Reklama

Reklama

Moje levá noha

  • Irsko My Left Foot (více)

Obsahy(1)

Skutečný příběh o životě, radostech a zázracích. Film Moje levá noha je mimořádně pravdivý příběh Christy Broxna (Daniel Day Lewis), muže s nekonečnou láskou, vášní a chutí do života, která překonává jeho těžký hendicap - ochrnutí. Ačkoliv jeho otec (Ray McAnally) se odmítá smířit s nemocí svého syna, paní Brownová (Brenda Fricker) ho přivítá do srdce její velké rodiny. Díky její podpoře a bojovnosti, se z něho navzdory ochrnutému tělu stane milý a prudce inteligentní člověk se zdravým smyslem pro humor. Pomocí prstů své levé nohy dokáže Christy zprostředkovávat svá slova, představy do něčeho co se vzápětí stává uměleckým dílem, nejprodávanější povídkou a básní...opravdovým triumfem nad osudem. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (250)

laik_60 

všechny recenze uživatele

silný emotívny príbeh. Úžasný herecký výkon. Určite odznelo veľ chvál na adresu hlavného protagonistu - Day-Lewisa. JA chcem vzdvihnúť výkon ženský. Málokde som videl . naozaj nespomeniem na film - kde by niekto tak nádherne stvárnil rolu matky ako Brenda Fricker. . Film je u mňa vysokým favoritom na TOP roku. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jim Sheridan si pro svůj debut docela pomohl, vybra si látku, která je sama o sobe mimořádně silná a ještě si do hlavní role dosadil jednoho z nejlepších herců na světě Daniel Day-Lewise, který samozřejmě je absolutně dokonalý, ale právě mě něco říká, že bez něj by tomu chyběla celková syrovost příběhu. Ty hvězdičky co filmu dávám, jsou v pdostatě všechny jeho. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Silný příběh od začátku až do konce. Celé herecké obsazení podalo skvělé výkony. Daniel Day-Lewis hraje nadpozemsky a následný aplaus ve stoje při předávání Oscarů si tvrdě odpracoval. I zcela nenápadná, zevnějškem tuctová ženská Brenda Fricker předvedla zač je toho loket a za svou roli dobrosrděčné a láskyplné matky si také odnesla zaslouženého Oscara. Ray McAnally v roli žíznivého ale milujícího otce byl taky fantastický. Snímky natočené podle skutečných údálostí a příběhů jsou ještě podstatně lepší když se do toho všichni pustí se vší vervou a plným nasazením. Poctivě zpracovaný a bravurně natočený příběh Christyho Browna toto jen dokazuje. Pečlivá režie, dokonalé herecké výkony, citlivá hudba, vynikající scénář - výjimečný film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Silnější hereckou osobnost si nemohl režisér vybrat. Daniel Day-Lewis je naprosto bezchybný, geniální a tento výkon pro mě znamená asi první "neherectví" co sem kdy od herců viděl. Můj otec, který během filmu přišel, nemohl uvěřit, že Christyho hraje opravdový herec. Naprosto nerozeznal rozdíl mezi jím a skutečným Christym... Není se čemu divit. Oscar je zasloužený. Film je moc krásný, ale do 5* mi schází možná jen něco málo. Krásný film o synovi a jeho vztahu s matkou. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Maestro Daniel Day-Lewis.Herec z jiné dimenze tady předvádí něco neuvěřitelného- doslova nadpozemský výkon,který je vlastně neuvěřitelně uvěřitelný.Díky geniálnosti jeho převtělení do postiženého Christyho Browna získal prvního oscara kterého nikdy více spravedlivěji udělit nemohly.Postupně mi vyrážel dech každým pohybem,gestem,mluvou... dalo by se to vlastně nazvat neherectvím, protože on hlavní postavu nehrál,on se jí stal.Samotný film je velmi hezký, krásně vykresluje láskyplný vztah matka/syn,funguje skvěle jako autobiografie jednoho postiženého člověka který se díky své jediné fungující části těla -čili levé noze stal oceňovaným malířem a spisovatelem.Důvodem proč nejdu do plného hodnocení je fakt že snímek působí mírně sentimentálně a místy syrově.Ale i tak stojí za vidění už jen díky geniálnímu herectví Daniela Day-Lewise. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herec Daniel Day-Lewis (Christy Brown), který je znám svým zápalem pro sžití s rolí, strávil celé natáčení na invalidním vozíku a nezvedl se z něj ani během vlastního osobního volna. (vendysek)
  • Daniel Day-Lewis (Christy Brown) si během natáčení díky nepřirozené pozici na vozíku zlomil dvě žebra. (Zdroj: ČSFD)
  • Jedná se o do té doby historicky jediný film, který dostal od deníku Entertainment Weekly hodnocení A+. (Akesha)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Najlepší írsky film na LFŠ

Najlepší írsky film na LFŠ

18.07.2005

10 000 filmových fanúšikov rozhodlo, že najlepším írskym filmom všetkých čias je THE COMMITMENTS, adaptácia bestselleru Roddyho Doylea v réžii Alana Parkera. V ankete predbehol aj v našich končinách… (více)

Reklama

Reklama