Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Lopic 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy moc v lásce nemám, ale Stezky slávy byly spíše tím dramatem než válečným filmem. Válečnou vřavu zde vidíme jen chvíli, což mi absolutně vyhovuje. Konečně u mého 3. Kubrickova filmu vidím, proč ho všichni oslavují. Vesmírná oddyse a Olověná vesta mi nesedly zdaleka tolik, jako toto. Kirk Douglas byl ve své roli skvělý a nejen díky němu nepochybuju, že takovéto procesy a situace nebyly za 1. světové války ničím neobvyklé. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Uf, dost silný zážitek jak z pohledu válečné vřavy, tak především z pohledu nekompromisního a brutálního zázemí, kde se s vojáky a lidmi zachází jako s nástroji. První světovou válku mám "rád", takže pro mně byly Stezky slávy povinností a jsem rád, že jsem mohl takový film vidět, protože v něm byla perfektně ukázaná nesmyslnost jakéhokoli konfliktu. 90% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Stezky slávy byly přelomovým filmem uznávané osobnosti jménem Kubrick, s ním již naplno prorazil do širokého podvědomí odborníků i veřejnosti. Nejsilnějším momentem pacifistického přesvědčení je samotný průběh zápletky, určitou slabinou je naivní idealismus mládí a Douglasův heroický patos. Ovšem způsob zpracování kruté nelidskosti válečné mašinérie vymazává každou možnou vadu na kráse. Dynamický pohyb obrazů a vylíčená nálada beznaděje a zkázy udávají ráz výpovědi a samotnému příběhu. Naléhavost křičí svůj strach do celého světa, zoufalství stéká v kapkách slz obětin nespravedlnosti. Donquijotský boj s větrným mlýnem odhaluje celou hrůznost válečných konfliktů, často skrytou a zatajovanou, i rizikové nebezpečenství neschopného vedení v samolibém zajetí pokrytectví a pomstychtivosti. Ve jménu vlasti, byť jde především o osobní zájmy a pedantském dodržení termínu vlastenecko-společenská povinnost. Život jednotlivce není podstatný, důležitá je disciplína a absolutní poslušnost nadřízenému. Pacifismus zde získal velmi obratného zastánce. Hlavní postavou marného idealistického boje proti přetvářce je plukovník Dax (sympatický Kirk Douglas), velící důstojník 701. pěšího pluku. Hierarchická loajalita je závažně narušena realitou s úplnou ztrátou lidskosti a zakrýváním nezanedbatelné části zodpovědnosti nejvyšších představitelů. Fungování světa je odhaleno až na samou dřeň odvrácené tváře, systémová změna je nemožná. Druhou stranou ideologického boje je brigádní generál Paul Mireau (zajímavý George Macready), ambiciózní muž, který v záchvatu neúspěchu nemilosrdně trestá každé neuposlechnutí rozkazu, byť by bylo jeho provedení nemožné. Důležitým hráčem je generálmajor Georges Broulard (velmi zajímavý Adolphe Menjou), velitel sboru, který v rukách drží všechny potřebné nitky předem ztracené rozepře lidskosti. Výrazný prostor dostávají obětní beránci: svědek strachu a chybného rozhodnutí přímého nadřízeného desátník Philippe Paris (dobrý Ralph Meeker), ve vzteku zoufalství nešťastný otloukánek vojín Maurice Ferol (pozoruhodný Timothy Carey) a losem vybraný a oživovaný vojín Pierre Arnaud (zajímavý Joe Turkel). Z dalších rolí: chybující pijan a omlouvající se poručík Roget (dobrý Wayne Morris), Mireauův pobočník major Saint-Auban (Richard Anderson), nekompromisní předseda vojenského soudu (Peter Capell, též hlas vypravěče), utěšující kněz Duprée (Emile Meyer), nespokojený velitel dělostřelectva kapitán Rousseau (John Stein), vynalézavý provozovatel kavárny (Jerry Hausner), či zajatá německá dívka (Christiane Kubrick). Stezky slávy nastolují věčné téma morálky, není to nestranný pohled. Jedinečné vykreslení válečného běsu a životní nespravedlnosti. Morální poselství lidskosti je nepřehlédnutelné. Eticky neklidný film. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

cely film je fantasticky...len nechapem preco sa kubrick uchylil k takemu nareku vojakov pred popravou...je jasne,ze islo o popravu, ale tak isto islo o vojakov,ktory toho uz co to preskakali...neviem...len moj dojem,ale inak bezproblemovych 5:) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velice slusne natocene valecne drama o nesmyslnosti valky jako takove a mnohych absurditach ve vlastnich radach. Jiz v ranem veku byl Kubrickuv rukopis citelny a krome snad slabsiho scenare se filmu moc vytknout neda. Dulezite vsak je, ze jiz svymi zakazy vysilani pohnul nekolika " gumam " a politikum zluci a to je dobre:-)! ()

kusper 

všechny recenze uživatele

Kirk Dougles ve své nejcharakternější roli, a to že jich nebylo málo, pod taktovkou samotného Stanleyho Kubricka. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Zloděj křičí - chyťte zloděje. Nádherná ukázka nepříjemné zvrhlosti válečného dění a zároveň vlastně i důvod, proč jsem rád, že se mohu vyhnout povinné vojenské službě... Dopadl bych podobně asi jako upřímný generál Dax (znamenitě podaný Kirkem Douglasem), který se taktéž nesmířil s tím, že ve válce musí rozum pryč. Nejmrazivější se mi asi zdála scéna, kdy vidíme rozprávějícího Daxe s dobře naladěným generálem a kolem prochází zmrzačení vojáci. Mimochodem se jedná asi o jediný Kubrickův film, který lze srovnávat s nějakým jiným z jeho dílny - v tomto případě konkrétně s Full Metal Jacket (možná ještě s Fear and Desire, který jsem ale ještě neviděl). Tento film se mi osobně zamlouval více, jelikož o třicet let mladší snímek je spíše syrovější a zdejší přímočarost a krutost mě vyhovovala mnohem více. I tak se nechci dotknout Vesty, obě díla řadím do zlatého fondu žánru válečných filmů. Kubrick taktéž boduje s nečekaně propracovanou atmosférou zákopů, dalo by se říct, že tak činí s brilantností válečného reportéra, na někoho, kdo se narodil až deset let po skončení první světové války, klobouk dolů. Jinak o konci si nemyslím, že je prvoplánový, naopak Douglasovo doporučení Kubrickovi být realističtější se aspoň v mém případě projevilo. Opravdu geniální film, o jehož účinnosti nejlépe svědčí kejhání potrefených hus ze Španělska a Francie. V mém osobním žebříčku Kubrickovy tvorby bych jej řadil na páté místo. P.S. Matty, není to vtip. "Řekni mi, čeho se kromě bajonetů nejvíc bojíš?" - "Výbušnin." - "Přesně. Já taky." 100% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Opravdu není mnoho filmů tématicky zařazených do První světové války, které bych viděl. A tak jsem sáhl po kousku režiséra jehož jméno budí respekt ve všech filmových kruzích. A Stanley Kubrick opět ukázal své mistrovství. Dostal jsem sice něco trošku jiného nežli jsem čekal. A Paths of Glory jsou po většinu času dá se říci soudním dramatem, ale i tak rozhodně nelituji a Kubrick znovu ukázal proč je tím věhlasným režisérem. Kirk Douglas v hlavní roli bojuje proti vysokému francouzskému vedení, atmosféra a (ne)lidskost z filmu přímo čiší. Škoda pouze nadbytečného slaďáku na konci. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost války v plné parádě a stejně tak tomu je i s moralizací. Uznávám, že to docela slušně fungovalo, protože generála bylo velice jednoduché nenávidět. Jen ten závěr z putyky byl takový divný. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Válka přivádí do extrému situace, které se i v míru dějí každý den - ve firmách všeho druhu, ve školních sborovnách, ve státní správě, v nemocnicích...všude se obětují nevinní, aby se ten či ta udržel(a) ve funkci do vysněného důchodu. Jednoduchý a dobře napsaný příběh potkal geniálního režiséra. Mrazí mě z něho v zádech, protože i já jsem na střední pozici, mezi mužstvem a vedením. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Posobivý film. Začiatok nič moc, chvílu trvá, než vás film dostane, potom sa to pekne rozbehne, a z ničoho nič je koniec. A ja málokedy chcem, aby bol film dlhší. Pre mňa jeden z top 4 Kubrickových filmov. Hodnotenie: 75% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film by som neoznačil za "válečny" ale "protiválečný". Výborný Douglas vo filme, rozprávajúcom o nezmyselnosti a spupnosti generality a zákopovej vojny v I. sv. vojne. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Jedu si teď Kubrickův maraton, abych dohnal resty a je to velice fajnové pokoukání. Zatímco u Killing jsem dostal pořádný heist ze staré školy tak u Paths of Glory jsem se upřímně rozčílil. S těmi vojenskými praktikami, které tehdy francouzi aplikovali na své vojáky, je až k podivu, že se jim ten jejich armádní sbor nerozpadl. Vlastenectví je poslední útočiště každého darebáka. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film, který zobrazuje nesmyslnost války a vojny jako takové prostřednictvím ne nijak složitého, přesto silného příběhu. Na to, že byl tento film natočen v 50. letech minulého století, musím uznat, že Kubrick se docela odvázal a pojal jej vskutku kontroverzním způsobem (zejména na generály si nebral servítky), za což mu patří můj dík. ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Pre mňa spolu zo Zabíjaním najlepší Kubrick. Tak silný film človek len tak nevidí. Pekné poslanie filmu, ktoré bolo ešte krajšie zhrnuté a vykreslené v záverečnej scéne s vojakmi v krčme pri ktorej som vyronil dokonca aj slzu. Vypustiť pretvarujúcich pokrytcov na front a potom ich potrestať za zbabelosť. Zápornú postavu považujem za jednu z najhorších záporných postáv vôbec. ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Válka dehonestovaná, nepěkná a požírající své nejlepší. A navíc je to první světová, tak zajímavá a přesto filmaři tak opomíjená. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Masterpiece ktorý je masterpiecom predovšetkým kvôli výbornej látke a scenáru. A potom vďaka skvelej réžií a hereckým obsadením. Nadčasové posolstvo o nezmyselnosti vojny a absúrdnosti zabíjania ako takého. Napokon záverečná nemecká pesniča pre francúzskych vojakov je podobne hlasným prejavom ako vo filme Cassablanca francúzska hymna. Tu však má vyšší význam. Súcit, ľudskosť, predovšetkým poznanie že nech už stojíme na hociktorých frontoch napokon sme všetci ľudia ktorý sa na druhého dívajú so strachom. Cesty slávy..krutosť, ambície, oportunizmus vojenských generálov. Toto poznanie zavŕšil do emocionálnej a vizuálnej dokonalosti napr. film Tenká červená línia. Natočiť tento film a túto tému v 29 rokoch, klobúk dole Mr. Kubrick. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je to kvůli tomu, že jsem během filmu vypil láhev vína a snědl tunu sýru :D ale bylo to dobrý ;) Kirk prostě borec co má koule a nebojí se je použít!! ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Natočený podle skutečné události. Veledílo to sice není, stejně ale zajímavý film. Vytkl bych jednu věc. Podobně kruté případy, i třeba po válce, jsou všude a jsou jich miliony a Kubrick je málem můj nejoblíbenější režisér, stejně ale musím říct: The United States is a very big country ! A tak byl bych rád, kdyby příště až chtějí ukázat hrůzy lidstva, tak ať si vyberou případ z vlastních řad a ne pořád u druhých hledají to špatný. 3,5/5 ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama