Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Eric Roth .. And ye shall know the truth, and the truth shall make you free. Robert De Niro opět dokazuje, že nejen skvělým hercem, ale i velice zručným režisérem je. Není tak popisný co se fungování samotné organizace týče (vlastně sledujeme jen okolnosti během nichž se zrodila CIA a to spíše upozaděně), ale zaobírá se jednou konkrétní postavou - Edward Bell Wilson - a všemi konfrontacemi, které svádí v rodinném i profesním životě. Scénárista Eric Roth napsal komplexní příběh se silným podtextem jako jsou láska a ochrana americké svobody a hodnot před komunistickým vlivem. Příběh začíná a končí v období kubánské krize, ale mnoho času je věnováno retrospektivním pohledům do dob, kdy mladý Wilson ještě studoval, poznával kdo je pro svět nejnebezpečnější nepřítel a začínal ochutnávat tíhu kontrašpionáže během druhé světové či studené války včetně dopadů na jeho osobní život. Všechna období mají společnou precizní dobovou vizáž, kde je brán ohled na každičký detail, aby z výsledku dýchla vážnost historie. Zde kromě režijního citu pro komplexnost a detail musím pochválit kameru Robert Richardson a zejména excelentní hudební složku dvojice Bruce Fowler a Marcelo Zarvos. Mezi bohatou plejádou hereckých tváří se i De Niro párkrát objeví v roli umírajícího důstojníka, jinak ovšem obrýlený Matt Damon prakticky neopustí záběr - upřímně bych si uměl představit jiného herce na tomto postu, jeho ztvárnění je dosti nevýrazné, ale nejspíš to byl záměr, aby byl tak jednotvárný. Naštěstí dost rozmanitých a výrazných momentů přináší samotný příběh, i když zamotaná špionážní hra nejspíš neosloví každého. 70%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený, dementně ulízlý účes Matta Damona, nudné zpracování a zbytečné zamotaný scénář. Po pěti minutách máte jasno, že už se na tenhle film znova nepodíváte. Není totiž jediný důvod ho vidět znovu. Režijně jaksi trochu nezvládnutý, velkohubě se tvářící počin, který je studený jako psí čumák. A to se poměrně kvalitní Angelina snaží rozmělňovat tuto prkennou story seč jí síly stačí (rodina, láska). Bohužel ani to však není dostačující. Damon je iritující, De Niro je tam pár minut a Pesci pár sekund. Děj plyne pomalu a to co se dá říct v pěti minutách vypráví režisér De Niro ve třiceti pěti. Příjemná oldschool zábava se tedy nekoná ani náhodou. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro natočil film, který je v prvním plánu o CIA, v druhém o pravdě a lži, pružných materiálech, které se jinak tvarují v rodině, jinak mimo ni, jinak v záhybech vlastního svědomí. Pojmy stejně relativní jako dobří a zlí. Edward se dá na špionážní vojnu a bojuje - poslušně, podřídí se i ohne, zároveň si bolestně uvědomuje, co potlačováním vlastních potřeb, tužeb a citů ztrácí. Rozhovor s Joem Pescim je pak takovou pomyslnou odpovědí na vše: co máme my? USA! Hezky to ten Robert de Niro natočil. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert De Niro sa snazil natocit dobry film, ale par veci mi tam vadilo. V prvom rade nudna nekonecna minutaz na 160 minut, ktora sa mohla pri takom tempe, aky ten film mal skratit aspon na 120 minut, dalej prilis dlho mi trvalo, kym som sa konecne dostal do deja, co sa to tam vlastne deje a co kto robi, pricom sa vsetko neuveritelne vlieklo a tie casove skoky zo 60-tych na 40-te roky a spät mi tiez liezli krkom, pricom ani rozdiel na starnuti Matta Damona nebol vidiet. Zase aby som len nekritizoval, neskor zacal byt dej celkom zaujimavy, hlavne ked uz ide o zivot tym najblizsim. Pre zaujimavost: Kvoli tomuto filmu odmietol Robert De Niro ulohu v SKRYTEJ IDENTITE (2006) od Martina Scorseseho, ktoru si nakoniec zahral Jack Nicholson... 28.12.2008 _____ Matt Damon - (Edward Wilson) +++ Angelina Jolie - (Margaret Russell) +++ Alec Baldwin - (Sam Murach) +++ Robert De Niro - (Generál Bill Sullivan) +++ William Hurt - (Philip Allen) +++ John Turturro - (Ray Brocco) +++ Joe Pesci - (Joseph Palmi) +++ Timothy Hutton - (Thomas Wilson) +++ Billy Crudup - (Arch Cummings) +++ Produkcia: Francis Ford Coppola, Robert De Niro +++ Hudba: Bruce Fowler, Marcelo Zarvos +++ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak dlouhý. Proč to musí být tak strašně dlouhý? Nemám ráda filmy, které neví, o čem jsou, a tak jsou radši o všem. A taky nemám ráda filmy o tomhle typu bastardů. A vůbec, mám agresivní náladu, tak se do toho pustím trochu víc. Začněme u charakteristik filmu. Thriller - proč proboha? Protože se Damon celou dobu tváří, jako by mu bylo všechno jedno? Romantický - protože obsahuje několik sexuálních scén a ty jsou skryty pod peřinou, takže to není jako v nezávislém filmu syrové? Drama - ano, to jsem si snad možná chvílemi připadala, jako bych poslouchala stádo zpívajících satyrů, protože tak dělali Řekové první dramata. Nevím, jestli mají dlouhé záběry čehokoliv, co je zrovna po ruce, pomáhat budování napětí. I když je pravda, že jsem byla notně napnutá, jestli mě to do konce vůbec začne zajímat, jak to dopadne. Nezačalo, ale žádná škoda, ono to totiž nijak nedopadlo. A teď něco k postavám. Ještě štěstí, že každý drsný muž se pozná podle baloňáku, klobouku a drsného kouře z drsného doutníku v drsné ruce dokonce i na koncertě, jinak bych s poznáváním měla docela problémy. Rozrušené manželky se zase poznají podle rozmazaného makeupu, protože nic jiného k vidění na Angelině ve vypjatých hádkách nebylo (herecký projev už vůbec ne). Jediná pasáž, která mě na celém filmu zaujala, byl příchod synovy deziluze před kostelem a scéna "odejití" jeho milé do věčných lovišť předtím. Jenomže ani to nemůže zakrýt absenci jasné dějové linky. Když někdo žvýká s pusou plnou chleba, tak ho taky většinou hodně vypadne na podlahu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Postava Matta Damona, Edward Wilson, je čiastočne založná na osobe Jamesa J. Angletona, zakladateľa CIA. (m.a.t.o.)
  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)
  • Po divadelním představení, kde Edward Wilson (Matt Damon) hrál ženskou postavu, je mu nabídnuto členství v tajném spolku. Během toho se ho Richard Hayes (Lee Pace) zeptá, jaké je to být ženou. Scéna je narážkou na film Vojákova dívka (2003), kde právě Lee Pace ženu hrál. (venalce)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama