Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sofistikovaná akční komedie z dílny scenáristy a režiséra Guye Ritchieho Gentlemani sleduje příběh britského drogového krále Mickeyho Pearsona (Matthew McConaughey), který se snaží prodat svoje impozantní drogové impérium dynastii oklahomských miliardářů. (Vertical Entertainment)

Recenze (946)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie je zpět ? Tak na půl. Na vrcholu bude u mě (možná ?) až po filmu Wrath of Man, kdy se vrátí i Jasónek Stathámek. Každopádně Gentlemani jsou v mých očích až moc ukecaný a né moc originální a když už něco v tomhle stylu, tak se raději vrátím k Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Navíc, obsazení průměrný a McConaughey není zrovna můj oblíbenec a tuhle roli jsem mu ani nežral. Na tohle si za pár dní už ani nevzpomenu. Čtvrtá * za slušný finále, ale jen tak tak. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý Ritchie je zpět! Přesně tyhle chytré krimi filmy z něj udělaly hvězdu pořád mu to jde. Začátek je trochu zmatený, protože se jedná spíš o vyprávění. Chvíli trvá, než se v ději zorientujete a dochází i na bourání čtvrté zdi. Celé se to točí kolem jedné velké zakázky ohledně prodeje marihuany. Všichni gangsteři po ní jdou jako supi a každý si chce urvat svůj kus. Film dost vyniká i skvělý obsazením. Matthew McConaughey hraje onoho majitele pěstíren, který chce tento velký obchod uzavřít. Na poli se ale objevuje víc hráčů a vše se komplikuje. Ke konci nechybí ani přestřelky a vzájemné podrazy. Taky tu skvěle funguje střih a často se bourá ona pomyslná čtvrtá zeď Podaří se nakonec uskutečnit onen velký obchod a kdo z něj bude vyšachován? "Promiňte šéfe, mám jen modrý pásek." :D ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Sbal prachy a vypadni, Podfu(c)k a teď Gentlemani -> skvělé obsazení, kvalitní a zajímavý příběh, skvělý britský humor = Skvělá zábava a zatím vždy skvělý Guy Ritchie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Celkom chápem obľubu tohto filmu, aj keď ju ja osobne nezdieľam. Guy Ritchie ponúkol divákom presne to, čo chcú vidieť. Pripravil si scenár zaručujúci, že sa diváci nenudia, aj keď sa vo filme dosť kecá. Ale sú to presne cielené rečičky, ktoré zvyšujú účinok akcie, ktorou sú prekladané. Na rozdiel od môjho trojkového dojmu som dal filmu štyri hviezdičky ako ocenenie veľmi dobrého remesla, ktorým sa film vyznačuje. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Král Ritchie se vrací na trůn. Tohle tu chybělo, přesně takový film tu chyběl. Casting naprosto fantastický, humor perfektní a Ritchie je opět tím skvělým řežisérem, kterým býval v dobách Podfucku a Prachů. Úžasné. Na druhou stranu mám ovšem velkou výhradu a problém s formou vyprávěním. To mě fakt iritovalo a samozřejmě nějaká partička hip hap hoperů....to tam asi prostě nesmělo chybět. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Gentlemen" je celkom slušným adeptom na nástenku medzi najlepšie filmy za rok 2020. Vnútorne mám pocit, že toto je Guy Ritchie vo svojej najlepšej forme za posledných 5 až 10 rokov a prináša skutočne veľkolepý film, ktorý ma ani na moment nenudil a bol som schopný ho bez problém odsledovať počas celého hracieho času bez toho, aby som čo len raz skontroloval čas. Myslím si, že veľa za to mohol fakt, že keď Hugh Grant hovorí svoj celkový príbeh a máme to vizualizované, pôsobí to miestami ako keby do toho pridal niečo, čo to robí osviežujúce. Rozpráva ten príbeh spôsobom, ktorý ma nenudí. Ale aj keď sme mimo jeho naratívu, ide o skutočne zaujímavý film. Mohol by som pochváliť Matthewa McConaugheyho za skvelý výkon, no v mojich očiach ho vysoko zatienil Charlie Hunnam, ktorý je absolútne fantastický. Priam som ho v tej role cítil ako skutočného gentlemana. S jeho okuliarmi, výrazmi tváre, proste bezkonkurenčne najlepší výkon. Samozrejme spolu s Hughom Grantom. Obaja si toto užívajú naplno. A hoci to nie je najjednoduchší príbeh, ktorý som počas tohto roku videl, tak som to dokázal sledovať celkovo bez problémov. Motivácie boli jasné, výsledky funkčné a sledovať sa to dá podľa mňa celkom jednoducho. Film má svoju úžasnú eleganciu, ktorá z toho plynie a ak by som sa k týmto postavám niekedy mohol vrátiť, tak by mi to vôbec nevadilo. Práve tá spomenutá elegancia z toho robí fantastický film. Vidno, že sa tvorcovia bavia a ja sa dokážem baviť s nimi. Myslím si, že ide o film, ktorý by ste určite nemali vynechať. Tu sa vytiahli silné karty. Uznávam. Hodnotenie: A ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie nesklamal, podobne ako zbaľ prachy a vypadni aj teraz doviedol tuto gangsterský príbeh do nadpriemerných čísel. Super to zvládol McConaughey ale aj C. Farrell na ktorom mimochodom riadne vidno zmenu spôsobenú pribúdajúcimi rokmi. Oddychová záležitosť - 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Návrat Guye Ritchieho k typu filmů, které ho proslavily, se povedl. Je to opět zábavná a nekorektní jízda se skvělým obsazením (hlavně čtveřice Charlie Hunnam, Matthew McConaughey, Hugh Grant a nejvtipnější Colin Farrell), mnoha zvraty, rychlými střihy, akcí i perfektně vypointovanými dialogy. Je zvláštní, že totéž jako v roce 1998 působí po 21 letech jako klasicky pojaté retro. Znalce potěší odkazy na jiné filmy i na tvůrce samotné. Ale stejně nadšený jako na konci minulého století z toho prostě nejsem (70%). ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Takové "Historky z podsvětí" situované do Británie. Film navazující na atmosféru a nabitý dej úspěšných série Rock'n'rolla, Podfu(c)k a Sbal prachy a vypadni. Matthew McConaughey opět charismatický, tentokrát v roli bosse prodávajícího svůj obchod. Plot twist na konci, dvojítý, jak jinak. Double bubble. :) ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Už po deseti minutách sledováni jsem myslel, že z těch nudnejch, rádoby vtipnejch a nekonečnejch keců vykvetu. Zbytek jsem si protrpěl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi, že Guy Ritchie sa nebojí politicky nekorektného slovníka. Ten dialóg, kde sa černoch sťažuje, že ho beloch nazval čiernym (alebo skôr negrom) zavŕšil úplne logickou odpoveďou: "Kámo si čierny, tak čo riešiš?" Presne tak s nadhľadom by sme to mali brať. Film vyniká skvelou hudbou presne sa hodiacou k akčej vypaľovačke tohto typu. Ale Ritchie mal aj omnoho lepšie filmy, hoci vtipu, akcie ani tej drsnosti tu nie je málo. Ja si myslím, že netreba nadhodnocovať a 3 hviezdy dokonale stačia. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina prodejem svého drogového impéria rozpoutá vražedný konkurenční boj. Zapojí se do něj Američané, Číňani, Rusové, ale také jiné herecké hvězdy jako Colin Farrell coby trenér dorosteneckých rváčů nebo neméně zábavný Hugh Grant, jehož lišácky vyděračský novinář celý případ vypráví, komentuje i zpestřuje filmovými příměry. Samozřejmě od žánrového modelu nelze čekat originální překvapení, neřkuli umělecké výboje. Stavba příběhu se drží známého schématu, od prologu s pivem a s pistolí v typicky britské hospůdce nejprve líčí zpětně předešlé události, načež od klamavé výchozí situace postupuje na časové ose vpřed, a to s několika vskutku důmyslnými zvraty. Jako čistá gangsterka obsahuje výhradně postavy s více či méně špinavýma rukama, takže publikum se nemá o koho strachovat a může se plně poddat nezávazné kratochvíli, počínaje promyšlenou šarádou a konče průpovídkami, které vykazují snad nejvyšší výskyt anglické vulgarity „cunt“ v historii kinematografie. Zcizovací efekt vyprávění plného odboček, vysvětlivek, poznámek či opakovaných situací má svůj půvab, ovšem po čase unaví. Platí to zejména o první polovině Gentlemanů, která jednotlivé aktéry historky z podsvětí podrobně představuje, než je konečně vypustí do ringu. Zkrátka každým záběrem se potvrzuje druh podívané, ve které styl stojí přiznaně nad obsahem. Nicméně vtip se Gentlemanům upřít nedá. Vedle tradice vzájemného britsko-amerického popichování jej zařizuje zejména mládež, ať už z veletajné akce zveřejní na internetu reklamní rapové video – „bojové porno“, jak je přezíravě pojmenuje McConaugheyho filmová manželka Michelle Dockery, nebo v narkomanském doupěti naslouchá přednášce na téma „liberální bělošský pocit viny“. Body navíc si pak autoři připisují za nádherně nekorektní rozbor rasismu, za milé odkazy k vlastní branži včetně hry na herce předčítající ze scénáře či za důmyslnou shakespearovskou citaci libry masa z Kupce benátského. Ovšem hlavní dějová linka zůstává založena na obvyklém mechanismu gangsterek, tedy na skutečnosti, že i v sebedokonalejším plánu se může něco zvrtnout a poté už se katastrofy neřízeně sypou. Pobavený odstup, neosobní tónina a pečlivá stylizace; to jsou zdroje oddechové legrácky, která se do druhého dne vykouří z hlavy. Předtím ji však pročistí způsobem, který poctivě odevzdá vše, co se od něj očekává, jak příslušnému žánru, tak jeho fanouškům. Zvláště když i hvězdná galerka dává najevo, že se herci museli bavit jako malí kluci. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie je konečně zpět ve svém žánru a natočil nejinteligentnější a zároveň nejpomalejší ze svých gangsterek, kde vyměnil špinavé chuligány z ulic za distingované gentlemany. A mně to úplně nesedlo. Scénář je vynikající a Ritchie má vše domyšleno do poslední detailu. Nechybí celá řada postav, kdy aby si divák dělal zápisky, kdo je kdo. Děje a události se prolínají, tak jak to máme rádi, ale chyběl mu tu drive, který má (můj nejoblíbenější Ritchieho film) Podfuck. Stejně tak mi vadila i uhlazenost postav, kdy se v 90% vše vyřeší kecáním, než ránou do ksichtu, což bych od daného žánru přeci jen očekával. Gentlemani jsou svým způsobem cool, ale čekal jsem od nich něco jiného. Kdyby to byl film, na který narazím náhodou v TV, asi bych byl nadšený z výborné a chytré gangsterky, takhle jsem zklamaný, ale zároveň nemám filmu vyloženě co vytknout. 70% ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

A jak to jde, když se chce! Ritchie oprášil své proklepnuté řemeslo a nasolil nám opět bujnou kecací gangsterku plnou sprostých slov, britského humoru, výborných hereckých výkonů a zamotanou závodní ochcávačkou, jak se patří. Upřímně, je mi víc než šumák, že to není dílo z nejoriginálnějších, když vememe v potaz jeho portfolio děl minulých, ale tenhle styl filmů točit nikdo jiný neumí (McDonagh se relativně blíží)! Gentlemani jsou oproti Snatch vskutku vzornější, jak je záhodno názvu, a hraje tu sic stále setsakra nebezpečná hra, za to s vyšší grácií a charismatem. Hlášky nejsou tak Phu-ucin' legendární, ale perlel bych tu i tak ulovil ve větším množství, co vos na lízatko. McConaugheyho výkon byl očekáván, ale i přes nespornou kvalitu ostatních jmen mě zbylá čtveřice víc než překvapila a potěšila: Hunnam zcuntěně solidní, Grant mistrovsky uslizlej a připomínajícího elegancí Pacina, Farrell maniakálně morální a Dockery válcující sex-appealem. Tohle sedlo lépe jak trefná urážka. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Nejsem Ritchieho zapálený fanda, mě ty jeho udřístaniny až tak neohromují, ale tohle se mi líbilo od A-Z. Víc než podfak šerloku, sbal prachy a aladin... ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Grandiózní oddychová mafiánka se skvělou hereckou sestavou. Ritchie znovu ve veliké formě! Zábavných 5 hvězd. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Gentlemani mají řádně obrovské koule a nebojí se to dát najevo! Ritchie svolal hvězdné herecké obsazení a naservíroval divácky atraktivní a svižnou akční gangsterku s osobitými vyprávěcími postupy a scénářem tak řízným, že by se o něj mohl člověk přes ty všechny genitální pojmy pořezat. Bylo vidět, že si všichni zúčastnění své role hodně užívali a zhostili se svých partů přesvědčivým způsobem - nejvíce mě dostával Hugh Grant. I přes počáteční dějovou zmatečnost jsem si náramně užíval chytře napsanou hru na kočku a myš - v tomto případě hru na krále džungle - v níž člověk až do závěrečných titulků vůbec nevěděl, jakým směrem se to celé vlastně vyvrbí. Dvě hodiny přijatelně krvavé a řádně přisprostlé zábavy zaručeny. P.S. Gravity kills people! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý snímok, ale rozhodne preceňovaný. Tento štýl Guyovi Ritchiemu svedčí, skutočne dokáže navodiť tú správnu chlapácku atmosféru, obohacovať dej rôznymi zvratmi, istou iróniou, ale dokáže sa aj motať v dialógoch a rýchlych scénach, ktoré tak miluje a stávajú sa odrazu kontraproduktívne. Zábavná jednohubka. ()

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

Seriálových Gentlemanů se ujme Netflix

13.03.2022

Málokdy se stává, aby britský režisér Guy Ritchie (Rozhněvaný muž, Sherlock Holmes) oznamoval spin-off některého ze svých snímků, natož pak aby ho oznamoval takřka ihned po premiéře. Jenže svět… (více)

Reklama

Reklama