Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (1 118)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cernobyl me odjakziva zajimal, ale paradoxne jsem o nem moc nevedel, proto jsem se na tenhle serial fakt tesil a nezklamal me. Misty skoro az dokumentarni drama, ktery je drsny, skvele natoceny i zahrany, ale zaroven pusobi pravdive. Jak moc se tvurci od pravdy odchylili ale stejne nedovedu posoudit. Prvni ctyri dily vlastne resi prubeh samotny katastrofy, od vybuchu, pres uklidovy prace az po politicky dopady. A teprve v zaverecnym, patym dilu, dojde na soud a clovek se konecne dozvi, jak to vlastne vsechno nejspis bylo. Coz bylo presne to, co mi po skouknuti prvnich ctyr dilu chybelo a rikal jsem si, ze by to fakt chtelo nejakej podrobnejsi popis udalosti, ktery predchazely vybuchu. No a dockal jsem se. Dockal jsem se vlastne vseho, co jsem od serialu cekal a jeste vic. Navic nechybi ani dokumentarni doslov, kterej se sem skvele hodi. Za me naprosto bezchybnej serial, kterej sice plyne pomalu, ale je od prvni do posledni minuty napinavej az k nevydrzeni. Jasnejch 5*. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nezpochybnitelná quality-tv, která je v emocionálním i racionálním hledisku takřka nesledovatelná. S přibývajícím počtem epizod je totiž vytáčecí faktor vyhnaný z rozjitřené nespravedlnosti téměř k palčivému vzteku nad vší krutou křivdou a výsledným utrpením. Kvůli tomu tak pátou hvězdu už z principu nemůžu přihodit, jakkoli by si to fenomenální Stellan Skarsgård zasloužil každým (ne)mrknutím. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož scénář je podle skutečné události, která by sama o sobě byla dost obludná nebýt dalšího následného vývoje řešení katastrofy v rámci komunistického Ruska, není tomu co vytknout. Člověk může jen zírat na tu katastrofu a způsoby jakým byla řešena bez ohledu na zdraví a životy lidí. Filmu tedy mohlo uškodit tedy jen samotné zpracování a jelikož se tak nestalo, máme tu po dlouhé době hodně hustý katastrofický film. Hustější tím, že si to leckdo pamatuje. U nás naštěstí ve formě zpráv ČST , že všechno je cajk (zatímco na západě zakazovali leckde vycházet), následně zákazem pití mléka ve školních jídelnách. Jo a ještě si pamatuji, že volal strýc ze Západního Německa, že nemáme jíst houby a borůvky... Samozřejmě leckde se lehce na pilu tlačilo např. nemocnice v Pripjať vypadá jako klasické ruské (hororové) špitály. A přitom Pripjať bylo nově postavené moderní ukázkové město, něco jako u nás nový Most. Ale to mi nevadí a v tomto případě dávám za 5 úlomků grafitu. * * * * * ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Černobyl je vlastně tradičně natočený horor - jen za to vraždící monstrum je tu radiace, a za tu blbou blondýnu co si vyloženě říká o to, aby ji někdo kuchnul, jsou tu prakticky úplně všichni. Velice hezká ukázka toho jak zásadní je všeobecná informovanost, kdy většina těch skutečně creepy momentů tady je postavená na tom že divák díky svému všeobecnému vzdělání ví věci (o radiaci, jejím působení na zdraví, a způsobech šíření), které tehdy byly většině lidí (na té straně železné opony minimálně) naprosto neznámé. Zdrojem hrůzy a děsu jsou tu tak prosté otevření oken, padající prach, kámen ležící na zemi - nevinně vypadající věci. Není to dokument, je to dramatizace, a je to na tom hodně vidět, a navíc dramatizace která vypovídá ne primárně o Černobylu, ale o komunismu a systematickém fungování sovětské společnosti - ale s tímto vědomím je to fantastické dílo. Odhlédnu li nadneseně od těch subtilních nepřesností které seriál ukazuje, lze mu v jeho brilantnosti vyčítat jediné - že zpopularizoval Černobyl mezi mainstreamovým plebsem tak moc, že tam teď pro samé turisty nebude k hnutí. A co pak my chudáci postapáci, kteří ho znali a "měli rádi" before it was cool? 9/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aneb proč tak nesnáším komouše a celou zasr*nou SSSR, proč jsem sakra vděčný, že jsme z toho svinstva venku a já se v něm už nemusel dát zabíjet (x). Precizní, temný, vysoce znepokojivý, bezsračičkový -- líp to pojmout nešlo snad. Vítězí scéna odklízení úlomků grafitu z "nejnebezpečnějšího místa planety". 95% ()

Galerie (331)

Zajímavosti (74)

  • Při záběrech interiérů v Pripjati je vše špinavé a zašlé. Výstavba Pripjati ale začala v roce 1970 a statut města získala o devět let později, tedy v roce 1979. Jednalo se tak v době havárie o nejmladší a nejmodernější město na Ukrajině. Není tedy důvod, aby interiéry vypadaly tak zašle jako je ukázáno v seriálu (například kachličky v nemocnici nevypadají ani dnes tak odpudivě jako je tomu v seriálu). (Maulincio)
  • V čase 00:33:01 jde Valerij Legasov (Jared Harris) do restaurace a objedná si pití. Servírka mu podá skleničku, kterou odmítne a chce jinou. Sousedka u baru se ptá, zda je pověrčivý. Pravděpodobně první skleničku odmítl proto, že už věděl o nehodě v elektrárně a požádal o jinou, obrácenou dnem vzhůru, protože si myslel, že se do ní nemůže dostat radioaktivní prach. Ženě na dotaz o pověrčivosti přikývl, aby o nehodě nevěděla. Existuje také slovanská lidová pověra, podle níž ponechání lžic na stole obráceně znamená pozvání ďábla na večeři s těmito lžičkami. Je to tedy pravděpodobně varianta na tuto pověru. (HonzaR.)
  • Při záběrech na reaktor je vidět hustý černý stoupající dým. Ve skutečnosti z reaktoru stoupalo trochu bílého dýmu. Horší byla neviditelná radiace. (tommahol)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama