Reklama

Reklama

Čas čarodějnic

(seriál)
  • Velká Británie A Discovery of Witches (více)
Trailer
Velká Británie, (2018–2022), 18 h 1 min (Minutáž: 41–47 min)

Předloha:

Deborah Harkness (kniha)

Hudba:

Rob Lane

Hrají:

Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Julian Kostov, Alex Kingston, Valarie Pettiford, Sorcha Cusack, Lindsay Duncan, Edward Bluemel (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Seriál vychází z knižního bestselleru od Deborah Harknessové a je milostným příběhem odehrávajícím se na pozadí oxfordského akademického světa. Je to ovšem svět, kde hrstka čarodějnic, upírů a démonů žije a pracuje mezi lidmi, na první pohled skrytá lidským pohledům. Historička a čarodějnice Diana Bishopová objeví v jedné z oxfordských knihoven rukopis, který ji vtáhne do víru nebezpečné záhady a zkříží její cesty s tajemným genetikem Matthewem Clairmontem (Matthew Goode). Ten má také jedno temné rodinné tajemství - je to upír. Diana a Matthew se vydávají na cestu, která má pomoci pochopit tajemství starodávného rukopisu. Postupně se vyvíjí i jejich vztah a události hrozivě poodkrývají, že mezi čarodějnicemi, upíry, démony a lidmi existuje od pradávna jen velmi křehký mír. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Tom10000 k tomuto seriálu (19)

Epizoda 1 (2018) (S01E01) 

1.díl. Seznamujeme se s Dianou Bishopovou, čarodějkou, jež ale své schopnosti potlačuje, a tímpádem ani neovládá. Pracuje jako historička, zabývá se studiem Alchymie 17. století, a vydala již mnoho svých prací. Jednoho obyčejného dne si vyžádá na půjčku Asmoleův rukopis 782, jenž však zmizel na dlouhá století a nikomu se ho nepodařilo nikdy najít. Ji si však "vyžádá", a dostane do rukou. Mladá žena ihned pozná jeho prokletí, a zareaguje docela instinktivně: vrátí ho správci knihovny v Oxfordě, kde zatím bydlí pouze týden. O svých zážitcích se svěří adoptivným matkám, tetě a její družce, jelikož o své rodiče přišla velmi dávno, pravděpodobně při nehodě s vlastní magií, již od té doby nepoužívá. Zažíná podzimní rovnodennost, pro čarodějnice na celém světě chvíle, kdy je jejich magir nejsilnější. Právě proto se zřejmě ukázal ztracený rukopis, právě proto všechny nadpřirozené bytosti pocítili sílu okamžiku. Velmi daleko, v Kanadě, se mocný vůdce čarodějů dozvídá o Dianě jako o té, terá by ho mohla přivést na stopu zmíněné knize, v níž se ukrývá tajemství vzniku upírů a dost možná i návod, jak je vyhubit. Díky vzájemnému nepřátelství mezi bytostmi se jedná o odstatné dílo. Zálusk na něj ale mají i upíři, v čele s Matheewem, žijícím přes sto let. Seznámit se s Dianou pro něj není těžké, spíš udržet nervy, a též chutě na uzdě (...). 80 procent, na začátek slušný výkon. ()

Epizoda 2 (2018) (S01E02) 

2.díl. Mathhew se rozhodne odjet k sobě domů, když pozná, jak moc ho Diana Bishopová přitahuje. Doslova po ní touží, samozřejmě, z hlediska krve, jelikož on sám je velmi starým upírem. S pomocí svého sluhy, Démona, představujícího jeho vlastní svědomí, se vydá na lov, kde zabije jelena. Jenomže poté, co si s kamarádem z dávných časů zahraje šachy, a pochopí, jak moc důležitý je Ashmoleův svazek 782 i sama mladá čarodějnice, rozhodne se zabojovat se svými slabostmi a ženu znovu vypátrat. Na Dianu dopadají stále větší starosti. Poté, co se o ní dozvěděl Peter Nox, stárnoucí muž s nesmírně velikou mocí rozhodnutý vyhladit všechny bytosti jiného než čarodějného druhu, rozhodne se vyrazit přímoza ní, a klidně i násilím z ní vymámit onen důležitý svazek. Blondýna však projeví nejen silnou elementární magii, jež ho vyvede z míry, ale též i tvrdohlavost podobnou její matce. Když zjistí, že i její největší kamarádka se spřáhla s tímto nebezpečným individuem, jedinou spásou ve všem chaosu nachází u Mathhewa. Nejen, že se umí chovat dost galantně, ale též dokáže žertovat na dobu dávno zapomenutou, již zažil. Na konci schůze ji políbí na ruku, čímž vyjádří nejen vděčnost za její přístup k němu, ale i kontrolu nad svým hladem (...). 90 procent, druhý díl ještě o kus lepší než první. ()

Epizoda 3 (2018) (S01E03) 

3.díl. Zoufalá Diana se vydává spolu s Matthevem do jeho vlastního domu, kde se dozvídá nejen o jeho stáří, ale i o mnoho dalších schopností, patřící k upírům. Charisma, jimž na ni působí, a zejména náhlá potřeba být mu co nejblíž způsobí v Dianě naprostý chaos, kterému se ale naprosto a bezhlavě vydá. Pozve upíra na večeři, kde se neváhá zeptat ani na jeho potřeby, jimiž ho ale od sebe rychle odstrčí. Zatímco se rozhodne pátrat po svazku sama, mladá čarodějnice se ocitá v obklíčení, když za ní znovu přijde Nox s plánem získat ho jednou a provždy. Zoufalá blondýna se vydává napospas své magii, s níž provede čarovítr, doposud nepříliš známou a o to více vzácnou formu magie, vystrašící i samotného zkušeného čaroděje. Jen na poslední chvíli, než by se udusila nekontrolovanou silou svírající ji dech, přiřítí se Matthew a pomůže ji se uklidnit. Situace se vymyká kontrole, proto ji doporučí odjet s ním do Francie, na upíří území, kam si čarodějové snad nedovolí. Gerbert, starý upír, jehož dcera nedávno vysála mladého kluka, využívá Matthewovy nerozvážnosti a chystá se vystoupit ze stínů. 90 procent, další úžasný díl. ()

Epizoda 4 (2018) (S01E04) 

4.díl. Nox žádá o krizovou schůzi Kongregace, aby s ní projednal otázku Diany a Matthewa. Samozřejmě, nezmíní se o důležité "Knize života", jak nazývají představení Ashmoleův svazek, i přesto je ale nakonec prohlédnut. Vzhledem k závažnosti situace, kdy starý upír porušil úmluvu zakazující styk mezi magickými bytostmi odlišného druhu, je však k němu vyslána delegace, aby jim mladou čarodějnici předal. Jenomže z Clairmonta se stává zamilovaný upír, jenž nehodlá svoji lásku nikomu vydat. I sama Diana plně podléhá jeho kouzlu, a proto, ač je zpočátku šokována Matthewovou "odvahou", je ve své tvrdohlavosti přesvědčena o jejich vzájemném souzení si sobě navzájem o to více. Nehodlá se srovnat se starými pravidly ani s ničím podobným. Proto, když se nakonec "Její" upír vzdává, propadá zoufalství a chce ho mít při sobě. Bohužel se tak nestane. Mladá čarodějka cítí velký smutek a kvůli němu vyvolá silný déšť (...). 85 procent, další dokonalý díl, ač už ne tolik jako předchozí dva. Vadila mi menší táhlost příběhu a scény, jež se zde ani nemusely objevovat a přebývaly (např. otčímova pracovna). ()

Epizoda 5 (2018) (S01E05) 

5.díl. Zatímco Matthew Clairmont navštěvuje svoji laboratoř, kde mělo údajně dojít ke vloupání, a poté přepadne dříve velmi blízkou kamarádku Diany, sama čarodějka se od jeho matky dozvídá o upírově dávné minulosti, zejména o první lásce a synovi. Jelikož ji ale nedokáže nic rozhodit, ani temné skutky, jichž se Clairmont dopustil, po jeho příjezdu si slíbí věčnou lásku. Matka jim požehná, a oni sami se poté "lépe poznají". Jenomže nic není jisté. Nox se chystá zaútočit, a to všemi možnými způsoby, a stejně smýšlí i jeho upíří rival. Oba dva mají v úmyslu Dianu unést a po svém vyslechnout. Matthew se z rozbuorů Dianiny krve dozví o něco více o její moci, jež se vymyká všem předpokladům o postupném zániku nadpřirozených druhů. Upírova dávná přítelkyně si nenechá líbit jeho novou dívku a hodlá zakročit. Jenomže dříve tak učinil někdo jiný, někdo, kdo umí létat a kdo ji z hradu Clairmontových unesl vzduchem. 85 procent, opět trochu slabší, ale i tak dost dobrý díl. Vadila mi protaženost příběhu na úkor nízkého obsahu. ()

Epizoda 6 (2018) (S01E06) 

6.díl. Diana se dostává, díky Satě, na rozpadlý hrad kdysi dávno patřící mocnému upírovi, jež pro Matthewa a i ostatní včetně Noxe představuje velikou hrozbu. Černovlasá dívka se s ním domluvila na určitých podmínkách, jež sice šedivý muž dodrží, ale mladé čarodějce na nich nemusí vůbec záležet. Satu se totiž velice zajímá o její moc, jež sice dost dobře tají, ale ne na dlouho. Provede totiž takzvané Otevírací zaklínadlo, (schopné prozradit, co se v ní skrývá) díky němuž sebe i ji smrtelně vyčerpá. Diana se sotva dokáže hýbat, pociťuje děsivá muka, a poté, co skončí na dně hluboké jámy, není schopná ničeho jiného než nešťastného naříkání. Brzy se ale o incidentu dozvídají i Clairmontovi, a sám Matthew se svým bratrem se rozhodnou najít ji za každou cenu. A to i když se musí spojit s tetami Diany. Brzy mladou ženu nacházejí, zatímco Satu ukradne šedivému upírovi jeho vězenkyni, kterou osvobodí od mučivého života. Diana se o sobě dozvídá podivuhodné věci: Satu se sice nepodařilo ji otevřít, ale zlomilo takzvané Ochrnutí, jež na ni kdysi dávno někdo uvalil a tím téměř znemožnil používat kouzla (...). 95 procent, celkem dost záživný díl. ()

Epizoda 7 (2018) (S01E07) 

7. a předposlední díl 1.série. Diana se s Matthewem vydává na usedlost jejích "tetiček", či něčeho na podobný způsob. Mladá čarodějka, jež již není Ochrnutá, se pomalu učí svým schonostem od nuly, aby ale později ředvedla plno zajímavých, ale též nebezpečných kouzel. Magický dům ukáže oběma hlavním hrdinům pochmurnou minulost. V ní Dianini rodiče zaklejí svoji malou dcerušku, aby ji ochránili před nebezpečným Peterem Noxem. Blondýna, ač zklamaná ze svých opatrovnic, nakonec dává všanc úplně vše, aby se alespoň trochu dokázala poprat se svojí magií. Bohužel, nic se nemá vyvíjet podle plánů. Dávná upírova přítelkyně, jež ho hluboce miluje, ale on ji ne, se zbavuje svého ovlivnění Gerberem a stává se svobodnou. Její cíl je jasný: zničit Dianu, či ji alespoň ublížit, aby se dostala zpátky ke svému milovanému. Peter Nox chce oba nebezpečné jedince, čarodějku a Matthewa, pouze pro sebe. 70 procent. Dobrý děj, nelogické zpracování, co se týče Matthewovy touhy po krvi. ()

Epizoda 8 (2018) (S01E08) 

8. a poslední díl 1.série. Diana se ocitá v nebezpečné náruči upírky Juliette, ženy, jež se už kdysi dávno stala nástrojem Gerbera k získání Matthewova srdce a tím i celého rodu Clarirmontů. Ačkoliv se ale zpočátku vyvijí pro oba hlavní hrdiny situace velice špatně, a jeden z nich pomalu umírá, vlivem stále více se zdokonalujících schopností druhé, mladé nadané čarodějky, nakonec zlá dívka zemře a rány, jež utržila její lásce, se vlivem "sebeobětování" zahojí. Naštěstí, Matthew ji natolik miluje, až dokáže, kupodivu, svoji nenasytnost a touhu spojenou s posedlostí zkrotit. Bývalá Gerberova loutka ale i přes svoji smrt symbolizuje konec jejich bezpečí, a příchod nových časů, kdy je najde část povstalecké Kongregace vedená již nejen tisíciletým upírem, ale i jeho pomocníkem Peterem Noxem a Satu, jež v sobě konečně probouzí ztracenou moc. Jejich plán se splní, ale pouze částečně. Matthew a čarodějná blondýnka se rozhodnou využít Dianina daru cestování v čase, a vydat se do šestnáctého století. Bohužel, jen jeden z nich se tam dostane, druhý zůstává napospas krutosti současnosti (...). 60 procent. Závěr série dost slabý, jen konec dílu trochu napnul. ()

Série 2 (2021) (S02) 

(SPOILERY!) Co si odnést ze druhé série? V podstatě skoro nic. Vydáváme se do Londýna roku 1590 - 1591. Dozvídáme se o Dianině roli Tkadleny, čarodějky schopné vytvářet a ničit kouzla, avšak do konce série se její pravá postata neukáže. Kromě posvátně důležitého devátého (či osmého?) dílu, v němž projeví své sklony k Temnotě. Avšak tento záchvěv v celkovém pohledu pranic nezmůže. Matthew se musí znovu naučit svoji více než čtyři sta let starou minulost, vypořádat se se svým homosexuálním přítelem, a dělat Stína královně Alžbětě I. Vše proto, aby společně s Dianou čelili jeho otci Phillipovi, z nějž se vyklube hodný taťka, vzdorovali jeho Běsu, (nemoci, díky níž se chová jako pravý upír, a ne jako jeho napodobenina) a později i Louise, jeho sestře. Vše z prostého důvodu: vytvořit napětí, jež ale velmi rychle vyprchá. Zvlášť mi vadí role jejich "syna", o němž, pokud jsem omylem nepřeskočil díl, v podstatě nic nevíme, a přesto patří do jejich rodiny. Nehledě na výlet do Čech, kde jsme se mohli dočkat zesměšnění Rudolfa II. a návštěvy "loveckého zámku v Čechách", kolem něhož se krásně vyjímaly rakouské Alpy. A tak dále, netřeba detailněji rozebírat (...). Nedokáži totiž vyprávět o svém znechucení posledními epizodami, kde se z nadějného seriálu stává zbytečná fraška. Kde mi Diana připomíná slabou ustrašenou holku, čas od času si hrající na hrdinku, Matthewa, v podstatě člověka bez jakýchkoliv upířích sklonů, pokud ho čirou náhodou nedráždí Běs, a dalších, vlastně už vedlejších postav. Promiňte mi, ale sledovat pomalé učení blondýny s Uzly, kde se podaří tvůrcům seriálu sotva vymyslet vhodný rým k danému Uzlu, je směšné. podruhé si procházet rutinou vysvětlování "upířiny" v případě jednoho z členů Clairmontů (dokonce ani jeho jméno si nedokáži zapamatovat, snad Marcus) a dokonce vnímat potřebu přetočit pár vteřin u poledního dílu (stav nouze) mne opravdu dráždí (...). Dávám 50 procent, ale opravdu jen z milosti, jelikož se mi nechce klesnout až na dvě hvězdy. Pokud se třetí série vzpamatuje, žasnu. Pokud ne, a ještě více klesne, čekají mne večery sepisování kritiky, na což se fakt netěším. Doporučuji utnout seriál už první řadou, případně se připravit na hořké zklamání, jelikož každá dramatická zápletka na konci epizody rozhodně není důvodem, aby se v pokračování řešila. ()

Epizoda 1 (2021) (S02E01) 

1.díl 2.série. Ačkoliv nás předchozí díl nabádal k ostražitosti a k přemýšlení nad otázkou, zdali se podařilo Matthewovi odcestovat do minulosti spolu s Dianou, či nikoli, zde nás nejistota opouští. Oba hrdinové se dostávají do Londýna konce šestnáctého století, kde kolem nich zuří války a probíhají hony na nadpřirozené bytosti. Starý upír se musí opět zorientovat v čtyři sta letech před přítomností, zejména však plnit své povinnosti. Tehdy pohrdal čarodějnicemi a podporoval krále v jejich pronásledování. Tehdy měl věrného přítele, možná dokonce milence v podobě Kenta (teď nevím, jeslti jsem jeho jméno zmínil právně). A především se choval mnohokrát surověji, což dává často najevo i před nic netušící milovanou blondýnou, kterou vydává za svoji ženu. Diana, ač okouzlená dávnými časy, módou a osobnostmi z dějin, ale bohužel brzy přichází na kloub nejen Matthewovým starostem, ale i jeho tehdejší rolí v ranně novověké politice. 60 procent. Ač celkem dobrý díl, dalo mi dosti zabrat se v jeho ději vyznat. ()

Epizoda 2 (2021) (S02E02) 

2.díl. Zatímco v přítomnosti se čarodějka Satu, jež dříve mučila Dianu, dozvídá o svém pravém já od staré mocné ženy, jež ji učila, a také a o výjimečnosti svých schopností, (je takzvanou Tkadlenou) jimiž oplývá, v roce 1590 se Matthew dostává do velikých potíží. Minulost je mu již cizí, spousty povinností a podrobností nejen vůči královně Anglie, ale i pro ostatní lstivé muže zapomněl, čímž ohrožuje nejen sám sebe, ale i Dianu, již ostatním představila jako svoji manželku. Ke všemu se jeho dřívější já chovalo mnohem krutěji a nesnášenlivěji vůči čarodějům, zatímco nynější Matthew je spíše mírný a laskavý. Tím ve svých tehdeješích přátelích a spojencích vzbuzuje podezření. Blonďatá dívka se znovu pokouší přesvědčit zdejší čarodějku, aby ji pomohla s vlastní magií. Když uspěje, má šanci dostat se až k té nejsilnější, velmi staré ženě. Ta ji zase zavede za radou, kde ji vděčně přivítají (...). 75 procent, relativní zlepšení, ale zatím stále nedostatečné. ()

Epizoda 3 (2021) (S02E03) 

3.díl. Matthew se dozvídá o audienci u královny, k níž musí přijít spolu s Dianou. Mladá čarodějka mezitím navštíví svoji učitelku magie, s jejíž pomocí sama sebe lépe pozná. Není pouhou tkadlenou s uměním ovládat jeden ze čtyř živlů. Dokáže kontrolovat všechny. Vše, co si přála, už téměř má na dosah. Kromě trpělivosti. Oba dva hlavní hrdinové navštíví dávného historika, u nějž přijdou na kloub místu, kde se údajně může nacházet Ashmoleův svazek 782. Musí však vyrazit do Čech, kde vládne šílený císař Rudolf. A taktéž dostat povolení od anglické královny. Ta jim ho sice vydá, ale i s ním se Diana a Matthew začnou potýkat s mnohem většími problémy. Cecil, pokladník královny, informuje upírova otce Phillipa o jeho náklonnosti k čarodějce. Ten zae pošle dopis svému synovi, ať s ní za ním přijde. Staré rány se mohou otevřít až příliš rychle a uvrhnout Matthewa do Temnoty. V současnosti dostává Gerber lákavou nabídku (...). 75 - 80 procent, Určité zlepšení zde sice nacházím, ale pět hvězd ještě zřejmě dlouho nedám. ()

Epizoda 4 (2021) (S02E04) 

4.díl. V současnosti se nejen Gerbert, ale i Isabelle dozvídají nemilé novinky z Londýna, kde řádí neznámý upír nakažený Běesem, nemocí, jež z krvesajných bytostí vytváří doslova vraždící monstra. Mladý Edward se snaží pomáhat své babičce při hledání důkazů o pobytu Matthewa a Diany v minulosti, a nalézá medailonek, jenž v šestnáctém století daly oba dva cestovatelé časem jejich "synovi". Aukce se sice vydaří, ale v jeho rukou cennost nekončí, jelikož skončila ukradená. Zato se alespoň seznámí s mladou úřednicí. Ze známosti sice vzejde vášnivé pouto, to ale přeruší dívčino nemilé zjištění o Edwardově minulosti, jíž nechce věřit. Nox a jeho špeh se rozhodnou spojit s Gerberem v záležitosti vraha. Isabel, matce Matthewa, je vyhrožováno ze strany starého upíra. Edward se dozví o tajemství Clairmontova rodu. 55 procent, velmi slabý díl, z nějž jsme si sice něco odnesli, ale i přesto dost málo. ()

Epizoda 5 (2021) (S02E05) 

5.díl. Zatímco Matthew se vydává s Dianou na Phillipův hrad, k němuž se již oba hrdinové nezadržitelně blíží, k jeho příteli přichází na návštěvu neznámá upírka Lousia. Tedy, z hlediska současnosti, jelikož upírův přítel ji okamžitě pozná coby jeho sestru. Mladá dívka je zcela jistě posedlá běsem, nebrání se divokým hrátkám a krmení, což jejímu společníkovi více než vyhovuje. Konečně v ní spatřuje Matthewa, jehož nahradila jeho ne příliš povedená "kopie" z budoucnosti. Sám černovlasý milenec Diany se obává příchodu na hrad svého otce, a to poprávu. Jeho čarodějka totiž netuší o Běsu, jímž je od své matky nakažený (a donedávna jsme o něm nevěděli ani my, diváci) a může přičinit nevypočítatelné následky. Proto, když se s ním chce blondýna doopravdy vyspat, (konečně) odmítne. Na hradě o jejich cestě časem i jeho zdrženlivosti Phillip velmi dobře ví, čímž vytočí Dianu k nepříčetnosti a poštve ji i proti jeho synovi. Plán mu vychází velmi dobře. Zatímco pomůže Matthewovi více se ponořit do své Temné stránky a vyšle ho na lov, na Dianu připraví "překvapení" v podobě mocného čaroděje, který se jí pokusí vzít vzpomínky a tedy i zneškodnit. Naštěstí (pro nás, fanoušky Diany) neuspěje, Matthew včas zasáhne. I přesto, Diana zabila svůj vlastní druh, a to jen tak neodčiní (...). 75 procent. Lepší díl než předchozí, ale k dokonalosti stále mnoho chybí. ()

Epizoda 6 (2021) (S02E06) 

6.díl. V roce 1590 se Diana dopustí vraždy mocného čarodějě, jenž z ní chtěl vytáhnout veškeré vzpomínky. Mladá dívka se musí z otřesného zážitku vzpamatovat, bohužel na to nemá čas. Phillip si přeje zjistit, jestli se v jeho synovi stále ukrývá Běs, a to skrze souboj. Teprve po něm, a ještě po zjištění, kým vlastně Diana je, odhalí svoji skutečnou tvář, tedy až nečekanou vřelost a laskvavost. Blonýna nedokáže uvěřit tomu, proč si Matthew vůbec dělal starosti se svojí "nemocí", proč ji před ní neodhalil. Přece by ho nikdy (znovu náhle) neopustila! Phillip se už nemá proč hněvat a děsit všechny kolem sebe, tudíž přehodnotí strategii a dovede oba hlavní hrdiny k dávné svatyni, kde požádá bohyni Dianu o požehnání. Hodlá je totiž oddat (proč, to nevíme, ale a tom vlastně ani nezáleží). Matthew se svěří své lásce s okamžiky, kdy jeho otec "v minulosti/budoucnosti" umíral a po svatbě se s ní konečně vyspí (na Běsu už asi ani nesejde). Poté se vydávají do Čech, zatímco Phillipe píše do budoucnosti své Isabelle. 55 procent. Kdyby měl tento díl alespoň minimální logiku, a neshazoval romantickými scénami dříve příjemně předpřipravenou děsivou atmosféru, měl by ode mne mnohem lepší hodnocení. Tímto způsobem si tvůrci seriálu zadělávají (či už vlastně zadělávali) na pořádné potíže. ()

Epizoda 7 (2021) (S02E07) 

7.díl. Diana s Matthewem se vydávají do "Čech" (jež spíše připomínají svými horami Rakousko) na Lovecký zámek Rudolfa II. (vypadající dost jinak než ten v Brandýse nad Labem). Zde se snaží s císařem domluvit na schůzce s magistrem Kellym, jenž údajně ukradl knihu Života, aby s ní mohl podlézat panovníkovi. Poměrně podobný zájem mít přízeň u Rudolfa má i rabi Low, jenž o ni však v průběhu jejich návštěvy přijde. Ač se císaři ani trochu nezamlouvá Matthew, k čarodějce si získá skoro až přehnanou náklonnost, což ve starém upírovi probudí Běs. Ten se nedá nijak ukojit, znamená pro něj neustálou žárlivost na svoji nynější ženu, a touhu mít ji jen pro sebe. Naštěstí má blondýna vždy oheň a laskavost po ruce, tudíž se vzpamatuje. Rudolfova podezřívavost se střídá s upřímnou vřelostí, a končí zradou, kdy sice přivede oba hrdiny až k majiteli knihy, (jímž je skutečně Kelly) ale namísto úchvatného sledování historické události se snaží oba zavřít. Ti sice před císařem utíkají, Kelly ale stihne vytrhnout z knihy pár stránek, jež padnou v současnosti do oka Noxovi. 45 procent, snad nejslabší díl série, ač zase naopak obsahoval pár vtipných scén, díky čemuž se zcela nepohřbil. ()

Epizoda 8 (2021) (S02E08) 

8.díl. Opět se přesouváme do současnosti. Issac (či jak se mladý upír jmenuje) se nehodlá vzdát svého "lidského života" a pokouší se znovu spojit se svojí přítelkyní pracující v archivu. Ta mu po neustálém přesvědčování, a zejména po důkazu, jímž se stane odznak Řádu svatého Lazara, uvěří, a poté nastává romantická chvíle, kdy se dozvídá mnoho novéhoo světu za závojem. Na Isobel je vyvíjen tlak ze strany Gerbera, jehož věrný spojenec Nox mu spolu s namyšleným pomocníkem neustále poskytují novinky nejen ohledně Diany a Matthewa, ale i ohledně Knihy života. Dvě Dianiny tety se marně pokouší vyvolat ducha Rebeky, čímž nakonec přivedou na svět Zlo, jež vycítí i Diana v minulosti. Nox poznává nově narozené dítě, čarodějku, narodivší se démonům (...). 50 procent, stále velká slabota, pár scén alespoň minimálně pobavilo. ()

Epizoda 9 (2021) (S02E09) 

9. a předposlední díl 2.série. Diana se rozhodne, v nejtěžším životním okamžiku, znovu zajít za Goody a požádat ji o další magické lekce, s nimiž by už konečně mohla zkrotit svoji moc. Vyčarování sedmého uzlu z deseti v ní však probudí skutečně nejmohutnější živel, totiž oheň, a to v podobě ptáka Ohniváka. Až ho bude znovu potřebovat, objeví se ji. V její neprospěch (a naši malou radost) na ni ale temný element působí velmi svůdně, a tudíž v ní i probouzí Zlo, což se ukáže v momentě, kdy proti ní stojí bývalý Matthewův přítel a jeho sestra Louisa. Oba ji chtěli zabít, oba však ihned zneškodnila, a dokonce i chtěla navždy zprovodit ze světa, se značným uspokojením. Matthew se vydává za královnou, kde ho čekají výhružky. Poté, co ale vyzradí Alžbětě I. svoji roli v budoucnosti, z níž pochází, vše mu odpustí. Následně se vydává za Dianou, kde spatří její dílo zkázy. Oba hříšníky následně pošle do Betléma, kde z nich málem nadělá kousky. Jen díky Dianině přesvědčení zůstane po dlouhé dramatické chvíli upír klidný. Oba dva se poté sobě otevřou jako nikdy dříve - Matthew jí ochutná krev u krku, a ona mu polibkem vnikne do duše (...). 95 procent, konečně pořádný díl, na jehož dokonalost chyběly pouze maličkosti, kupříkladu méně rozjetý začátek. ()

Epizoda 10 (2021) (S02E10) 

10. a poslední díl 2.série. Nox se rozhodne napadnout Septur, aby z něj vymámil obě Bishopovy čarodějky. Podaří se mu to však pouze u jedné, a ani od ní nezíská vytouženou stránku z Ashmoleova spisu, pojednávající o vzniku jeho druhu. Namísto toho ji zřejmě zabije. Po dlouhé době se v akci chce objevit i Satu, bohužel je chamtivým mužem odmítnuta. Gerber se chce nad Noxe povyšovat, což mu vychází. Marcus představuje svoji dívku Clairmontům, a sám se postaví Noxovi, neúspěšně. Isabel tuší změny. V minulosti se Diana učí uplést devátý uzel, s nímž uspěje, a spolu se svým mužem Matthewem se chystá na odchod do současnosti. Nejdříve se ale setká se svým otcem, též cestovatelem, a, znovu, s podivuhodným mužem, jemuž svěří na starsot výchovu svého "syna". Ten je však komfrontován se svým stvořitelem. Všichni se loučí (...). 40 procent. Bohužel, ani jedna scéna se mi příliš nelíbila, vše se nesmyslně táhlo a nemělo nejmenšího smyslu. Chválím pouze Noxovu akci a konečný posun vpřed, tedy cestu do budoucnosti. Nic víc. ()

Reklama

Reklama