Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dustin Hoffman jako mladík, který se bouří proti přetvářce a maloměšťáctví. Benjamin Braddock se vrací domů z vysokoškolských studií a rodiče uspořádají na jeho počest slavnostní párty. Jak se zdá, čeká na něj jasně nalinkovaná kariéra a skvělá budoucnost, o nichž všichni kolem stále mluví. Benjamin nemá žádnou chuť, ale ani důvod o těchto věcech přemýšlet, podobné plány jej nudí a jediné, po čem touží, je klid a trochu soukromí. Přesto nedává nic najevo. Poněkud nesmělého mladíka ale potkává osud v podobě atraktivní paní Robinsonové a její dcery... Slavná kontroverzní komedie režiséra Mikea Nicholse vznikla podle románu Charlese Webba, svým tématem přitom více než souzněla se značně rozbouřenými vodami americké společnosti šedesátých let minulého století. Hlavní hrdina se prudce vyvíjí a z jakéhosi prototypu americké dokonalosti se stává nezkrotným rebelem, jenž nemá v úmyslu nechat se ničím omezovat. Film zachycující vášnivou touhu mladých lidí porušovat konvence, které byly pro jejich rodiče téměř posvátné, se nakonec stal kultovním. Dodnes zaujme skvělým hereckým výkonem Dustina Hoffmana a hudbou dvojice Simon & Garfunkel, s nezapomenutelnou provokující písní Mrs. Robinson. Ze sedmi oscarových nominací film Absolvent získal Oscara za nejlepší režii, kromě toho obdržel řadu dalších významných ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (920)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Simon +Garfunkel film. Film o své době, o její přetvářce, o jejím maloměšťáctví a o vzpouře z těch nejkouzelnějších. Hoffman ve své nádherné mladické formě, avšak i já se přiznám, že bych ho tu raději viděl jako osmnáctiletého. "Milá" komedie, silný příběh, sentimentální, ale příjemné vyznění. Pro mě je favoritem Hoffmanovo hrubiánství a snaha o odrazení Elaine (Umíš to taky?) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Konec šedesátých let, konec různých ideálů a mýtů. Konec jedné a začátek nové (nejen) filmové éry. I tak by se dal nazvat vpád Absolventa do lidských myslí. Dustin Hoffman, jako mladý, nesmělý muž, který si užívá sexu se starší zkušenou ženou a pak se bezhlavě zamiluje do její dcery, už dnes nebudí takový zájem a nadšení, ale na konci šesté dekády minulého století, to byl snímek novátorský a porušující do té doby platná filmová pravidla a zajeté koleje. Herecké výkony jsou na vysoké úrovni, zajímavá režie pana Nicholse a pestrý hudební doprovod, vás určitě zaujme i v dnešní době a hlavně skladba Mrs. Robinson, se zapsala do srdcí několika generací. Film, který je dodnes svěží a originální a Dustina Hoffmana, až do roku 1988, uzamkl do absolventské škatulky. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Zabavny film, pri ktorom ma zaujimalo, ake nasledky bude mat ten flirt, akym smerom sa bude dej poberat a ci vzda Ben lasku k Elaine alebo ci pojde aj cez mrtvoly, len aby s nou mohol byt? Pochvalit musim kameru za niektore skvele zabery so zaostrovanim (zasluzena nominacia na Oscara) alebo scena kde bezi Hoffman za autobusom a bez strihu nastupi a sadne si ku Elaine. To by ma zaujimalo, ci tu scenu natacali iba raz, alebo sa chudak Dustin x- krat nabehal :-) Ale chvilkami tam boli trosku nudne sceny, trebars ked siel Ben na svoje narodeniny do bazenu, avsak film po väcsine zachranila krasna hudba od Simona a Garfunkela a mozno aj vdaka nej sa stal Absolvent kultovym filmom. Skoda len, ze ten film skoncil trosku predcasne, ta akcia na konci by mala este urcite nejake vyvrcholenie. Film ziskal jedneho Oscara za najlepsiu reziu Mikea Nicholsa. Nominovany bol aj za najlepsi film, avsak v roku 1968 mala väcsie stastie kriminalna drama V ZARU NOCI (1967), dalej za herca v hlavnej ulohe bol nominovany Dustin Hoffman, avsak sosku vyhral Rod Steiger za dramu V ZARU NOCI, za herecku v hlavnej ulohe bola nominovana Anne Bancroft, ale sosku jej vyfukla Katharine Hepburn za romanticku komediu HADEJ, KDO PRIJDE NA VECERI (1967) a do tretice aj Katharine Ross bola nominovana za herecku vo vedlajsej ulohe, avsak v jej kategorii mala väcsie stastie Estelle Parsons za kriminalnu dramu BONNIE A CLYDE (1967)... 29.05.2010 ______ Dustin Hoffman - (Benjamin Braddock) +++ Anne Brancroft - (Pani Robinsonová) +++ Katharine Ross - (Elaine Robinsonová) +++ Murray Hamilton - (Pán Robinson) +++ William Daniels - (Braddock - Benov otec) +++ Elizabeth Wilson - (Pani Braddocková) +++ Brian Avery - (Carl Smith) +++ Hudobná sekcia: Simon & Garfunkel, Dave Grusin, Mike Deasy +++ Producenti: Joseph E Levine, Lawrence Turman +++ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trošku inak romanticky film, ktorý katapultoval mladého D.Hofmana medzi veľké hviezdy. Je príjemné si pripomenúť film na DVD v pekne zabalenom vydaní edície Film X. V jednom z bonusov Hoffman spomína ako tesne po premiére cestou po schodoch stretol staršiu pani, ktorá sa ho opýtala:" Vy ste ten mladý muž z filmu?" Na jeho kladnú odpoveď odpovedala:" Práve sa vám úplne zmenil život."... Výborný herecký výkon Hoffmana a veľmi pekná hudba od Simon and Gurfunkel robí z filmu niečo výnimočné. Hodnotím piatimi hviezdičkami, ale priznávam, nebyť výbornej hudby, bolo by to za štyri. 90%. ()

burina 

všechny recenze uživatele

"And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know. God bless you, please Mrs. Robinson. Heaven holds a place for those who pray,Hey, hey, hey". ...(Ne)skutočne dobrý Hoffman a nádherné melódie S&G robia z tohto filmu pozerateľnú a stále baviacu záležitosť aj po 40 - tich rokoch. Sú proste filmy, ktoré nestarnú. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (72)

  • V 22. minutě filmu tvrdí Benjaminův otec (William Daniels), že bazén má dva metry. Z následující scény natočené pod vodou je zřejmé, musí být mnohem hlubší. (White_Duke52)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Tentokrát bez koně Kevine!

Tentokrát bez koně Kevine!

12.02.2005

Kevin Costner přesedlá ze hřbetu westernu na hřbet komediální. Konkrétně půjde o film RUMOR HAS IT zkušeného režiséra Roba Reinera (Misery). Kevin spolu s další hollywoodskou star Jennifer Aniston… (více)

Reklama

Reklama