Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (906)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Já ty zamilované lidi nechápu, proč pořád jezdí na chaty do lesů, když jediné, co se jim tam kdy stane, je děsně protivná smrt? No dobře, tím jsem ukojila svoji egoistickou část, abych dala najevo, jak strašně morálně na výši se oproti tomuto filmu cítím. A také nesmím zapomínat na to, že tohle je zřejmě zakladatel toho žánru týnejdžrů jedoucích si do lesa pro smrt, takže kritizovat ho za to, že jsem se narodila o dvacet let později a tím pádem už znám ty miliony epigonů je velmi nespravedlivé. Ale jdeme dál. Vcelku mě zklamalo, že některé části, zejména ty na začátku, vypadaly tak pěkně výtvarně stylizovaně - močál, listí ve vodě, trouchnivějící dřevo, mlha ve tmě, lidé stojící u auta a sledující svého kamaráda co šmátrá po klíči, dívka sedící mezi vlajícími záclonami, dveře v podlaze - a zbytek byl prostě obrazový kýč kálící na estetiku sakra zvysoka. Předpokládám, že to byl záměr, každopádně mně by se prostě líbilo, kdyby se mi to líbilo celé, i s těmi démony. Jistě, červi, krev, blbé úsměvy a jiné věci tam musí být, ale nemůžou být hezké? Uf, jsem to ale slepice. Nicméně scéna s hádáním karet byla parádní, to se musí nechat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Když jsem někdy v roce 1990 viděl tuhle legendu béčkových hororů a až do dneška funkční žánrový kult poprvé, byl jsem, jak jen to diplomaticky vyjádřit, na rozpacích. Nyní jsem si ten zážitek zopakoval a rozpaky jsou ty tam. Smrtelné zlo považuju za amatérský snímek, který ve všech ohledech, které jsou pro mě důležité, osudově selhává. Mizerné herecké výkony, neexistující scénář, lacinost, idiocie chování filmových postav - mám ještě pokračovat? I ta jedna hvězdička není za nějaké klady, ten film je špatný a bere se vážně do té míry, až je svým zvráceným způsobem trochu zábavný. Sam Raimi tady nicméně ukázal (přinejmenším v práci s kamerou), že filmařinu má v krvi, a když přidá dostatek nadhledu (který prokázal už ve dvojce téhož titulu) a získá nějaké ty zkušenosti, dokáže točit ve velkém stylu. Celkový dojem: 10 %. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nemá určitě cenu se rozepisovat nějak obšírněji proč je tohle kult. Ti co to viděli a uznávají to pochopí a ti co to neuznávají stejně nepochopí, ale musím podotknout, že tahle klasika má pro mě ještě dvojnásobnou cenu po tom co jsem viděl ten otřesnej remake, tak tenhle původní film ještě stoupnul v ceně. Ano optikou dnešní doby to vypadá hrozně amatérsky, ale ta práce z atmosférou podpořená navíc naprosto totálně psycho podmazem zvuků (hudbou bych to ani tam moc nenazýval) dokáže i dneska naprosto totálně vtáhnout do děje. V Raimim v té době dřímal génius než se pak o pár let později zaprodal, ale to už je jinej příběh...100% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Byl rok 1981 a jistý 22letý mladík jménem Sam Raimi se rozhodl, že natočí amatérský horor. Sebral proto partu herců, včetně svého dobrého kámoše Bruce Campbella, kameru a režisérské křesílko a vyrazil do lesů, kde se rozhodl svůj záměr uskutečnit. Nevím, co od něj tehdy očekával, nebo nakolik si jím byl jist. Je však jasné, že přesně věděl, co chce točit a jak. A ten rok se tam v pustých a děsivých lesích, z jednoho dosud neznámého, osobitého a mistrovského talentu zrodil kult jménem Evil Dead. První polovina snímku je děsivě napínavá a mysteriózní. Ta druhá je totální "gore" smršť s komediálním podtónem. Místy jsem měla pocit, že je toho všeho cákání, řezání a démonických masek až příliš, a uvažovala jsem nad tím, jaký by film byl, kdyby byl celý pojat spíše mysteriózně. Po zhlédnutí jsem od svých myšlenek začala upouštět a říkala si, že by to přece nebylo ono, že by poté celkové vyznění nebylo tak originální, mistrovské a béčkové a amatérské zároveň. To je totiž to, co dělá Smrtelné zlo tím, čím je. Bez toho všeho by to přece nebyl Sam Raimi a jeho kultovní režijní debut. Co je na tomto snímku především fenomenální a dokonalé, jsou ty tajemné a hrozivé hlasy, fascinující kamera a tak hmatatelně tíživá atmosféra, stavěna již od samého úvodu, která se stále stupňuje a valí se jak dějem, tak i na diváka. A nedokáží ji zastavit či ohrozit ani slabší momenty, jako občasné klišé v chování postav a dialogů či až komická bizarnost démonů, vše dokáže s přehledem pohltit. A na vás bude poté tento finální výsledek z obrazovky přenesen, a začne Vás postupně obklopovat neklidem a strachem. Na začátku jsem se bála, poté jsem byla pobavena, znechucena a šokována. Ale strach mne obklopoval stále. Po tomto filmu začnete možná v lesích pociťovat neklid a víte, že rozhodně nikdy byste do nich už nešli sami, ani s jinými, po setmění. I tak byste si měli v lese dávat pozor, a pokud byste někde poblíž narazili na pustou chatu a v ní, v podivném obale vázanou knihu s tajemným textem, rozhodně byste ji neměli nahlas pročítat. Co když tím probudíte Smrtelné zlo...? ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy nezabudnem na svoje prvé zhliadnutie Evil dead, ktoré bolo mojim najväčším filmovým sklamaním vôbec. V detstve bol horor môj jednoznačne najobľúbenejší žáner a o Evil dead alebo lepšie povedané Lesnom duchovi, názov pod ktorým som tento film poznal kolovali doslova legendy a navyše s výnimkou jedného spôsobu ani nebol tak ľahko dostupný, čo moje nadšenie ešte vystupňovalo a tak keď som sa už k nemu konečne dostal s očakávaním životnej filmovej udalosti, bol som neskutočne sklamaný, absolútne mi to nesadlo a v žiadnom ohľade to na mňa nezafungovalo. Ale po mnohých rokoch som sa rozhodol pozrieť si to znovu a už to mi to rozhodne také zlé neprišlo. V prvom rade si určite zaslúži veľkú pochvalu samotný Sam Raimi, ktorý aj s minimálnym rozpočtom a malými skúsenosťami dokázal natočiť niečo takto zaujímavé, v mnohom originálne a aj celkom kvalitné. Po tej hororovej stránke to s výnimkou brutality podľa mňa vôbec nefunguje, napínavé mi to vôbec neprišlo a atmosféra mi zase prišla skôr taká zaujímavá a aj taká netradičná, ale nič, čo by podporilo tento žáner. Zápletka síce nie je v mojom štýle, ale aj tak je to dejovo celkom zaujímavé a hlavne svižné, aby sa na to pozeralo dobre. Ale za pozornosť stoja aj tak najviac samotné strety s posadnutými, ktoré sú nápadité, zábavné a hlavne mimoriadne brutálne, práve toto mi prišlo najväčšou ozdobou filmu. Obsadenie nie je žiadny zázrak, ale to sa tu ani čakať nedalo, vlastne všetky postavy ma vôbec nezaujímali, pričom sa ešte aj na pomery žánru správali dosť nelogicky a tak za pozornosť stojí jedine Bruce Campbell, ale aj z neho sa stala ikona až v nasledujúcom diely, tu ešte nie je až tak výnimočný. A chválim to aj po tej technickej stránke, Sam Raimi sa postaral o plno vizuálnych nápadov, ktoré to sledovanie príjemne osviežujú a efekty a masky už sú samozrejme zastarané, ale aj tak si ma získali a hlavne v tej brutalite je to stále nadpriemerné. Takže tento prvý Evil dead nie je pre mňa žiadny kult, ale aj tak sa prikláňam na jeho stranu, natočiť niečo takéto pri takých podmienkach si vyžadovalo veľký talent a stále je to obstojná zábava. 66% ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • Na konci filmu, keď Ash (Bruce Campbell) za svitania vychádza z chaty, je pri zábere na vychádzajúce slnko vidieť, že vlastne zapadá. (tiradentes)
  • Betsy Baker přišla o řasy během odstraňování makeupu z jejího obličeje. (Chatterer)
  • Na remaku filmu z roku 2013 se podíleli herec Bruce Campbell a režisér Sam Raimi. (Twyer)

Související novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Reklama

Reklama