vata. Nostalgických 70% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (32)

  • Závěr filmu byl výrazně přetočen z vesmíru na scénu ve vlaku, kvůli přílišné podobnosti se snímkem Captain Marvel (2019), která se v závěru odehrává ve vesmíru. (Kinofil)
  • Původně se plánovalo, aby byl závěrečný díl série X-Men dvoudílný podobně jako Avengers: Infinity War (2018) a Endgame (2019). Kvůli produkčním problémům se od nápadu upustilo. (Kinofil)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2019 v Mexico City. (Varan)

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama