Reklama

Reklama

Hlava 22

(seriál)
Trailer 2

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál Hlava 22, natočený na motivy věhlasného stejnojmenného románu Josepha Hellera, vypráví příběh prohnaného a bezkonkurenčního flákače Yossariana (Christopher Abbott), pilota bombardéru amerického letectva za druhé světové války. Ten je celý bez sebe, protože se ho snaží zabít tisíce lidí, které nikdy neviděl. Jeho skutečným nepřítelem je ale vlastní armáda, neustále navyšující počet misí, které musí letci absolvovat, aby splnili povinnost. Pokud se však Yossarian jakkoli pokusí vyhnout svým nelogickým povinnostem, poruší absurdní, byrokraticky vykonstruovaný paragraf známý jako Hlava 22, který udává, že obavy o vlastní bezpečnost tváří v tvář skutečným a bezprostředním ohrožením jsou důkazem racionálního uvažování. Letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Žádost o uvolnění ale svědčí právě o psychickém zdraví a proto k němu dojít nemůže. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (134)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že původní film z roku 1970 mě neoslnil natolik, jako tato mini série. Musím říct, že tohle se chlapcům v čele s Clooneyem vysloveně povedlo. Absurdita války je tu zobrazována poměrně schopně sarkasticky, každou chvílí tu narazíte na nějakou tu absurditu, no a když si na tu haha atmosféru zvyknete, tak Vás to sejme nějakým momentem, u kterého Vám do smíchu vůbec nebude. Dlouho se mi nestalo, abych se u něčeho upřímně nasmál a v následující scéně tupě zíral na obrazovku, snažíc se přijmout fakt a okolnosti, co se v příběhu udály. Klobouk dolů. Takhle se vytváří filmové emoce a ty mě v tomto příběhu totálně rozebraly. Navíc Christopher Abbott je úplně dokonalej a perfektně mu zde sekunduje snad každej, kdo se v příběhu objeví, včetně místních, kteří i s jazykovou zábranou, dokáží bez potíží rozesmát. Rozhodně jeden z největších zážitků z roku 2019! ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Mdlé. Zajímalo mě, jak moc je to blízké předloze. Ze zvědavosti jsem ji začal číst a zjistil, že Hellerova kniha je plná zajímavých postaviček a jejich vzájemných interakací, které jsou velmi - opravdu velmi - zábavné. Seriál si z toho samozřejmě něco bere, ale nejblíž se to kvalitám předlohy přiblížilo v prvních minutách prvního dílu. Jinak mi ale přijde, že tvůrci zkrouhli vše zajímavé, mnohé dobré vynechli a celé to zaobalili do žlutohnědé bezvýraznosti. Hellerovu předlohu však vřele doporučuji. Filmová adaptace z roku 1970 mne bavila o trochu více. Sice trpí stejnými problémy, ale neni tak táhlá, takže se člověk nenudí tak dlouho (nebo tak intenzivně) a současně je obsah jaksi "nasekanější". ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Absurdních byrokratických vojenských blbákovin si jeden mohl užít i při základní vojenské službě, a to ani nemusela být válka. V tomto je ten seriál naprosto dokonalý. Snad ten seriál v posledním díle trochu ztrácí na ostrosti a nabývá na sentimentu. Ale vůbec mne potěšilo, že po dlouhé době lze vidět nový film z války, který je protiválečný. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem bohužel nečetla, ale po zhlédnutí této zdařilé adaptace jsem přesvědčená o tom, že by se mi líbila. Od prvního dílu jsem cítila jistou podobnost s veleúspěšným seriálem M*A*S*H, který mi nikdy k srdci moc nepřirostl. Ovšem Hlava 22 si mě s každou další epizodou získávala čím dál víc, až jsem se na konci přistihla, že bych se vůbec nezlobila, kdybych osudy kapitána Yossariana v podání vynikajícího Christophera Abbotta, všemožně se snažícího vyhnout bombardování, mohla sledovat dál. Většinu času jsem se skvěle bavila, zároveň mi však v hlavě pořád hlodala myšlenka, co hrozného se zase stane. Lepší seriálové dílko vyprávějící o absurditě a tragice války jsem zatím neviděla. (90%) ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem odkládal film nebo knížku až mi Clooney a jeho přátelé předhodili tuhle minisérii. A že to byla laskomina. Tak trochu ve stínu končícího GoT a hypu kolem Chernobylu profrčela Hlava 22 a jestli si někdo dělá zálusk na seroš roku, tak je to právě tohle dílko. Válečna satira v té nejlepší formě. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama