Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

prkalil

prkalil (hodnocení, recenze)

Možná tady pléduju zbytečně, ale ta Alexijevič se tam ptala lidí. Těch, kteří tam žili, kteří tam byli. Nechala je mluvit, vzpomínat. A hlavně - dělala to dávno před vznikem tohoto seriálu. Kniha Modlitba za Černobyl vyšla poprvé v roce 1997.

Adhak

Adhak (hodnocení, recenze)

Inirdin

Tak dúfam, že som úplne sprostý a nechápem tvoj sarkazmus, lebo toto čo si teraz predviedol je už trošku moc. Nechápem, ako môže byť niekto tak neskutočne zaslepený a očakávať, že keby si to natočili Rusi, tak to bude objektívne. Nikto o sebe nechce povedať niečo zlé. Jasné, že si tam niečo prikrášlí. Na to existuje konkurencia, aby hľadala bullshity vo výtvoroch druhých. 

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

ano, ale v kritických a důležitých momentech, to bylo přesné a o tom to je. No a co že tam byla postava, která byla čistě vytvořena pro tenhle seriál. 

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

Inirdin

Inirdin (hodnocení, recenze)

Konečně je tu nějaký intelektuál a všem vám vymytým mozkům vysvětlil že jakékoliv negativní vykreslení komunismu je jen ubohá pro anglosaská propaganda. Protože všichni víme že komunismus je dokonalý a ruce pryč.

Rusové si mají točit filmy o vlastních katastrofách a Američani o svých. Myslím že tak by jsme zaručili 100% objektivnost, je to tak jednoduché a prosté.

A myslím si že se všichni už můžeme shodnout a přestat předstírat že hlavní mesidž seriálu "výbuch v Černobylu byl zapříčiněn ledabylým zacházením s reaktorem a zatajování informací o jeho chování" nejsou fabrikované lži. To že to jsou lži a propaganda jasně potvrzují detaily jako pád vrtulníku nebo losování potápěčů. Když může být dramatizovaný výběr hrdinů proč by nemohlo i všechno ostatní? MYSLETE LIDI!

na příspěvěk reagoval Adhak, ALIENka_

Lord_Denvil

Lord_Denvil (hodnocení, recenze)

Maglor

Rozebírat každý tvůj nesmysl - nemám ani čas ani náladu... Ale jen pár příkladů: Vodka: ano evidentně znáš nějaké Rusy či Uk-ačka, a te by to popsali přesně takto. ALE jedná se o civilní zvyk (respektive rituál). V armádě nebo v kritické situace se téhle pravidla ne platí. To stejné se týká prohebici - v armádě ne platila. Navíc vodka je zcela oficiální prostředek pro určitě snížení vstřebávání readiací organizmem. To že víš co je puška Mosina - je fajn, ale už nevíš, že pochází s roku 1930 a že jich bylo vyrobeno a uskladněno obrovské množství a tak pro "ne bojové" účely zcela běžné se používá i do ted. ...atd ;-) přestaň se radši ztrapnovat a běž si něco přečíst

Helo

Helo (hodnocení, recenze)

Maglor

Ne, Ďatlov už doopravdy nežije. Skoro 25 let. Pokud vycházíš z 25 let starých informací, tak chápu ty tvoje výlevy tady.

Lord_Denvil

Lord_Denvil (hodnocení, recenze)

Maglor

Píšeš hodně, ale vesměs nesmysly. A taky si konečně uvědom, že tohle je dramaticky seriál - nikoli dokument! A tím pádem jistě zkreslení je přípustné. Tohle je to stejné jak urputně hledat historické a technické chyby v jakémkoliv válečném filmu a pak nadávat, že to je propaganda :) směšné

DwayneJohnson

DwayneJohnson (hodnocení, recenze)

Gladiator15

Možná ne propaganda, ale spousta věcí je tam vážně jinak. Že je postava Khomyjukové vymyšlená ok, že je tam Ščerbina vykreslen jako cholerik a byl prý úplně jiná povaha, no budiž, ale, že u soudu vůbec nebyli oba dva a Legasov, celej život vzornej komouš, to zakončí tak odvážnou řečí, která se vůbec nestala, tak to mi vadí hodně moc.

na příspěvěk reagoval Gladiator15, Yoshitsune

Maglor

Maglor (hodnocení, recenze)

Gladiator15

Propagandy je tam fůra a reálie jsou vesměs úplně mimo mísu. Už jen ta blbá vodka. I kdyby nebyl platil v té době "suchý zákon" a alkohol nebyl k mání, představa, že třeba vojáci nebo specialisti na likvidaci jaderné havárie v komandirovce chlastají jako Kalousek ve sněmovně, je úplně mimo realitu. O tom, že by v 80. letech v civilních objektech patrolovali vojáci nebo příslušníci KGB v uniformách se samopaly, taky nemůže být řeč, nemluvě o ministrovi s uniformovanou ochrankou. Prostě tohle je klasická představa Amíků o "komunistickém pekle" a Rusku se všemi základními stereotypy, mezi kterými chyběl už jen ten medvěd s balalajkou. Nevím, ale snad by bylo příště lepší, aby se americký švec držel svého kopyta a natočil něco třeba o New Orleans a hurikánu Katrina.

Maglor

Maglor (hodnocení, recenze)

Adhak

Po technické stránce je ten seriál absolutní bullshit a je to klasická ukázka toho, jak to dopadá, když se do zobrazování podobné materie pustí ideologicky angažovaní umělci. Existují samozřejmě tuny odborné literatury o tom, jak a proč k té havárii došlo, ale ve skutečnosti dodnes neexistuje konsensus v tom, co přesně, jaký řetězec procesů a událostí vedl k tomu, že systém havarijní ochrany reaktoru, který měl reaktor prostě vypnout, zafungoval přesně naopak jako spouštěč prudkého nárůstu tepelného výkonu reaktoru na desetinásobek projektového výkonu, což vedlo ke katastrofě. O konstrukčních problémech daného typu reaktorů se zpětnovazebními efekty, jako např. existence kladného dutinového koeficientu reaktivity při používání vody jako tepelného média pro chlazení aktivní zóny reaktoru a pohon turbogenerátoru parou a zároveň používání této vody v primárním okruhu jako pohlcovače neutronů regulujícího řetězovou štěpnou reakci (pára jich pohlcuje míň a čím víc jí je, protože reaktor jede na vyšší výkon, tím míň voda v reaktoru může pohlcovat neutronů a tím přispívá k dalšímu zvýšení tepelného výkonu) nebo tzv. koncového efektu, se sice už tehdy vědělo, ale nikdo netušil, jak velký problém to může vyvolat při velmi nízkém tepelném výkonu reaktoru (že s tím nikdo nic nedělal, to jsou prostě bajky, dokonce i ten experiment, při kterém došlo k té havárii, byl součástí toho "něco s tím dělat"). Nikdo přitom ani dnes neví, jestli k deformaci regulačních tyčí došlo v důsledku nárůstu tepelného výkonu reaktoru, nebo naopak ta deformace regulačních tyčí vznikla před tím a byla příčinou nekontrolovaného zvýšení tepelného výkonu, jestli spouštěčem byl "koncový efekt" vyvolaný aktivací "havarijní ochrany" pro vypnutí reaktoru, nebo naopak ten nárůst tepelného výkonu s aktivací havarijní ochrany bezprostředně nesouvisel a havárie by nastala nezávisle na tom, že to Akimov zmáčknul. Na každý pád ale Diatlov a někteří jiní, jako třeba Boris Stoliarčuk, kteří v tom velíně tehdy byli, dosud žijí a není problém najít na internetu řadu rozhovorů s nimi o tom, co se tehdy událo. To, co prezentuje HBO, se jak s jejich výpověďmi, tak s dostupnými dokumenty zcela rozchází. Ale věcných nesmyslů je tam daleko víc, v Hollywoodu očividně o krizovém řízení nevědí vůbec nic a představují si to jako Hurvínek válku. Vojáci se samopaly všude možně, stanové městečko skoro u elektrárny, nazí horníci a podobné zhůvěřilosti nemají se skutečností nic společného.

na příspěvěk reagoval Lord_Denvil, Helo, Lord_Denvil, Adhak, kajmik01

Adhak

Adhak (hodnocení, recenze)

Maglor

Keby si o Chernobyle vedel tak veľa ako hovoríš, určite by si chápal, že seriál to po technickej stránke zvládol takmer na 100%. Taktiež to, že sa o tejto chybe reaktoru v Ruskej jadrovej komunite vedelo - to je proste fakt. To, že s tým neurobili nič - to je taktiež fakt. To, že sa snažili všetko, čo najviac zatajiť - fakt. A takto by sa dalo ešte pár bodmi pokračovať. Ako by si prosím ťa tieto veci vysvetlil. To je proste ľudská hlúposť a taktiež samotného systému. Keď je niečo na hlavu, tak to asi nebudem vykresľovať ako správnu vec. Keby si to vyťahovali zo zadku, tak nepoviem ani slovo, ale tak to proste bolo.

na příspěvěk reagoval Maglor

Adhak

Adhak (hodnocení, recenze)

DwayneJohnson

pardon zle som sa vyjadril, jedno to samozrejme není, ale borec tu rieši úplne blbosti, že mu nesedí scéna vo velíne. Tak to je asi jedno, či na nich Dyatlov kričal, koho, či niekoho poslal pozrieť na reaktor a podobne. Riešiť typ zbraní, chľastanie a podobné detaily. Na tom svoju obhajobu môže založiť len úplný magor. To čo sa v Chernobyle stalo a čo je príčina vie veľa ľudí a nazývať ľudí sprostými ovcami, lebo v seriáli vykresľujú niektoré úplne nepodstatné detaily inak, to ako fakt prepáč, ale môže urobiť len Ruská ovca sama. To som potom zvedavý koľko tej propagandy bude v tej Ruskej verzii. Určite to dopadne dobre, Amerického agenta chytia a všetci sa stretnú pri fľaši vodky.

votan99

votan99 (hodnocení, recenze)

jasně, že v tom je trochu propagandy, víc jí ale bude v té ruské verzi. Jedna věc je ale směšná. Když Američané hrajou Rusy a pak tam coby Rusové začnou filozofovat na téma "my Rusové..." třeba u toho tématu, že to je národ, který se nenechá ponižovat když tam rozebíraj jestli požádají o pomoc Američany. Rusové jsou blbci a nemam je rád, ale tohle vyzní fakt směšně

na příspěvěk reagoval Gladiator15

 (hodnocení, recenze)

co když je někdo na půl Rus a na půl Američan míšenej s černochem a běloškou.Ona demokrat a on komunista. 

Hoonza

Hoonza (hodnocení, recenze)

Maglor

Částečně máš pravdu v tom, že tento seriál je propaganda. Do určité míry to skutečně propaganda je, ale co taky čekat, když to napsal Američan, který nejspíš nikdy nebyl ani v Evropě. Taky je dost možné, že kdyby v tom nebyly ty propagandistické prvky, tak na to ani nedostanou prachy na natáčení. Já sám nesnáším překrucování historie, ale zrovna u tohoto seriálu jsem neměl problém to tolerovat, protože je to fakt moc dobře natočené. Každopádně mi příjde, že tvůj příspěvek se taky úplně neopírá o fakta, některé věci překrucuješ a nebo vycházíš z pochybných zdrojů (?). 

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama