Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (881)

sud 

všechny recenze uživatele

Top Gun je bezesporu film 80. let se všemi klady a zápory. A v tomto případě ty zápory bohužel převažují. Odečtu-li pěknou ústřední píseň a pohlednou Kelly McGillis, zbyde mi armádní náborovka s tunou propagandy a nepříliš povedenými akčními scénami. Od doby vzniku už několikrát přešel Štědrý den, z Toma Cruise se stal skvělý herec, z Tonyho Scotta prestižní tvůrce kvalitních akčních filmů a celý film byl náležitě zparodován ve Žhavých výstřelech. Některé filmy nestárnou, Top Gun k nim IMHO nepatří. 40%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámnějších Cruisových snímků, který jsem ovšem za pecku nikdy nepovažoval. Cruise začal předvádět herectví až o něco později v Barvě peněz. V Top Gunu slouží pouze jako mladík s hezkých ksichtem na kterého letí ženské. Film samozřejmě hodně zestárl a letecké souboje jsou hlavně zpočátku hodně nepřehledné. Závěrečný je už zcela v pořádku. Za druhý díl jsem nikdy neorodoval, ale samozřejmě jsem zvědavý co přinese. 65% ()

Reklama

sheen 

všechny recenze uživatele

Klasika své doby, mladý Tom Cruise, jako neporazitelný stihač, hodně americké (zase mají amíci všechno nej:)), nic to nemění na tom, že to v té době frčelo a prostě se to líbílo. Díky filmu Top Gun se z "Aviator" brýlí, které byly původně vyráběné pro letce, stal velmi rozšířený módní doplněk, nejlepší vyrábí společnost Ray-Ban. Brýle, které nosí Tom Cruise v tomto filmu jsou od společnosti Ray Ban, dnes jsou už klasikou svého druhu. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Největší a nejdůslednější gay flák z hollywoodského mainstreamu 80. let. Jen škoda těch nudných vzdušných soubojů a úliteb heteráckému publiku (ten úplný konec tomu stejnak nikdo nevěří - všichni ví, že opravdové finále je "You can be my wingman any time." "Bullshit! You can be mine."). Ale sekvence plážového volejbalu a četné scény ve sprchách jsou famózní. Tony Scott svým debutem "Hlad" vytvořil kanonické dílo pro lesby (nezapomenutelná sekvence s Catherine Deneuve a Susan Sarandon) a ve svém druhém celovečeráku se stejným způsobem zavděčil gayům. Vidět to jako náborovou propagandu amerického námořního letectva je krátkozraké. "Top Gun" je stejná agitka jako song YMCA od Village People - "You can stay there, and I'm sure you will find, Many ways to have a good time." Ano, je to nábor do armády, ale ne jako místa uplatňování moci a následování rozkazů, nýbrž výběrové gay komunity, kde heteráci umírají a gayové dovádějí. "They have everything that you need to enjoy, You can hang out with all the boys ... " A jen Tony Scott to mohl natočit tak šťavnatě, že se sbíhají sliny i heterákům a pacifistům. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro dospělé aneb jak mladý a pohledný hazardér ke štěstí, lásce a uznání přišel. Jelikož už je dnes politická a vojenská mentalita úplně jinde, není průměrných 65% žádným překvapením. Ač musel být Scottův "Top Gun" v době svého vzniku totální pecka, já nakonec kotvím někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, protože ač je to po technické stránce výborné, chybí tomu... děj? P.S.: Předpokládám, že nejsem jediná, komu se vybavují extrémně povedené "Žhavé výstřely".;-) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (123)

  • První vydání filmu na VHS bylo podpořené reklamní kampaní společnosti Pepsi, která si zaplatila reklamní prostor před filmem. Díky tomu byla cena videokazet s filmem pouze 26,95 amerických dolarů. Filmy na VHS při prvním vydání v té době stály 100 dolarů a prodávaly se hlavně videopůjčovnám. Top Gun tak pomohl nastartovat rozvíjející se video trh. (Dr Lizal)
  • Zpěvák Kenny Loggins nebyl pro nahrání písně "Danger Zone" první volbou. Před ním byly zvažovány kapely Toto a REO Speedwagon. (Dr Lizal)
  • Napětí mezi Maverickem a Icemanem není dáno jen hereckými výkony. Tom Cruise a Val Kilmer si od sebe během natáčení udržovali odstup a nikdy se nestýkali. (Mr.Critic)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama