Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý a úspěšný byznysmen Edward Lewis přijíždí do Los Angeles uzavřít další z velkých obchodů. Cestou z nudného večírku zabloudí. Když zastaví, aby se zeptal na cestu, vnutí se mu do auta mladá prostitutka Vivian Wardová. Ukáže mu cestu a netají se nadšením nad vozem, který si Edward půjčil od svého právníka Phila. Dívka ho zaujme, pozve ji do svého apartmá v luxusním hotelu a nabídne jí tři sta dolarů za celou noc. Pak se dá do práce, zatímco dívka se dívá na televizi. Je okouzlen její bezprostředností, a přestože to neměl v úmyslu, nakonec se s ní vyspí. Když mu druhý den Phil připomene večeři, na kterou by měl jít s doprovodem, rozhodne se najmout Vivian na celý týden a požádá ji, aby si koupila večerní šaty. V luxusních obchodech ji odmítnou obsloužit, a když se vrátí, zastaví ji ředitel hotelu. Vzhledem k tomu, že je Edward jedním z nejváženějších hostů hotelu, ji nevyhodí, ale dokonce jí pomůže s koupí šatů a dá jí lekci stolování. Edward je šokován proměnou Vivian v dámu. Přestože měl vztah Vivian a Edwarda původně zůstat v rovině obchodně-sexuální, rodí se mezi nimi pouto, pod jehož vlivem se oba začínají měnit a hledat nové životní cíle. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (91)

  • „Pracovištěm“ Vivian je slavný hollywoodský chodník slávy-Walk of Fame na Hollywood Blvd v L.A. Paradoxně sama Julia Roberts zde zatím svou hvězdu nemá, což může být dáno specifiky udělení. Správcem chodníku je Hollywoodská obchodní komora, která každý rok nominuje cca 20 osobností ze zhruba 200 návrhů. K udělení hvězdy je potřeba nominace třetí osobou a zaplacení poplatku 55.000USD. Součástí procesu je také hodnocení kariéry, profesní ocenění nebo charitativní činnost. Striktní podmínkou je účast nominovaného na slavnostním odhalení. Pokud ceremoniál neproběhne do pěti let od udělení nominace, ta propadá a celý proces musí proběhnou znovu. Sama Julia nominaci v devadesátých letech odmítla, ale v roce 2019 jí při odhalení své hvězdy znovu nominovala Rita Wilson. (kenny.h)
  • Severoamerické tržby byly 178,4 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 463,4 mil. (NIRO)
  • Kozačky, které má no sobě Pretty Woman (Julia Roberts), se v aukci vydražily za 16 000 euro. (Jimmy15)
  • Julia Roberts (Vivian Ward) pochází z Georgie. Producenti se obávali, že její jižanský přízvuk se může projevit v některých replikách. Proto byla do filmu přidána scéna, kde Vivian vysvětluje, že vyrostla v Georgii. (kenny.h)
  • Při natáčení zápasu se Stuckeym (Jason Alexander) si Richard Gere (Edward Lewis) ulomil korunku. Pozorný divák si může všimnout, jak herec poté pohybuje v ústech jazykem. (kenny.h)
  • Losangeleský hotel Beverly Wilshire v roce 2019 nabídl zážitkový „Pretty Woman“ den. Za 1 000 amerických dolarů zájemce čekalo VIP apartmá s párovou masáží a bublinkovou koupelí, osobní menu připravené šéfkuchařem a konzultace se stylistou a návrhářem. Na nákupy do Rodeo drive hosty pak odvezla limuzína Mercedes Benz. (kenny.h)
  • Producentka Laura Ziskin nechala scénář filmu výrazně přepsat. Z prostitutky Vivian (Julia Roberts) prodávající kokain udělala sympatičtější postavu, zjemnila také její hrubý slovník a scény spolubydlící Kit (Laura San Giacomo) radikálně prostříhala. Vystřižena byla i scéna, kdy je Vivian napadena drogovými dealery po odchodu z Blue Banana baru a zachráněna Edwardem (Richard Gere) a jeho ozbrojeným řidičem, a scéna, kde se Vivian nabízí Edwardovi na Hollywood Boulewardu. Některé vystřižené scény jsou k vidění na DVD, které bylo vydáno k 15. výročí filmu. (kenny.h)
  • Během natáčení scény, kdy se Julia Roberts (Vivian Ward) ve vaně ponoří pod vodu, si z ní štáb rozhodl udělat legraci a včetně Richarda Gerea (Edward Lewis) vyběhl z místnosti. Když se herečka opět vynořila a otevřela oči, tak v místnosti nikdo nebyl. Její reakci je možné vidět v nepovedených záběrech (např. na YouTube). (kenny.h)
  • Julia Roberts (Vivian Ward) byla při natáčení milostné scény s Richardem Gerem (Edward Lewis) tak nervózní, že jí na čele vyskočila velká žíla. Režisér Garry Marshall si k nim musel vlézt do postele a masírovat jí čelo, aby žíla zmizela. (ČSFD)
  • Písnička, která hraje, když Vivian (Julia Roberts) odjíždí limuzínou, je „It Must Have Been Love“ od Roxette. (Duoscop)
  • Richard Gere (Edward Lewis) původně neměl v plánu roli přijmout. Když zrovna telefonoval a chtěl roli odmítnout, tak mu Julia Roberts (Vivian Ward) podstrčila lísteček se slovy "prosím, řekni ano". Hned na to roli přijal. (Duoscop)
  • Režisér Werner Herzog byl osloven Richardem Gerem (Edward Lewis), aby film režíroval ve fázi, kdy mělo jít ještě o temné drama a ne o romantickou komedii. Režisér ale zdvořile odmítl. (Duoscop)
  • Film je inspirován divadelní hrou „Pygmalion“ George Bernarda Shawa, ve které bohatý muž vyvede chudou ženu z ulice a "vymodeluje" z ní dámu (též známou jako "My Fair Lady"). Samotné jméno Pygmalion pochází ze starověké řecké báje o sochaři, který vymodeloval sochu ženy ze slonoviny a zamiloval se do ní. Afrodita vyslyšela Pygmalionovy prosby a sochu oživila. (hypo97)
  • Celý film se natáčel v Los Angeles. Hotel Beverly Wilshire posloužil jen k natočení exteriérů, zatímco interiéry se natáčely v hotelu Ambassador, který byl před demolicí. (M.B)
  • Původně měl být film temným sociálním dramatem o těžkém životě prostitutek, s čímž Julia Roberts (Vivian Ward) přijala hlavní roli. Poté, co se stala producentem společnost Walt Disney, se koncept změnil a dalo mnoho práce herečku přesvědčit, aby ve spolupráci pokračovala. (kenny.h)

Související novinky

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman

Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman

20.07.2016

V 81 letech nás opustil filmový a televizní klasik Garry Marshall. Většina z vás ho zná jako režiséra Pretty Woman nebo Deníku princezny, Marshallovi ale dala kariéru hlavně malá obrazovka. Jako… (více)

Reklama

Reklama