Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

majo25 

všechny recenze uživatele

Psychologický príbeh celkom fajn, aj keď do času, keď vyloží všetky karty na stôl, dosť nudí. K čomu dopomáha aj pridlhá stopáž. Divák asi musí mať chuť pátrať po príčínách a otázkach, čo sa mne "darilo" iba občas. V závere vyvstanú klasické klišé prvky o vine či potlačení viny. Redfordova režijná prvotina mu vcelku vyšla, v spracovaní necítiť žiadne nováčikovské chybičky, aj keď na mňa pôsobí viac britsky než americky...že by zámer? Pripomínalo mi to novší film Ľadová búrka. Donald Sutherland trochu nezvykle v roli starostlivého a citlivého otca. Mám ho radšej v zápornejších polohách. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychologické drama, jehož sílu nejvíce docení lidé, kteří si sami něčím podobným prošli. Ač nemám úplně totožnou osobní zkušenost, tak se v mé minulosti najde důvod, proč se do dané situace dovedu vcítit jako málokdo jiný a přiznám se bez mučení, že tento film rozebral mé nitro na malé kousíčky. Robert Redford už ve svém režijním debutu potvrdil, že bude jednou patřit k předním osobnostem světové kinematografie. O hereckém koncertu všech hlavních protagonistů asi netřeba se zmiňovat. (100%) ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Členové reality, kterou bolavé slzy skrápí. City trápí. Situace, které nehladí/nehledí. /Na/ Smutek, který rozladil. /V/ Hloubi duše. Hledače slunečních hodin. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Čistá psychologická dráma. To je náročné aj pre normálneho režiséra a Redford (režisérsky debutant!) to zvládol znamenite. Herci sú v takýchto filmoch životne dôležití a hrajú naozaj vynikajúco. Timothy Hutton podáva doslova životný výkon. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Nejsem milovník psychodramat, počítám se spíš mezi komerční diváky, ale v záplavě současného balastu dokážu ocenit kvalitní snímek, byť mě chvilkami nudil. Chtělo by to větší dynamiku příběhu. Tím, že byl film vysílán v původním znění s titulky, oslovil mě nejvíc svým hereckým výkonem Donald Sutherland v roli otce hlavního hrdiny. Ani ostatní členové rodiny se vedle něj neztratili. Zaujalo mne dokonalé ztvárnění toho, že jinak zcela normální rodina nejen žádné city vzájemně neprojevovala ani nepředstírala, ale ani žádné necítila. Skvělá práce Roberta Redforda. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Na rovinu povědět - Redford po svém debutu určitě natočil lepší snímky a pro mě bude vždycky větší herec než režisér. Ordinary People je komorní drama, na jehož sledování si určitě připravte kapičku trpělivosti a koncentrace. Vše stojí hlavně na hereckých výkonech a co se týče celkového dojmu - pro mě bude nejlepším snímkem oscarového večera 1981 navždy Zuřící býk, se kterým by Obyčejní lidé nevydrželi v ringu ani tři kola. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

"On jenom chce vědět, že k němu necítíš nenávist. Nic víc." Další z takovejch těch rozebíracích filmů, který mě úplně zničily. Něco jako Marriage Story, který jsem nedávno viděl a mám to tak v hlavě, ale vyprávějící o rozpadu celý rodiny. Obrovsky silnej film (jeden z nejsilnějších, který jsem kdy viděl a nejspíš který kdy uvidim) s takovou spoustou citlivejch a bolestivejch míst, s takovou spoustou nahlas vyřčenejch tabuizovanejch a bolestivejch myšlenek, že to pro mě nemá moc obdoby (až právě třeba na zmíněný Marriage Story - ale tyhle dva filmy jsou vysoce nad všim dalšim, co znám). I po 40 letech(!) ten film neztrácí ani desetinu procenta z aktuálnosti a naléhavosti, protože tohle jsou věci, který se týkaj každýho z nás a každej z nás se s nima do určitý míry podobně nedokážeme vyrovnat. "Hurt people hurt people", jak by řekl Baumbach - film o rodinnym kolotoči zraňování se a neschopnosti vyrovnat se se svejma traumatama, o neschopnosti spolu mluvit a neschopnosti naslouchat, o neschopnosti lásku přijímat nebo jí dávat... Film o utíkání od problémů, o utíkání od komunikace, od zranitelnosti, o pokrytecký fasádě pěstěný jen pro oči ostatních a zároveň neschopnosti jít jakkoli do hloubky. Scéna, ve který Conrad mluví v mekáči s Jeannine o sebevraždě a do toho tam vběhnou ty blbečci a celej ten moment zničej, ta mě rozervala a cejtil jsem se za Conrada tak strašně, že mi z toho bylo skoro špatně. A ten závěrečnej Bethin popis manželem, kterej se to celou dobu jen snažil lepit a posouvat kupředu - manželem, kterej to jenom chtěl nevzdat a došlo mu, že přetlačit to nejspíš nezvládne - v tomhle momentě zlomu bylo všechno. "Ale ať už je to jak chce, já nevím, kdo jsi. A nevím, na co jsme si hráli. A tak jsem brečel. Protože já nevím, jestli tě ještě mám rád." // Scénář, dialogy, hudba, herci - všechno naprosto a neuvěřitelně skvělý (i "menší" role, jako třeba psycholog Hirsch). A jenom teda - Conrad fakt neni tenor, ale to je samozřejmě jedno. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Po prvním shlédnutí (před mnoha léty) jsem z kina odcházel dost "groggy" . Zdánlivě nenápadný komorní příběh díky postupně gradujícímu napětí uvnitř obyčejné rodinky, perfektnímu výkonu všech hlavních představitelů a postupně houstnoucí atmosféře ve mně i po opakovaných shlédnutích (po letech) zanechal hluboké následky. Ústřední hudební motiv filmu (Canon in D, což jsem tehdy ještě nevěděl) mi zněl v uších ještě hodně dlouho a vlastně si ho pamatuji dodnes. Není divu, že R. Redford měl hned za první film v režisérské roli "přeoskarováno". Po letech jsem viděl také skvělou Americkou krásu, ale Redfordův film u mne vede. Hodně se mi líbila postava psychologa (Judd Hirsch). Docela by mne zajímalo, jestli se Ben Affleck při vytváření postavy pro Robina Williamse v mém také moc oblíbeném filmu "Dobrý Will Hunting" tak trošku neinspiroval... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Timothy Hutton poprvé ve filmu a hned zářil. Zvláště jeho konverzace s psychiatrem byly skvělé. Jeho matka byla na zabití a otec trochu ňouma. Není divu,že se choval tak jak se choval po smrti bratra. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Filmy Roberta Redforda ako režiséra nemám veľmi v obľube, hlavne preto, že ide vždy o psychologické konverzačky bez väčšej zápletky. Tento je toho typickým príkladom, riešia sa vnútrorodinné problémy a tabuizovaná téma psychických problémov dieťaťa. Zaujímavé tak boli hlavne sedenia u psychiatra, menej rodinné sedenia pri jedle. Celkovo neholdujem filmom ani životnému postoju, že problémy sa riešia tým, že sa o nich rozpráva. ()

Krasus 

všechny recenze uživatele

Filmový zázrak! Milý,dojemný a emocemi nabušený,přesto bez kapky patosu.Když vezmu v potaz, že to byl Redfordův debut, mé sympatie a obdiv ještě rostou. Jinak Timothy Hutton podává jeden z nejpůsobivějších herekých výkonů vůbec. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

neuvěřitelně autenticky ztvárněné drama o lidském neštěstí a postupné snaze o nápravu. Redford ukázal svým debutem že si zaslouží přízvisko Pan Režisér:) ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Film je hodně pomalý a ne moc dějově obsáhlý, takže vás musí zastihnout v té pravé náladě. Mě napoprvé hrozně nudil a vypla jsem ho, potom jsem si ho ale pustila znovu a přece jen mě vtáhnul do děje a do té obrovské bolesti hlavního hrdiny. V dnešní době je to už jen další film o vyrovnávání se se smrtí dítěte a sourozence, ale věřím, že v dobách, kdy byl film v kinech to musel být fakt kvalitní film právem oceněný čtyřmi oskary. ()

upson 

všechny recenze uživatele

Timothy Hutton táhne v pohodě celý film na svých bedrech. Donald Sutherland ve své patrně nejsympatičtější roli. Obyčejný film o obyčejných lidech. ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Pomalu jdouci film, neznamena nudny, spis jen, neni to nijak chaoticke i presto, ze se jedna o psychologicke drama. Vse na vas dopada presne v ten spravny moment a ja toto nacasovani naplno prozival. Strasne pozitivne na me pusobil psycholog, jakozto jedna z hlavnich postav filmu a naopak od zacatku nanejvis nesympaticka (matka) Beth, coz mozna byl i zamer vzhledem k vyusteni filmu, ktere me prekvapilo. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Kdyby to po mně steklo, tak by to asi ještě bylo celkem prima, ale já jsem se tím doslova a do písmene protrápil. To byla mučírna, nekonečná n......u......d........áááá! Vůbec mi nesedl představitel toho hlavního hrdiny, ten jejich příběh mě nezaujal a to zpracování - bída běda. Fakt nepochopím, že se nějakej mladej kluk, kterej se topí v prachách a baby z něj na ulicích omdlívaj, rozhodne natočit něco tak šíleně všedního a ufňukanýho. Taky to podle toho dopadlo. Lidi mu tady vysekávaj poklony, ve skutečnosti si ale stejně jako já hryzali nehty s jediným přáním - ať už to, kua, skončí! Jeden z těch filmů, na kterých jsou nejlepší závěrečný titulky. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

"...A tak jsem plakal. Protože nevím, jestli tě mám ještě rád. A nevím, co si bez toho počnu..." Hodně silné. Tak nějak obyčejně lidsky. Pořád úplně stejně, jako když jsem to viděla před lety poprvé. 90 %. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama