Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Donald Sutherland si v tomto snímku zahrál nacistického špióna, který na rozkaz Führera pronikne do válkou sužované Anglie. V zájmu splnění svého úkolu je ochoten zabít i ty nejnevinnější lidi a dokáže zůstat v Británii až do předvečera spojeneckého vylodění v roce 1944. Když zjistí, že invaze se má odehrát v Normandii, musí se tajný agent urychleně sejít s ponorkou kotvící u jednoho odlehlého ostrova. Jeho misi ale ohrožuje Kate Nelligan, frustrovaná manželka ochrnutého velitele RAF. Přestože se do německého špióna zamilovala, plánuje ho udat poté, co zabije jejího manžela. V závěrečné scéně není nouze o napětí, protože Sutherland svádí souboj s časem, aby se včas setkal s ponorkou a předal informace a také aby zabránil, aby ho odhodlaná Britka prozradila. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V první půli nepolapitelný Nazi-špión Sutherland píchá na britských ostrovech s takovou vehemencí, že Operace Seelöwe by byla brzy zbytečná. Ve druhé půli ve své činnosti pokračuje, jenže už bez použití bodné zbraně. Výsledek? Neodvratný schluss a v daný moment pokračující nedůvěra ve führerova astrologa.. Chladnokrevný Donald ozbrojený stilettem i odhodlaností, Kate Nelligan bez reflexu zakrýt nahé tělo ručníkem i kupodivu celkem fungující dramatická rovina závěrečných „Nocí s nepřítelem“ nakonec dovolí přimhouřit oko nad trochou té naivity a vrtulníkových anachronismů. Nepřipravenost Němců na vylodění spojeneckých sil v Normandii tedy můžeme s klidem přičíst faktu, že si jeden spící agent chybně vyložil své označení ve smyslu „s někým“.. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výborný zapomenutý thriller. Se švihem, bez patosu a vynikajicí Sutherland, který jede jako stroj a zároveň mu stačí několik procítěných vět o dětství, abyste ho skoro pochopili. Nic nezjišťovat a jít do toho. George Lucas na základě tohoto filmu najal režiséra pro Návrat Jediho. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Parádně budovaná atmosféra a excelentní herecký výkon Suterlanda. Těžko mohu dát méně než 4*. Za mě 77% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ať se jde bodnout celá hvězdná sestava kolem přeceňovaného Pearl Harboru, tady i Honza Svěrák možná čerpal (nebo mohl čerpat) inspiraci pro svůj Tmavomodrý svět. Překvapivě skvělý válečný thriller se silnými prvky romantického příběhu. Donald jako chladnokrevný vrah, Kate jako neuspokojená (ale žhnoucí) manželka. Námětem blízko snímku Orel přistál (1976), ve kterém shodou okolností Sutherland také hrál. Hlavní postavou je opět německý špion, jemuž ale z principu nelze fandit, v první polovině filmu chybí protějšek, kladný hrdina, kterým se v samotném (snad maličko přehnaně vygradovaném) závěru stává Kate Nelligan, o jejíž intimních půvabech nás režisér neopomene přesvědčit. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice pomalý, ale atmosférou napínavý thriller z prostředí druhé světové války s velice dobrým Donaldem Sutherlandem. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon nemilosrdného špiona Donalda Sutherlanda. Jako válečný snímek film funguje bezvadně, Bohužel za mě do doby než se Donald dostane na jihoangliciké pobřeží. Po té film přesedlá ze super válečného bijáku ve spíše průměrný romantický thriller., zmírní tempo a byť buduje hustou atmosféru je zbytečně natažený se závěrem typickým spíše pro Rosamunde P..... či jak se vůbec ta paní přes romantiku jmenuje, při kterém vlastně lze úplně vypustit a zapomenout na děj, který předcházel ostrovní romanci. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Odehrává se to sice za války, ale lépe než špionážní film, nebo válečný film se tu hodí označení thriller. A podle mne je to dobrý thriller. Zejména závěrečná část je výborná. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že jsem si film pustil hned po dočtení jedné z nejskvělejších knih Kena Folletta a při čtení jsem si představoval v roli Lucy Nikole Kidman za mlada. I když je to až na pár nepatrných detailů zfilmováno docela přesně tak mně film dost zklamal. Donalda Sutherlanda mám jako herce velmi rád, ale v roli Fabera bych si také představoval někoho jiného. Záběry ostrova se ale povedly. Kdybych nečetl knihu, tak bych asi hodnotil více. Kdo film ještě neviděl, doporučuji nejprve přečíst knihu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelý Sutherland a jeho chladné vražedné praktiky v zaujímavom atmosferickom vojnovom trileri. Nemecký špion na britských ostrovoch ako téma vždy poteší a tento má tempo od začiatku. Dokonca aj romantická linka je veľmi vieryhodná. Hodnotenie: 75% ()

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller ve kterém si Donald Sutherland opět zahrál roli padoucha a jako obvykle se svého úkolu zhostil na výbornou. S nožem mu to opravdu šlo „od ruky“. Kate Nelligan byla velmi přesvědčivá a neskutečně sexy. Krásná krajina jihoanglického pobřeží navodila tu správnou atmosféru ... ()

daEmoNickY

všechny recenze uživatele

"nacistického špióna...je ochoten zabít i ty nejnevinnější lidi ... Jeho misi ale ohrožuje Kate Nelligan, frustrovaná manželka ochrnutého velitele RAF. Přestože se do německého špióna zamilovala, plánuje ho udat ... " Jednou se na tu komedii podívám. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre, velmi britske, podle knihy Kenna Folleta, na csfd imho i hodne podhodnocene, thriller/drama z obdobi konce WWII, zapletka souvisi s plany vylodeni u Normandie, pro romanticke duse vcetne milostne zapletky, film stoji predesim na paradnim vykonu Donalda Sutherlanda, hodne presvedcive zahrany a nemilosrdne chladnokrevny nemecky spion/zabijak de-luxe, zapletka povedena, skvela muzika, finale supr dramaticke, fanousci zanru oceni... ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Není to další Orel Přistál, je ale nápaditější než většina současných válečných filmů. Donald Sutherland velmi dobrý. 3/5 ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Podle mě velmi silný Thriller s výborným Sutherlandem, který hraje špiona a kuchá každého kudlou. Výborné napětí a vůbec kvalitní snímek.) ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Sutherland si střihl podobnou roli jako ve filmu Orel přistál a nemuselo to dopadnout zle. První polovina filmu je zajímavá, svižná a je se na co dívat. Nicméně druhá půlka, především závěr na ostrově je fakt děsný.Škoda. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Zasadit thriler do prostředí 2. světové války - proč ne. Ale když jsou hlavní postavy uťápnutá domácí pipka na jedné straně a na druhé straně totálně nesympatický Sutherland, tak tak nějak nebylo komu fandit. Jistě, finále je super a Sutherland vraždí koho potká, ale celý to působí na mě tak nějak béčkově, skoro jako ty honičky se špiony v Majoru Zemanovi. EDIT 2024: Výtky platí - nesympatické postavy a v první půlkce laciný, ušmudlaný, nudný a pitomý válečně špionážní film tak na 2*. Kupodivu jakmile se to změní v thriller stylu "psychopat v domě" tak se z toho stává solidně gradující a ve finále výborný thriller skoro na 4*. V průměru tedy nechávám 3*. ()

Reklama

Reklama