Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (1 322)

Lima 

všechny recenze uživatele

Celou dobu se Šestý smysl tváří jako ničím vyjímečný film, ale pak v posledních sekundách přijde geniální závěr, který dosavadní děj staví na hlavu. Napodruhé je to pak ještě lepší. Jestli jste to ještě někdo neviděl a kdosi vám chce prozradit konec, vemte na něho klacek a žeňte ho od sebe mílovými kroky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nedokázal pomoci jednomu pacientovi, který to těžce nesl, temné myšlenky má i osmiletý chlapec, kterého děsí svět mrtvých. Našemu psychiatrovi se v tu dobu podle všeho rozpadá manželství, protože si až moc vyčítal někdejší selhání při léčbě, navíc tenhle uzavřený klučina bude tvrdý oříšek. Za vyzrazení děje/pointy by se měli v některých případech sekat ruce. Pointa, jak víme, je největším trumfem. Ale nejen ona. Shyamalan se hned ocitl mezi hollywoodským žádaným zbožím, vše vsadil na příběh, rafinované náznaky a atmosféru. Značnou zásluhu na tom má i kameraman Mlčení jehňátek nebo Philadelphie Tak Fujimoto. A pak samozřejmě herci. V první řadě klíčová volba dětského herce (palec nahoru, ač děti v jeho věku tak bystré a chytré prostě nejsou) i Bruce Willise, který ze sebe na oplátku coby skeptický a rozvážný psychiatr vyždímal slušný výkon. M. Night Shyamalan možná volí až příliš vlažné tempo, nicméně Šestý smysl nesází na digitální orgie, nýbrž na zatraceně chytrý scénář, takže k výsledku to tak nějak sedí. Jen bych to celé až tak nepřeceňoval. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: M. Night Shyamalan .. Bez nečekané pointy Šestý smysl prostě na plno nefunguje (to samé platí pro více než druhou opakovanou projekci - ta první je nutná, aby vám opravdu vystoupla genialita Shyamalana a jeho důmyslné skladby dvou světů), byť má uhrančivou atmosféru a výtečné herecké duo Willis - Osment. Takže kdo neměl štěstí vidět snímek v kině už v době premiéry, nejspíš stěží plně nedocení veškeré tvůrčí kvality, protože geniálno tohoto snímku tkví právě v tom, že o filmu dopředu pranic nevíte a nejste deformován následnou vlnou "šokujících" rozuzlení.. 100%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně zmáknutá duchařina s výtečnou atmosférou a nenápadnými indiciemi, které zpětně maximalizují zážitek z jedinečného konce. V podstatě bez jediné chyby ve scénáři a bez jediné zbytečné scény. Bohužel některé scény měly až příliš slabý spád a příliš pomalé tempo. Rovněž představitel pacienta Haley Joel Osment byl na devítileté dítě jaksi chytřejší než by bylo záhodno. Jeho styl mluvy a chování nekorespondovalo s jeho věkem ani při zamhouření obou očí. Willis na akčního hrdinu překvapivě citlivý a nehumpolácký. Zřejmě nejlepší film Shyamalana. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Rok 1999 bol jedným z najsilnejších rokov americkej kinematografie nielen po stránke komerčnej („nové“ HVIEZDNE VOJNY), ale i umeleckej (TRAJA KRÁLI). Tiež horor dostal po tínedžerských vyvražďovačkách nový smer a ŠIESTY ZMYSEL režiséra a scenáristu Shyamalana ukázal (so ZÁHADOU BLAIR WITCH), že horor môže skutočne desiť a mraziť. Bruce Willis sa predstavuje ako detský psychiater, ktorý sa potrebuje vykúpiť z hriechov minulosti a nadväzuje vzťah s tichým chlapcom, ktorý vidí mŕtvych. Čaká ho však šokujúce prekvapenie. Bolo by ale kruté tvrdiť, že takmer dokonalý ŠIESTY ZMYSEL neponúka nič viac, než "len" kultový finálny twist. Je tu predsa ešte skvelý pokojný výkon bývalého akčného veterána Willisa, strhujúci výkon Haleyho Joela Osmenta (syn Forresta Gumpa!) a nádherná Olivia Williams ako „zakliata panna v strašidelnom zámku“. Sebavedomá réžia, zrelé scény, výborné dialógy („Kam chodia colníci cikať?“), hrôzostrašné stretnutia s duchmi. Škoda niekoľkých hysterických scén s nesympatickou Toni Collette a na asi 20. raz už to nie je taká šupa a pecka, ako na prvé razy. Ale nemôžem dať menej, ako 100%, pretože keď to u nás v mrazivom januári 2000 išlo do kín, bol som na tom niekoľkokrát a nevedel som sa toho nabažiť. No od Shyamalana mám najradšej predsa len skôr Znamenia, než Šiesty zmysel, tie mi prídu vyzretejšie. Plusom ale určite je vynikajúco tiesnivá kamera, pochmúrna atmosféra a temná výprava. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/499/ Kino Považan 2000 (2x) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Pojmenování filmu Šestý smysl po neobvyklé vnitřní schopnosti vidět mrtvé nemá opodstatnění. Aristotelés sice tvrdil, že má člověk pouze pět smyslů, ve skutečnosti má však člověk smyslů 9 až 20. Patří mezi ně rovnováhy těla, bolesti, vnímání polohy končetin, vnímání času a zrychlení, apod. (phoenixer)
  • Režisér M. Night Shyamalan si dal záležet na tom, aby se na scéně objevila červená barva pouze tehdy, jsou-li tam duchové. (Ajinka126)
  • Věta z filmu "Vidím mrtvé lidi" byla zvolena Americkým filmovým institutem jako 44. nejlepší filmová citace (ze 100). A v roce 2007 byla také zvolena časopisem Premiere jako 100. nejlepší filmová hláška. (HappySmile)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama