Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Jan Cina je bezesporu jeden z největších talentů svý herecký generace, 'Herec' ovšem trpí neduhy, který jsou typický takřka u všech českých historických filmů či seriálů – tedy jak přes kopírák generickou stylizací a monotematickou koncepcí, která dost vágně interpretuje náturu minulýho režimu.... queer tématika je prakticky nevyužitá. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILERY: Ale bez nich to nejde... Uffff, Musím říct, že jsem byl již od začátku prvního dílu překvapen silnou pochmurnou atmosférou ze které ty šedivá padesátá léta přímo čisela. Společně s dějem to bylo tak poutavé, že jsem se do sledovaní hravě ponořil. Velmi negativně na mě působila postava komunistickéo souseda, kterou Adrian Jastrban překvapivě zahrál až nechutně dobře a šel z něho mráz po zádech. Odhalení pointy, že hlavní postava Standa svou sexuální orientaci využívá ke spolupracI s STB, kdy na zákázku odhálí homosexualititu vlivných lidí a tak se posouvá v kariéře dál bylo překvapivé a zajímavé. Navíc závěr první epizody přinesl i naturalistické ztvárněním znásilnění Anežčiny sestry zlým soudedem a gay scény zároveň. Oboje pro mě bylo poměrně šokující a nepříjemné ale natočeno celkem působivě, což se na české poměry musí ocenit. S takovým nadupaným koncem jsem s napětím čekal co přinese pokračování. . Škoda, že rozjeté zápletky z prvního dílu ve druhém trochu ustupují do pozadí a jde spíš jen o další variaci na dění z minula, kdy se Standa opět stává návnadou. Ale atmosféra byla pořád tak hustá a závěrečná pasáž tak silná, že jsem dychtivě čekal i na zakončení a byl dost zvědav co přinese. To začalo ještě drsněji než předchozí časti. I když mi Standa předtím nebyl skoro vůbec sympatický, tak musím říct, že mi ho při drsném výslechu a pak trapení v sauně bylo i líto. Když se rozhodl se sestrou a jejími přátely emigrovat tak jsem mu i věřil.O to více mě závěr s odhalením, že se Standa neštítíil ani udat vlastní sestru mě celkem zasáhlo a šokovalo. Wow efekt tedy minisérie v konečném důsledku určitě měla a mohu zcela upřímně říct, že jsem se od ni místy až nemohl odtrhnout. Tyjo, jak stvořené pro sychravý podzim..  Jan Cina se určitě předvedl jako velký talent současné herecké generace a Jenovéfa Boková taky, takže by snesla i větší prostor.  Její bezprostřední Anežka mě hrozně bavila. Ale když se na to kouknu s několikahodinovým odstupem a trochu vystřízlivěný musím říct, že aby aby například zakončení nejen překvapilo ale bylo i uvěřitelné, chtělo to ještě dohrát Standovu psychologii. I přes tu závěrečnou drobnou nedotaženost si tvůrci zaslouží velkou pochvalu, protože mě to fakt vtáhlo. Podmanivý projekt. Super a díky. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K dokonalému zpracování mi tu chybí to, aby tu bylo více scén ze samotného prostředí divadla či filmu. V tomto ohledu nejvíce moje očekávání splňuje druhý díl, ale ve zbylých je těchto scén na můj vkus příliš málo. Každopádně se však jedná o velmi kvalitně zpracované dobové dílo, na kterém jde poznat zručná práce Petera Bebjaka, který navazuje na svá předchozí TV díla. Herecký koncert Fingera ve vedlejší roli pro mě o něco zastiňuje dobrého Cinu v hlavní roli, který se zde dostal asi na své herecké maximum. Pochvalu zaslouží také houslový motiv, který se napříč díly objevuje... Jestli to takto mohlo v té době určitě probíhat? 100% ano... Je dobré točit stále filmy o této době? 100% ano. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Statisticky vygenerovaný kýč, který nemá náznak rukopisu. A to není špatně jen kvůli nějakým autorským ideálům, ale jednoduše proto, že tohle nic není jak číst a jak vnímat - je to natočeno jako cokoliv, takže to nemá na základě čeho navázat komunikaci. Hraje Cina špatného herce, nebo špatně hraje herce? Kdo ví. Jeho postava je nečitelná, ne ale ve smyslu ambivalence, ale naprosté prázdnoty, protože neopouští rámec melodramatické zkratky ani po čtyřech hodinách. Proč to má tři díly, když to nedojde dál než za pointu první epizody? Kdyby u ní zůstalo, byla by zbyla nějaká iluze, že to o něčem bylo. Ty repetice vypadají na konci směšně a na závěru trojky jsem se dost nasmál. Jestli tohle je nejvíc, na co se ČT zmůže, tak to je fakt smutný. Potenciál byl obrovský, provedení nula. PS: Sice to je film s protagonistou gayem, ale to by nebyli vynalézaví čeští filmaři, aby nenašli "naprosto organický a přirozený" způsob, aby mohla nejvíc ukázat Boková, která když vylézá z vany, tak na ni musíme hodně dlouho a v celku koukat - pokud je řeč o nějakých ČT kvótách, tak tohle je jim bližší. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Blbý to určitě není (hlavně technicky a herecky), ale, nemůžu si pomoct, na konci je z toho zase jen další předpisová vyprávěnka o strašidelných 50.letech.. To už ale jaksi všichni dávno víme a člověk si říká jestli by už pomalu nebylo na čase začít točit filmy o té době, které by vyprávěly příběhy komplexnější, hlubší, takové co by se dostaly pod tu prvoplánovou slupku dábelských stbáků, výslechů, odposlechů, udavačů atd... ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Jan Cina o své hlavní roli uvedl: „Byla to výzva, která mě zavedla do nových neprobádaných končin. Jako herce i jako člověka. Otázku, jak se dá připravit, jsem si kladl dlouho před natáčením a nevím, jestli jsem našel odpověď. Jsem typ, který často propadá pocitu, že se nepřipravil dost a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Postava Standy Láníka pro mě byla zatím skutečně nejkomplikovanějším setkáním. Zejména, co se morálních rozporů týče.“ (SONY_)
  • Maskéři chtěli původně dát Jenovéfě Bokové paruku, aby jí zachránili vlasy. Když ale viděla, jak moc režiséru Peteru Bebjakovi záleží na tom, aby si byli s Janem Cinou aspoň v něčem podobní, nechala si vlasy ostříhat na mikádo a obarvit. (rublik05)
  • Režisér Peter Bebjak o Janu Cinovi řekl: „Jan Cina je inteligentní a velmi vnímavý herec. Nechtěli jsme pojmout jeho postavu jako hrdinu dané doby, ale takového, kterému by rozuměl současný člověk. Aby vlastně každý pochopil jeho motivaci.“ (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama