Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Recenze (924)

castor 

všechny recenze uživatele

„Čůrat do lesa chodí zvířata,“ reaguje černošský pianista na pobídku bílého šoféra, který se s ním kvůli potřebě jít na malou vrací desítky minut do hotelu. Vážený umělec, kterého o přestávce všichni plácají po ramenou, totiž na běžnou toaletu nesmí. Je mu nabídnuta dřevěná bouda „támhle za tou borovicí“. Jsme v šedesátých letech a Viggo Mortensen (po kouzelném dramatu Tohle je náš svět opět výtečný) doprovází svého dočasného černošského šéfa na turné po americkém Jihu. V ruce má přitom takzvanou Green Book, která seznamuje Afroameričany s několika pravidly, protože okolo je stále plno rasismu a nenávisti. Bývalý vyhazovač, rekordman v počtu snězených hot-dogů a užvaněný newyorský Ital je vedle distingovaného jazzového klavíristy pochopitelně trochu vidlák, takže se dá očekávat řada milých momentů. Ano i ne. Protirasistická road movie je totiž skrz naskrz průhledná a postupně si odškrtává všechny očekávatelné položky, až se všichni společně obejmou na Štědrý večer. Horkokrevný řidič samozřejmě v lecčems zkrotne, prokáže svou mazanost a dobrosrdečnost, uznávaný umělec zase upustí krapet ze svých pevných zásad. A společně hoši vypustí několik těch „pravých životních mouder“. Malý, nenápadný a skvěle zahraný. Vždy se mezi těmi „velkými“ filmy v oscarové sezoně objeví nějaká milá nezávislá vlaštovka, která potěší umělečtěji zaměřené publikum. Příjemně ubíhající kousek o nečekaném přátelství a rozdílném vnímání hodnot nicméně těžká témata jen olizuje: ať už je to samotný rasismus nebo naznačená umělcova sexuální orientace. Autor taškařic Něco na té Mary je nebo Blbý a blbější si zřejmě hodlal splnit sen a zkusil něco vážnějšího, místy příjemně těší diváky zdánlivě nenápadnými gesty a několika úsměvnými momenty, ale jinak opravdu není nějak zajímavý nebo dějově hutný. Oslavovaný Mahershala Ali mě úplně nestrhl. A omlouvám se, ale mnohé „překážky“ opravdu působí až uměle. Stejně jako těch 85 procent tady!! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Buď víc srandy nebo víc napětí. Zatímco u Nedotknutelní nebo Řidič slečny Daisy je běloch, ten který vzdělává a nespoutaný živel je černoch, tady máme kultivovaného černocha a křupana italoameričana. Základní nastavení je dobré, ale zpracování je odfláknuté. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Skutočné filmové pohladenie...Konečne dostal Oscara film, ktorý ma skutočne nadchol a nemám výhrady, hoci blbé pripomienky na adresu akademikov, ktorí posledné roky odovzdávali Oscarov filmom, ktoré boli ledva priemerné by som mal...Mortensen a Ali si perfektne sadli a tešil som sa na každú ich spoločnú scénu, kde rozdielnosť ich názorov na všemožné témy vás jednoducho dostane. Raz salvou smiechu inokedy zamyslením nad danou situáciou...Nádherný film so všetkým, čo k dobrému filmu patrí. Užíval som si atmosféru 60-tych rokov, výborný soundtrack, skvelý príbeh, výborné herecké výkony a fantastické Mortensenove dopisy pre manželku...Tento film rozhodne stojí za váš čas a pripomenie prečo máme radi filmy. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Velmi profesionalne vysustruzena hollywoodska rozpravka. Nic viac ale ani nic menej. Je to mile, vtipne, dojimave a na spravnych miestach spolocensky kriticke. Krasny film (takmer) pre kazdeho. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tradice že Oscara nevyhrál nejlepší film úspěčně pokračuje. Jsem zvědavý kdo se k těmto filmům bez vůně a bez zápachu, se silnými tématy (tady navíc dosti umírněně podávanými) bude po letech vracet. Herecké duo ovšem hraje jako z partesu. Netřeba pochybovat o jejich kvalitách. Farrellyho nejlepším kouskem zůstavá i nadále Blbý a blbější. 70% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Poutavý film o americkém rasismu doby, kdy ještě platily zákony Jima Crowa, kdy se JFK teprve snažil (jižanským republikánům i demokratům navzdory) protlačit Kongresem svůj revoluční zákon o občanských právech (což se podařilo až LBJ rok po atentátu na JFK) a kdy se pomalu rostoucí střední třída Afroameričanů raději začala přiklánět k individualistickému automobilismu, než by podstupovala ponižující segregaci v hromadných prostředcích. Příběh bohatého černošského virtuóza a jeho bílého buranského řidiče sice sleduje poměrně průhledné moralistní schéma a film občas balancuje na hraně (morálního) kýče, vždycky to ale nějak ustojí na té "správné" straně, takže mi výsledek v tomto ohledu vůbec nevadí. Film přesvědčivě přibližuje atmosféru doby a střet diametrálně odlišných kultur & tříd; neomezuje se na umělou binárnost rasismu, ale poukazuje na obecnější problém předsudečnosti a zápasu o lidskou důstojnost. V postavě Dr. Shirleye (skvělý Maharshala Ali - můj favorit na Oscara za vedlejší roli) vidíme člověka stísněného rasismem (a pokrytectvím) bílých i šikanou pro jinakost (ať už si pod tím představíme cokoli - vzdělání, povahové vlastnosti, sexuální orientaci apod.) ze strany černých. Že je toto téma aktuální i 56 let od Shirleyho koncertního turné po americkém Jihu je myslím zřejmé např. po letmém nahlédnutí do statistik, které potvrzují rostoucí trend počtu rasově motivovaných zločinů. A vlastně se stačí rozhlédnout kolem a poslouchat... (True story, Česko, 2018: "Co tam dělá ten čmoud?!" zeptal se pohoršeně při pohledu na skupinovou školní fotku, na níž je mj. učitelka tmavé pleti, spořádaný otec dvou dětí a nositel PhD v technickém oboru, který působí v akademickém prostředí. A toto "čmoudění" slýchávám až nezdravě často a od spousty dalších lidí... End of true story). ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Poctivý mainstream drámo, bez jedinýho zaváhání, s nevtíravým poselstvím. Překvapení nula nula nic a vše je samozřejmě politicky opatrně korektní, nicméně vypráví se dynamicky, obrazy jsou krásný a chemie / dialogy / obsazení ústřední dvojky jsou za všech okolností skvělý - dík, užil jsem si to, bavil jsem se. Největším zvratem je tu fakt, že film natočil dosavadní autor pošahaných komedií pochybný kvality... 7/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Podobný film mi dlouho chyběl. Drama "šmrncnuté" komedií a mým oblíbeným žánrem Road movie. K tomu jako bonus skutečný životní příběh coby předloha pro vznik snímku. Tomuto počinu nechybí dobře vykreslená atmosféra tehdejších Spojených států, povedená hudba a skvělé herecké výkony ústředních postav. Zelená kniha si zaslouženě vybojovala Oscara. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Film je to rozhodně pěkný a poutavý, ale že by to bylo nějaká bomba, která by měla dostat Oscara za nejlepší film roku? To bych řekl, že ne. Filmu nechybí silnější momenty, scény, které pobaví, ale neobjeví se nic navíc, co by to vyneslo na maximální hodnocení. Tady už je víceméně jasné, že jednou za 2-3 roky toho Oscara prostě musí dostat film, ve kterém nehrají prim běloši, jinak by to byla přece diskriminace a rasismus! Nová doba. Kdyby byl Freddie Mercury černoch, tak Oscara má možná jiný film. :-) 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zelená kniha získala tri Zlaté glóbusy. Iróniou je, že film získal Zlatý glóbus v kategórii muzikál alebo komédia, hoci ide o drámu. Je v ňom síce aj humor, ale primárne ide o drámu. Zelená kniha sa v kategórii Najlepší film delila o hlavnú cenu s Bohemian Rhapsody, ktorý bol paradoxne ocenený v kategórii dráma, hoci by sa práve tento film o skupine Queen hodil do kategórie, v ktorej bodovala Zelená kniha, oveľa viac. Nič to ale nemení na tom, že Zelená kniha si svoje ocenenia zaslúži právom. Samozrejme základom kvalitného filmu je scenár a ten je v tomto prípade mimoriadne dobrý. Tým najlepším na Zelenej knihe je ale herecká chémia medzi oboma ústrednými protagonistami. Obaja sú výborní. Viggo Mortensen, ktorý pre úlohu slušne pribral, je ako pologramotný, ale zdravým sedliackym rozumom vybavený buran jednoducho skvelý a Zlatý glóbus za herecký výkon by si zaslúžil rovnako ako jeho herecký partner Mahershala Ali, ktorý bol ocenený za Najlepší vedľajší výkon. Tretí Zlatý glóbus potom získal scenár. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Bravurní filmová oslava kamarádství aneb kterak se černej noblesní homosexuální klavírista a buranskej nenažranej taliánskej řidič nerozlučitelnými chábry stali. Přitom jde jenom o velkou reklamu na KFC.... 9 kuřecích křidýlek z 10. Esence subžánru buddy-movie. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Rozhodne jeden s Top filmov za rok 2018! Po dlhšom čase súhlasím s akadémiou, pretože cenu za najlepší film si to kludne zaslúži. Príbeh dokáže zaujať diváka, tak aby sa nad nim pozastavil a herecký koncert na čele s vynikajúcim Mortensenom baví v dialógoch po celý čas. Nenudil som sa ani na sekundu. 90% - 5* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohodová road-movie se silnými postavami (Mortensen si krade film pro sebe), přesvědčivou dobovou atmosférou a dialogy, které minimálně na jedno zhlédnutí uši rozhodně netrhají. Ale "konflikt", který film nabízí, je natolik nepůvodní a umělý, že to celé kvalitativně pohřbívá. Vývoj Tonyho rasistického postoje je v podstatě neviditelný a scénář je víceméně sérií zastávek ve stanicích morálních klišé a profláklých motivů (policista u cesty, "bílá" restaurace). Potenciál by byl a k dobru lze Farrellymu připsat, že jeho hrdinům jsem fandil, to ale bohužel nadprůměrné sociální drama neudělá. 60% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Rád bych si na rovinu vyjasnil jednu věc- několikrát jsem v posledních dnech zazněl v recenzích nářek toho, že si Zelená kniha z rasizmu dělá prdel a v podstatě neví jak rasizmus funguje. A na to říkám, že když je něco nadsazené a především úmyslně nadsazené, především ve filmu, který sloužil především jako feel-good ,,pohádka´´ tak to rozhodně neznamená, že má někdo prdel z rasizmu. Tím bych rád ukončil svojí krátkou poznámku a vrhl se ke kvalitám/nekvalitám filmu: Tenhle film na sebe strhl ohromnou pozornost. Peter Farrelly se oddělil od svého bratra Bobbyho a po velice povedených komediích (i když samosebou záleží na vkusu) Blbý a Blbější a Něco na té Mary je sice komediální žánr úplně neopustil, Zelená kniha je ale komediální drama, tedy je u něj prvek drama výraznější než u všech předchozích Farrellyho filmů. A především..... v hlavních rolí se objevili Viggo ,, Aragorn´´ Mortensen a Mahersala Ali. A i když se při propagaci tohoto filmu o kamarádství afroamerického muzikanta a jeho řidiče řešilo, že Mortensen při propagaci použil slovo negr, nějak to očekávání nezchladilo, zvláště když je aktuálně Zelená kniha velice chválená a dle kurzů je favorit na Oscary. Ozývají se jazyky, které tvrdí, že nezaslouženě. Ale je tomu skutečně tak? Na rovinu říkám, že jsem si Zelenou knihu užil! Sice je to pořád spíš pohádka o tom, že když v sobě lidé najdou dost dobra, tak dobře dopadnou, přesto je to ale velice kvalitativně natočené. Farrelly sice pořád není Oscarový režisér, minimálně scénář je ale parádní a já bych se ve finále fakt asi vůbec nezlobil kdyby Zelená kniha toho Oscara dostala. Mortensen a Ali ve filmu hrají na jedničku a Ali by za tento film fakt toho druhého Oscara fakt dostal měl. Minimálně tam za mně předvádí vyjímečnější výkon než v Moonlightu. Vztah dvou hlavních hrdinů je parádní: Na jedné straně chudý vidlák Tony, který se s ničím a nikým nemaže, na té druhé bohatý afroameričan Don, který trpí jistou formou uzavřenosti a má problém komunikovat jak s bělochy, tak se svojí rasou. Tony. Je výborné, že i když je Tony prodáván jako buran a často i sem tam něco ukradne, je pořád prodaný jako sympatická postava a divák si k němu najde cestu, ještě o trochu snadněji než k Donovi. Dialogy jsou skvělé vypointované, skvělé napsané, skvělé řečeny herci. Vůbec bych se to nebál přiřadit k jedněm z nejlepších buddy komediích v dějinách. Trošku s tím rasizmem je možná problém ten, že když na něj přijde řeč, tvůrci jako by nevěděli jak s tím tématem pracovat a většinou to skončí tím nejméně zajívaým dějovým způsobem nebo náhlým dějovým vývojem, který ve finále nikam nevede a jakoby ve filmu nemusel být. Když bohatého Dona v obleku uvidí plantážní černoši, je to zajímavá scéna, ale nikam výrazně film neposune. Když je Don přepaden v baru, je to zajímavý nápad, ale nikam výrazně film neposune. Do jisté míry za to asi může fakt, že jde o film dle skutečných událostí, který se liší jenom v detailech (šňůra na kterou se Tony a Don vydali ve filmu sice trvá 2 měsíce, ale v reálu trvala rok a půl). Scénář navíc psal : Nick Vallelonga, což je syn Tonyho Vallelongy, takže dost dobře ví o čem vypráví a scénář je pravděpodobně napsán dle historek jeho otce. Sám Shirley neměl s natočením filmu o jeho a Tonyho výpravě problém, chtěl ale aby film vznikl až po jeho smrti (rok 2013, kdy zemřel i Tony). Do jisté míry za to může fakt, že se Zelená kniha lehce dotkne Donovy sexuality, ale jedná se o jednu scénu, která opět nikam děj pořádně nevede. Do jisté míry to ale ještě lépe formuje Donův charakter. Ve finále se Zelená kniha řadí do té lepší poloviny filmů nominovaných na Oscara. Zdařile natočená feel-good věc, která sice sociální témata neprobírá tak zajímavě, je to ale jen vedlejší věc. Důležité jsou parádní herecké výkony, vypointované dialogy a scény a především ta parádní jednoduchost využita při vyprávění snímku. Zelená kniha je dle kurzů favoritem. A jestli to fakt vyhraje, nejenom, že nemám problém... ale budu vlastně hrozně rád! () (méně) (více)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vidět účet za catering, protože co tady Mortensen sežral, to má plejtvák na dva roky. A chtěl bych vidět Zelenou knihu znova poprvé, protože to byl krásný pocit, který za mnou na konci došel. Cítil jsem z toho čistou upřímnost. Buď mi někdo dal jeden z nejhezčích dárků k Vánocům anebo se mnou někdo grandiózně vyjebal. Tak či tak, oboje si zaslouží uznání. (Vancouver, Kanada) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zelená kniha je super, to musíš vidět říkali přátelé. Vůbec netuše o čem je jsem ji dnes z čista jasna dal. Ano, natočené je to krásně. Je to vlastně roadmovie (a ty já rád) o cestě z New Yorku na rasistický jih šedesátých let (ta já také rád ta léta šedesátá) v nádherném Cadillacu DeVille 1962 s parádním dobovým soundtrackem. Vigga zbožňuji a Aliho už jsem ve filmech také párkrá tviděl a zde také hrál dobře. Ale film mně nezaujal. Když jsem viděl Smažená zelená rajčata, byl jsem nadšen. U Řidiče slečny Daisy a z dalších protirasistických filmů jsem měl radost, že se o tomhle tématu stále točí filmy. Když ve Volání svobody zemřel Steve Biko byl jsem zhrozen, podobně tak v Amistadu když byla lidská ,,zátěž'' v podobě otroků nemilosrdně shozena v řetězech z paluby lodi.... Vždy jsem odsuzoval bezpráví a nikdy mi nevadila jinak zbarvená pleť a nesoudil jsem člověka jen podle ní. Jenže. Poslední dobou je ve filmech přečernochováno. Klidně mi říkejte běloch, taky mne to neuráží, takže si dovolím užívat slovo černoch. Není filmu aby jeden z hrdinů neměl tmavší pleť. Ideálně je tam v nějakém tom teamu zastoupen běloch, černoch, asiat. Prostě každý tam má svého zástupce co kdyby. Samozřejmě tenhle film je o skutečném přátelství, o skutečných lidech z doby kdy to Afroameričané ve Státech a obzvláště na jihu měli těžké a to řada z nich bok po boku s bílými krvácela na bojištích druhé světové či v Koree. Já tenhle film vidím jako kalkul. Teď je po těchto ,,hřejivých'' filmech, poptávka nejen v USA. Já jsem toho prostě už přecpaný. Tuhle ráno pustím ČT před sedmou, tam pořad o Africe od pana Chaloupka s černoušky. Přepnu na jinej kanál a tam kreslená pohádka o dětech, samozřejmě jedno bylo tmavší pleti...V reklamách v Tv už dnes nejsou jen bílí herci... Úplně mně dostalo info o novém Bondovi atd... Ale my nežijeme na rovníku. Perou to do nás horem dolem, jako bychom nevěděli, že jsou na světě i lidé jiných barev pleti. Musíme si zvykat zřejmě na to co přijde. Už mně to prostě otravuje a znechucuje a začíná mně to štvát. A efekt to bude mít za chvilku opačný. Přestanu na takovéhle filmy úplně koukat a kdo ví zda se nakonec z člověka co byl v poho touhle neustálou propagandou nevytvoří rasista. Dávám za 3 sklenky vodky jen za to řemeslné zpracování. * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Akoby zabudnutá priemerná limonáda z roku 1992, napísaná na telo pre Roberta De Nira a Eddieho Murphyho. Neskutočne zastaralý gýč, ktorý je mizerne expozične vyrozprávaný tak, aby všetky motívy a charakterové prechody pochopil aj ten najväčší debil. Rozum stojí nad tým, že dnes niekto takto točí filmy a akadémia za to dáva Oscary. Peter Farrelly mal toho Oscara radšej dostať za Dumb and Dumber. ()

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama