Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Od počátku snímku sledujeme život tajného agenta CIA. Spolu s divákem mapuje svoje začátky, kdy ještě na univerzitní půdě udává svého oblíbeného profesora kvůli jeho nacistickým sympatiím. Později mu je za jeho "hrdinský" čin nabídnuta možnost další spolupráce v CIA. Zároveň se ale také žení a postupem času zjišťuje, že nezvládá být dobrým manželem, později otcem a zároveň špičkovým agentem. To tvrdě poznamenává rodinu, vzájemné vztahy a rovněž ho často staví do pozice, kdy se musí rozhodnout, jestli se zachová jako člověk nebo jako agent oddaný věci. Psychologické drama z období raných počátků vládní agentury CIA, s hlavním hrdinou si postupně projdeme několika ozbrojenými konflikty a válkami, včetně té nejznámější - druhé světové. Matt Damon je v roli agenta nekompromisní, chladnokrevným přímočarým přístupem ke svým povinnostem vytváří dokonalou masku nepřístupného člověka. Svým výkonem zastiňuje všechna ostatní herecká esa, jako jsou například Angelina Jolie, která v roli manželky umí opravdu elegantně a s grácií stárnout nebo samotný režisér - Robert de Niro. Takže co se týče samotných hereckých výkonů, jsem velmi spokojená. Jedinou výtkou z mé strany je dle mého názoru až příliš a zbytečně natahovaná délka filmu. Akce z válečného Londýna, řešení mezilidských vztahů s manželkou a synem a náhled do mafiánského prostředí byly super. A taky mohl Matt Damon trošku lépe a především více fyzicky chátrat, chtěla bych vypadat jako on v šedesáti! ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Matt Damon opět nezklamal, ale je pravda, že si vizážisti mohli dát víc práce a přidat mu později nějakou tu vrásku. The Good Shepherd byl možná až příliš zdlouhavý, i když nemůžu říct, že bych se nudil... Málokde je vidět i druhá a horší stránka života špiona - ta osobní a tady byla vystižena na výbornou. ()

Reklama

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Už po prvých 40 minútach som vedel, že sa niekde stala chyba, keďže mi to pripadalo, akoby prešla hodina a pol filmu a ja som stále poriadne nevedel o čo vlastne ide. Neviem, či je to tým, že je Kauza CIA miestami nudná, alebo tým, že pri nej treba byť nesmierne sústredený, no pravdou je, že zachytiť všetko sa zrejme nedá. Hrdina sa pohybuje z miesta na miesto, postavy sa striedajú a roky ubiehajú a tak vďaka bohu za tých zopár scén, ktoré dokážu znovu vtiahnuť do deja. Sú to buď scény, ktoré sa snažia v nejakom drsnom, realistickom svetle ukázať, aká CIA skutočne bola, alebo scény, ktoré sa sústredia na vývoj, či psychiku hlavného hrdinu (výborný "suchar" Matt Damon). Na druhej strane je ale formálna stránka výborná, či už ide o výpravu, kostýmy, alebo kameru, preto sa moje hodnotenie zaseklo niekde na 70% a keďže som čakal niečo, čo ma do deja vtiahne viac, prikláňam sa k nižšiemu hodnoteniu. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý De Nirův režijní počin se podle mně vydařil. Ač je snímek napěchován známými jmény, celý příběh se nese v komornější atmosféře a pomalém tempu, jenž mu ale velice době sedí. S čím se v podstatě dokáži ztotožnit je názor, že Matt Damon zde předvádí nejlepší výkon své herecké kariéry. Postavu přemýšlivého, málomluvného muže, jenž stál u zrodu CIA vystihl opravdu dokonale. Kauza CIA je v očích diváků a kritiků možná trochu neprávem opomíjený film. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se vůbec netěšil, očekával jsem politicko intelektuální nudu tipu Syriana, ale musím uznat, že mě film z části zpříjemnil podívanou už kvůli tomu, že je zábavnější než jmenovaná Syriana, ale i tak se o žádný zázrak nejedná. Největší slabinou je délka a že po zhlédnutí jsem měl ze snímku vcelku nepříjemný guláš. Neříkám, že se zde nenachází mnoho zajímavých sekvencí, ale bohužel film nedrží dost dobře pohromadě a má kolísavou kvalitu. Je to škoda, při tak hvězdném obsazení, tak hodnotím tuto jednohubku 3 hvězdičky… ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama