Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Dobrej odpočinek od všech těch zahraničních seriálů. Navíc to je hezky relaxační a hezky české. Je tady moje oblíbená Pavla Beretová s jejím krásným úsměvem. Je tady Stanislav Majer, jehož policejní vychcánek byl tak blbej, až byl zábavnej. A je tady hlavně Radek Holub, kterého je těžké přehlédnout, protože má tak specifické herectví, že mu tu jeho chatařskou zažranost věříte v každé situaci... až je to komické (i když chápu, že někdo jeho výkon bude hodnotit spíše jako trapný... ale není, je super!). Těch komických situací se tam objeví několik a dá se tomu docela laskavě od srdce smát. Akorát Tomáš Hanák s tou svou česko-americkou angličtinou je tam trochu jak pěst na oko a do ledvin. Všechny ostatní postavy jsou obsazené k plné spokojenosti. Akorát dějově je to někdy až moc přeplácané (šlechtic, žid, milionář z chatrče atd.). Blbé je, že v ukázkách z příštího dílu (na konci každé epizody) je toho prozrazeno zbytečně moc. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holub s Plodkovou a Poláškem značně trčí. Udělat z těchto postav hlavní aktéry, či aktéry v popředí proplétající se každou epizodou, věřím, že by to jejich charaktery utáhly skvěle. Zbytek postav je překvapivě ne tak dobrých (Nesvačilová, Bareš, Červenka), průměrných (Chýlková, Nový), někdy vyloženě debilních s naprosto imbecilním vývojem (Pavla Beretová, Myšička), nebo jen zkrátka osinou v zadnici bez vývoje (Arnoštka a její kámoška) a postrádaní hodných sidekicků (Hanák). Těžký průměr, čekal jsem více. Jazýček vah u mě převažuje ke třetí hvězdě díky tomu, že jsme to měli doma jako vymývací oddych po pracovním týdnu, že jsme se na to občas i těšili a dokoukali to (až na jednu epizodu někde vprostřed). Kolečko nemůže napsat každý rok 1-2 dobré seriály, natož filmy, do kterých se pouští. To by byl nadčlověk. 51% ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé přebrodila potok a vjela na osadu Záhoří, nevěděla jsem, co mě čeká. Ano je tu klid a hezky, ale nebude tu nuda? Za mých mladých let se seriály snažily kopírovat reálný život, zvykla jsem si hodnotit podle přirozenosti. Na to Kolečko nehraje, jeho stylizace je záměrná, jde pouze o to, zda na ní divák přistoupí. Pokud ano, bude se více či méně bavit. Když na ni nepřistoupí, radím raději se nedívat. Na srovnávání s reálným životem zapomeňte. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kult Petra Kolečka a jeho často velmi chválených scénáristických schopností tu pro mě dostává další ránu, a začíná se podle mého čím dál více ukazovat, že Kolečko k vytvoření dobrého scénáře potřebuje nutně někoho dalšího do party. Jak jinak si vysvětlit, že oproti věcem, jako je Okresní přebor či Čtvrtá hvězda jsou zde veskrze všechny postavy strašně prvoplánové a až primitivně zaškatulkované (autistickej IT, buranskej "lovec", "Američan" s dementním přízvukem....). Tak to by se ještě dalo nějak přežít, jenže on i humor v dialozích hodně skřípe, a je veskrze na první dobrou, aby ho pochopil i opravdu nejjednodužší divák, a vesměs jsou to všechno 100x omýlané fóry (IT neumí zapálit oheň...). Osadě už byla přiklepnuta druhá řada, ale skoro až s jistotou si troufám tvrdit, že já už u toho nebudu, a pro mě je to s tímhle seriálem loučení. ()

Azrail 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě to příliš nechytlo a po dvou dílech jsem si říkal, že postavy jsou příliš karikaturní, děj nění moc zajímavý a vlastně ani ta chatařina mě tolik nebavila. Ovšem dal jsem seriálu další šanci... a poté už mě naprosto vtáhnul, do postav jsem se zamiloval, těšil jsem se na každý další díl a po finále jsem zatoužil už jen koupit si chatu někde v podobném Záhoří a vypadnout z civilizace. Krásná, čistá, příjemná česká pohoda. 80%. ()

Galerie (476)

Zajímavosti (31)

  • Premiéru epizody sledovalo 928 tisíc diváků (15+). (rublik05)
  • Ve scéně, kde Michal Franěk (Stanislav Majer) telefonuje s kolegou, má na telefonu rozsvícenou zamykací obrazovku, takže žádný hovor ve skutečnosti neprobíhal. (SONY_)
  • Seriál se natáčel v Nižboru u Berouna, kde byla pro účely seriálu postavena chatová osada Záhoří. (SONY_)

Reklama

Reklama