Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie Des sleduje jeden z nejnechvalněji proslulých případů v historii britského zločinu, který se točí kolem sériového vraha Dennise Nilsena. Seriál, vyprávěný očima tří mužů – Dennise Nilsena (David Tennant), hlavního vyšetřovatele Petera Jaye (Daniel Mays) a spisovatele Briana Masterse (Jason Watkins) – zkoumá, jaké jsou osobní i profesní důsledky setkání s člověkem jako je Nilsen. Mezi lety 1978 a 1983 zavraždil Nilsen ve svém bytě řadu chlapců a mladých mužů. Pět let následně unikal odhalení. 9. února roku 1983 byl však vrchní inspektor Peter Jay vyslán na Cranley Gardens do domu s číslem popisným 23, aby prozkoumal zbytky lidské tkáně a kostí v ucpané kanalizaci. Právě tehdy si policie uvědomila, že má co dočinění s masovým vrahem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (67)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Z nejakého dôvodu mi je David Tennant nesympatický (ale že fakt veľmi), no tu ten jeho krysí ksicht paradoxne pomohol, pretože hrá odporného sériového vraha. A hrá ho teda absolútne famózne, tie jeho mŕtve bezcitné oči udržané v akejkoľvek situácii sú perfektné. Trojdielna séria DES je o Dennisovi Nilsenovi, ktorý vraždil mladých mužov, varil ich hlavy v hrnci a potom ich kusy splachoval do záchoda (a písal domácemu sťažnosti, že je upchaté odpadové potrubie). Nie je to detektívka, ani taká tá krimi o pátraní po vrahovi, odhalia ho a zatknú hneď v úvode, zvyšok je o jeho vypočúvaní, hľadaní tiel, postupnom odhaľovaní totožností obetí a napokon o súde. Kvalitka. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně není, co bych vytkl. Angláni tu ve třech hodinách psychologicky rozebírají činy jednoho z nejslavnějších sériových vrahů ostrovního státu. A v hlavní roli ho hraje naprosto bezprecedentní David Tennant, u kterého je teda sakra znát, že si tu hereckou roli dost dává. Tři hodin jsem jenom zíral a snažil se pochopit skrz Davida, proč to ten Dennis Nilsen dělal. No a, co Vám budu povídat, nepochopil jsem to. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kolik mrtvol jste měl najednou v bytě? Nevím, inventuru skladu jsem si nevedl !!! 3 hodinový intenzivní případ o proslulém Skotském sériovém vrahovi jménem Dennis Nilsen, který se přiznává k 15 vraždám mužů, své oběti škrtil, rozčtvrcoval, vařil jim hlavy a měl s nimi homosexuální styk. Nyní je vyslýchán a souzen. Seriál má Mindhunter vibes a atmosféra je místy pěkně vypjatá a mrazivá, dialogy jsou vytříbené, herecký výkon Davida Tennanta je naprosto úchvatný a hodně mě bavil i Daniel Mays v roli detektiva. Líbilo se mi, že divák netuší, zda Dennis Nilsen mluví pravdu anebo tahá všechny policisty za nos a v nejistotě tkví síla. Vrcholem jest soudní proces, který bere dech. Úvodní scéna, kdy vraha chytí po nalezení ostatků lidských těl v odpadu jim vrah na to odpoví. Pojďte nahoru, zbytek mám ve skříni! Hodně dobrý a pro fanoušky sériových vrahů rozhodně povinná jazda! 8/10. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Číslu 12 som urobil omeletu. Neviem či ho zabila omeleta, alebo Ja, ale omeleta mu asi nespravila tie červené čmuhy na krku”. “Des” je další z rady mini krimi TV-seriálov od Britov, ktorý sa tematicky opiera o skutočný príbeh sériového vraha, tentokrát: Dennisa Nilsena. Za mňa jedno výborné spracovanie, ktoré by si zaslúžilo celovečerák, v dokonale temnom šate. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Chladný, střídmý, dobře zahraný otisk skutečného příběhu. Díky soustředění do pouhých tří dílů seriál udržuje pozornost od prvních záběrů po závěřečné titulky. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Davida Tennanta sice nějak extra nemusím, ale tahle role slizkého úchyla mu sedla jak ulitá. Spolu s příběhem podle skutečné události a pevnou režií záruka (skoro) té nejvyšší kvality. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ČSFD:TENTO KOMENTÁŘ MŮŽE OBSAHOVAT PRVKY SPOILERU. V prvních deseti minutách se dozvídáme jméno sériového vraha Dennise Nilsena, kterému všichni přátelé říkají zkráceně Des. A v té chvíli začíná show a la David Tennant, který přesvědčivě ztvárnil tuto postavu vraha přiznavače. Od této doby, co se přiznal začíná chrlit veliké množství informací až na to, že si nepamatuje jména, z čehož je policie celkem na větvi. No, oni bobíci celkově na to,co jim říká tupě zírají s otevřenou pusou a nevěřícně kroutí hlavou a místo toho, aby se snažili zjistit podstatu zločinu a co ho k němu vedlo tzv.motiv, tak radši vyrážejí do terénu hledat zbytky lidských ostatků, kterých bylo fakt hafo, že ani nevěděli kolik jich ve skutečnosti je. To,že nehledali motiv a chování pachatele, které k němu vedlo a nenechali ho řádně vyšetřit více specialisty z oboru psychologie a to, že se k Desovi nechovali jako ke korunnímu svědkovi svého vlastního případu se jim málem u soudu vymstilo. Jo, jo, stará dobrá Anglie a jejich slavná policie a později ještě slavnější Scotland Yard, kteří v tomto případě skoro vůbec nespolupracujou tak to málem celý pojebou, když říkají, ze pachatel je svéprávný a duševně zdravý, což se u soudu krásně vyvrátí, když obhájce říká, jestli je normální, když si v hrnci na sporáku vaří lidskou hlavu. aby změkla a ráno vstane, namaže si toust máslem a zapije to čerstvě uvařenouu kávou a začne znovu vařit tu hlavu jako by se nechumelilo. Nevím, jestli jsem ujetej, ale já jsem se hlavně v prvním díle tlemil někdy až za břicho popadal, když ze sebe Des vychrlil všechny ty svoje zážitky a vnitřní pochody jako by to bylo normální konverzační téma třeba k čaji o páté. Další postavou je jaksi taksi trochu přiteplený spisovatel Brian Masters, který o něm chce napsat biografii, ale postupem času v něm vidí zrůdu, která se jen chvástá a tak začne spolupracovat s policií. V dalších dílech se kvůli chování policie a lidí ve véznici Des urazí a připadá si zneužívaný a nedoceněný a přestane spolupracovat a na cokoliv odpovídat, což vede k chybě hlavně Scotland Yardu, která případy uzavře a dá je k soudu, aniž by byli identifikovány všechny oběti. Za neobvyklé vyprávění tohoto smutného příběhu s hrůznými vraždami, který mě fakt bavil a pobavil musím dát 100%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, takto hrané dokumenty sa mi páčia, škoda, že ich nie je viac. Celé mi to pripomenulo seriál s fantastickým McConaugheym v Temnom prípade. Tam presne prebiehali podobné silné rozhovory, ale na rozdiel od Desu to nebol skutočný prípad. Výborné ladené sú tie roky sedemdesiate-osemdesiate, od oblečenia až po zobrazenia reálií, no a zaklincované to bolo špičkovou angličtinou. Navyše tu hrá grandiózna hudba a keď som počul kontrabas, spomenul som si na hutné chvíle v Game Of Thrones, tam hral podobný podmaz. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dvou a půl hodinová exkurze do hlavy psychopatického vraha. Britská detektivka, která není detektivkou ani rekonstrukcí skutečných událostí. Z větší části se zaměřuje na vraha, co ho vedlo k jeho činům a kolik vlastně zabil ve skutečnosti lidí. Napínavé to není, zpracování je televizní a herecky vyčnívá pouze David Tennant. Stojí to za vidění, ale moc to divákovi nepřinese. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

O prípade Nilsen som kedysi dávno čítal. To znamená, že som poznal úvod, jadro aj záver. Navzdory tomuto zdanlivému hendikepu ma táto trojdielna séria okamžite vtiahla do deja a bez problémov udržala moju pozornosť. Pritom sa jedná len o absolútne pragmatický popis celého príbehu jednej odpornej ľudskej bytosti. Napriek tomu to bohato postačuje na skvelý dramatický oblúk a obrovskú oporu má aj vo veľmi presnom hereckom obsadení. Takže za 4 doživotia. (19.12.2020) ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce je Des příběh o vrahovi, který zabil 15 chlapců, schovával si jejich mrtvoly v příborníku, policii se úplně bez ostychu k vraždám přiznal, ale k soudu šel se slovem "nevinen" a později se to snažil před porotou uhrát na nepříčetnost. Série je víceméně 3 hodiny dlouhá a táhlá konverzačka, kde se nestane jediná dravější věc a pořád se jen mluví, ale díky Davidu Tennantovi (který se narodil pro psychopatické role viz Bad Samaritan a je v nich neskutečně oslnivý a slizký, no současně dabuje dětské pohádky haha) a zajímavému tématu se seriálem dá prokousat i když nejste cílovka. Případ je zajímavý a jsem rád, že o něm dnes vím, výkony i dialogy jsou vytříbené a soudní proces byl napínavý a nutí diváka přemýšlet, jak to všechno skončí. Já prostě nejsem na takové dlouhé série, kde se za celou dobu nic nestane, takže hodnotím průměrem, ale pro fanoušky žánru je to víceméně povinnost a současně fajn způsob, jak se vzdělat v oblasti sériových vrahů. Osobnost Dennise Nilsena je za mě jedna z nejvíce zajímavých, protože nechat se dopadnout, neprotestovat, ukázat policii mrtvoly, dát jména a počty obětí a v závěru ještě "poděkovat" za to, že jej zavřeli a říct, že jakmile si vzpomene na další jména, tak jim je napíše, tak tohle je teda bizár. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsou filmy a seriály, které mají v žánru uvedeno i slovo horor, a já často nechápu, proč tomu tak je, Des v popisce tento termín nemá, ale vůbec bych se tomu nebránil. Na rozdíl od mnohých "hororů" tady tvůrci ignorovali krveprolévání a záběry na nakouskovaný lidský interiér, zato dobře napsanými dialogy a skvělým hereckým projevem Davida Tennanta zajistili až mrazivou atmosféru a taky to, že se mi na minisérii nedívalo příliš příjemně (v tomto případě je to ale rozhodně pochvala). Byl to zážitek. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobre spracovaná miniséria o sériovom vrahovi, ktorý si svoje vyčínanie a následnú pozornosť médií patrične užíval. Všetky 3 ústredné postavy zvládli svoje úlohy veľmi dobre (páchateľ, detektív aj spisovateľ) a k nim treba prirátať aj výkon jednej z obetí, ktorá mala to šťastie že stretnutie s Desom nakoniec prežila. HBO možno pochváliť za formát ktorý zvolili, na jeden film by to bolo príliš dlhé ale viac ako 3 epizódy by boli zbytočné, Des možno zaradiť rozhodne medzi projekty ktoré sa im vydarili. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Je to příběh dalšího sériového vraha se zvláštním přístupem k vyprávění o svých činech. První díl má ucházející atmosféru a děsivost, později už vše upadá do stereotypu snad až na lehce znepokojující soudní proces. Seriál se povrchně otře o dobové vnímání gayů britskou společností a postava spisovatele - životopisce bude i přes občasný "ušlechtilý" odpor vnímána spíš jako směs kariérních ambicí a morbidní zvědavosti. Jako podzimní jednohubka to ujde, ale v paměti dílo neutkvěje. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

uvítal bych sice spíš klasickou kriminálku s pátráním po vrahovi,nicméně to vzhledem k tomu jak se případ vyvíjel v reálu nebylo možné.Nezbylo tak než diváků naservírovat něco mezi standardní detektivkou a psychologickým profilem vraha a v tomhle ohledu Des obstává na výbornou.Na jedné straně je totiž sympatický detektiv a na straně druhé pak lidská zrůda,kterou si ale David Tennant neuvěřitelně dává a opravdovému Nielsenovi jako kdyby z oka vypadl (což je skvěle vidět na vložených dobových záběrech).Soudní líčení,kde se hraje o podobu a délku trestu je z pohledu laika nepochopitelné (vzhledem k případu),nicméně realita asi bude mnohdy ještě horší...80% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem napsat, že je to "příjemná třídílná jednohubka", ale je to skutečný příběh o týpkovi co rozkuchával lidi a strkal je pod podlahu, tak to asi není vhodná volba slov. V příběhu není moc zvratů ani odhalení a ústřední téma (zda je Des blázen a proč to udělal) mi přišlo že jde hodně po povrchu: všichni se na to ptají, ale nikdo neposkytne odpověď ani nějakou svou teorii. I přes tuhle dramaturgickou výtku má minisérie tak nějak chytlavou režii, že se na to příjemně kouká a tři díly utečou jak nic. Tennant samozřejmě super. ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

Proč za nejvíc. Dva úhly pohledu. Skvělá filmařina. Ten smutný druhý je o tom, že se budou muset skvělí filmaři uchylovat do apolitických témat, která sice táhnou, ale sériový psychopat tohoto druhu je už rozebrán. Ale i Des je o politice. ()

Reklama

Reklama