Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

genetique 

všechny recenze uživatele

Robert Redford odpálil svoju loptičku ďaleko za Costnerovu baseballovú trilógiu. A je zaujímavé ako sa u nás filmy o (pomerne neznámom a pravidlami niektorým ľuďom ešte stále nejasnom) baseballe chytili. Tento športový tradičný film si vždy rád pozriem, a musím sa priznať, že aj napriek jeho pravidelne opakujúcej sa projekcii ma stále má čím nadchnúť. Okrem hereckých hviezd, ide samozrejme o hru, dramatickosť, ale i o štipku štýlovo spracovaného sentimentu a nadsádzky. A možno práve preto 90%. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Redford jako Roy Hobbs, který na stará kolena jde dělat kariéru baseballisty do New Yorku se svou pálkou Wonderboy vyřezanou ze stromu zasaženého bleskem. Trochu sice nesedí ty věkový brejkule hlavního hrdiny a jeho představitele, ale jinak je to asi nejlepší film z prostředí baseballu .... teda vlastně si nějak nevybavuju, že bych někdy viděl jiný. ()

Reklama

Mazlik4 

všechny recenze uživatele

Při závěrečném "ohňostroji" mě napadla jen jediná věc - ani sebelepší sportovní drama, i kdyby v něm hráli ti nejprovařenější hvězdy, režírovali by nejotřelejší režiséři a scénář psali sebelepší literární znalci, nemůže nikdy plnohodnotně nahradit reálné sportovní emoce! Přesně ty emoce, které zažijete přímo na stadionu (nebo třeba jen doma v gauči) při sledování svého oblíbeného týmu. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Sportovní bijáky to se mnou mají jako s absolutním antifanouškem koukání se na to, jak sebou na hřišti mrská někdo jiný, fakt těžký (i když zrovna baseball jsem si naštěstí jedno léto na vysoké párkrát zkusil zahrát a tudíž se v něm aspoň neztrácím); když už začnu nějaký ten zápas na plátně prožívat, musí za tím být ještě jiné kvality, v tomhle případě, lapidárně řečeno, pečlivé budování dějových oblouků i podobloučků, často sympaticky jen v nedoříkávaných náznacích pro pozorné, postupné gradování opakovaných motivů ve scénáři, obrazu i Newmanově muzice a netlačení na hrdinskou pilu, ale naopak důraz na obyčejnou, uvěřitelnou člověčinu, vedle kterého je těch pár neuvěřitelných odpalů naprosto bratelných a v pořádku – jsme přece v pohádce. A pak samozřejmě mocná skoropadesátnická identifikace se skoropadesátníkem Redfordem v roli pozdního třicátníka zabejčeně dohánějícího v životě věci, na které je i pozdní třicátník už moc starej. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

O filmu již bylo téměř vše řečeno. Nebudu se opakovat a trumfovat kolegy s chválou. Je to výborný film, Redford exceluje, výborně obsazen i ostatními hvězdami, ikdyž tyto tam nemají až tolik prostoru. Jejich úlohy jsou jakoby doplňující báječného Redforda. On byl opravdu "přirozený talent". (Myslím jako herec). ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Filmový debut Barryho Kivela. (Kulmon)
  • Filmový Roy Hobbs (Robert Redford) má od své reálné předlohy dost odlišný osud. Skutečný hráč Eddie Waitkus nezačínal v profesionální soutěži ve 35 letech jako Hobbs, ale už ve 22 letech. Bylo to v roce 1941. Ročník 1942 odehrál v nižších soutěžích a poté 3 roky sloužil v americké armádě a do USA se vrátil až po jejím konci v roce 1945. Baseball začal opět profesionálně hrát v roce1946 a v roce 1949 ho postřelila jeho fanatická fanynka. Na rozdíl od sttřelkyně ve filmu se nezabila, ale skončila v psychiatrické léčebně. (Tonula)
  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama