Reklama

Reklama

Základní instinkt

  • USA Basic Instinct (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vyšetřování brutální vraždy vysloužilého rockera, kterému někdo zasadil při sexu mnoho bodných ran sekáčkem na led, dostane na starosti detektiv Nick Curran (Michael Douglas). Jako první jede detektiv se svým parťákem Gusem vyzpovídat rockerovu přítelkyni, spisovatelku Catherine Tramellovou (Sharon Stoneová). Té je však smrt jejího přítele naprosto ukradená, detektivy s úsměvem na tváři sprostě vyhodí a Nickovi je jasné, že s touto dámou budou potíže. Sám má však za sebou náročné období. Jeho vinou zahynuli při vyšetřování staršího případu omylem dva turisté. Nick byl sice zproštěn viny, ale musí pravidelně docházet za psycholožkou, se kterou sem tam prožije milostné vzplanutí, doktorkou Beth Garnerovou. Z Catherine je hlavní podezřelá. Třicetiletá žena je vdova po boxerovi, spisovatelka, která má vystudovanou i psychologii. Oba rodiče jí tragicky zemřeli, zdědila po nich velký majetek. Před rokem napsala knihu, ve které hlavní hrdinka zabije svého přítele, bývalého rockera, sekáčkem na led. Psycholog po rozboru knihy dospěje k závěru, že pokud spáchala žena tento vražedný čin, jedná se o velice nebezpečnou psychopatku, protože vraždu musela naplánovat ještě mnohem dříve, než kniha vůbec vyšla. Detektivové v čele s Nickem po ní jdou. Chtějí jí odvézt k výslechu, Nick u ní najde staré noviny s článkem o jeho osobě. Catherine pak cestou sdělí Nickovi, že už píše další knihu. Bude o policistovi, který se zamiloval do nesprávné ženy, která ho pak zabije. Při výslechu si Catherine s detektivy hraje, hlavní pozornost soustředí na Nicka. Provokuje ho sexuálními dotazy, nabízí mu cigaretu, přestože ví, že kouřit přestal. Následuje nejslavnější scéna z filmu, kdy dá spisovatelka nakouknout detektivům pod sukni, přestože si nevzala spodní prádlo. Catherine navrhne vyšetření na detektoru lži. Ačkoliv vyšetřením projde jako nevinná, Nick je stále přesvědčen, že žena lže. Má také podezření, že nehoda, při které zemřeli její rodiče, nemusela být nehoda. Večer dojde v baru mezi Nickem a jeho kolegou jménem Nilsen k roztržce. Nick si dá panáka, přestože s alkoholem před několika měsíci přestal. Do hospody dorazí Beth. Nick s ní odejde k ní domů, kde se spolu pár vyspí, ale Beth je vyděšená z Nickova surového přístupu v posteli. Pohádají se a detektiv začne znovu kouřit. Druhý den se k němu dostane informace, že Catherine studovala na Berkeley, přičemž v té samé době tam byl jeden z profesorů zavražděn sekáčkem na led. Rozjíždí se akce, jeden tým jede do Berkeley, druhý má zjistit, jak to bylo s nehodou jejích rodičů a Nick má za úkol sledovat Catherine... (TV Prima)

(více)

Recenze (686)

Vital 

všechny recenze uživatele

Kdybych to viděl po druhé,už by to u mě neudělalo takové pozdvižení jako poprvé,rozhodně skvělá atmosféra a skvělá hudba se senzační Sharon Stone,ne tohle není reklama na film,to je holý fakt! ()

dukeforever 

všechny recenze uživatele

Skvělý Mike Douglas,sexy a okouzlující Sharon.Erotika,rychlý auta,pěkný holky,akce,krev...nic mi tu nechybělo,navíc Paulova režie a super hudba,nevidim důvod proč nedám všech 5:) ()

Alex.H 

všechny recenze uživatele

Takhle tajuplná a sexem oděná atmosféra je vidět opravdu jen v tomto snímku. Sharon Stone a Michal Douglas předvádějí opravdu mimořádné herecké výkony. Celý snímek jsem měl o hlavní hrdince pochybnosti, ale nakonec jsem jí tedy uvěřil:) pokud vám není cizí kriminální žánr a nebojíte se milostných scének, kde je právě ukázán ten "základní instinkt", tak vřele doporučuji shlédnout. ()

hudson07 

všechny recenze uživatele

Fámozní, sexy a naprosto skvostně hrající Sharon, kterou jsem si v tomto filmu zamiloval, nelze jí co vytknout a dávám jí 5* :-) Dokonalke se sžila s hlavní postavou a obtížnou roli zvládla bez jediné chybičky či zaváhání. Celkové dojmy z filmu jsou jen kladné, hodně našlapaný a syrový thiller z bravůrní atmosférou a v dnešní době se dá považovat za kult. 75% ()

J.Bourne89 

všechny recenze uživatele

špička v žánru. Film mi hodně připomíná Moře lásky, které není sic tak eroticky nabité, ale charisma Al Pacina a rafinovanější děj se mi líbily krapet více.... ()

Vig 

všechny recenze uživatele

Klasický film s Michaelem Douglasem, který jakoby drží film v napětí svým vražedně chladným pohledem. K tomu neodolatelná a hříšná Sharon, hudba od Goldsmithe, prostě napínavý trhák pro naše nervy. ()

romanz123 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po dlouhé době podíval na Základní instinkt, abych zjistil, jak odolává působení času, no a aktuální dojem je, že je to sice nadprůměrný film, ale žádná superpecka, hlavně v té detektivní rovině. V době jeho vzniku bych film asi hodnotil příznivěji, nyní to vidím tak na 70% a v pětihvězdičkovém systému se přikláním ke třem, ovšem fanoušci Sharon Stone "za mlada" ať si klidně jednu přidají. PS: Po zhlédnutí Základního instinktu 2 jsem si uvědomil, o kolik je jednička lepší, nakonec tedy přeci jen upravuji hodnocení na 4 hvězdičky. ()

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Psychologický film plný sexu. Při jeho natáčení se Michael Douglas údajně stal závislým na sexu a po pravdě řečeno se tomu vůbec nedivím. Dobře okořeněný příběh fikané mladé sexuální bohyně… ()

montel 

všechny recenze uživatele

Detektiv Nick Curran (Michael Douglas) je přivolán k brutální sexuální vraždě místní rockové hvězdy. Hlavní podezřelou z vraždy je jeho milenka, spisovatelka Catherine Tramellová (Sharon Stone), která má ovšem alibi. Nick vraždu nadále vyšetřuje a velmi rychle podlehne svodům krásné spisovatelky. Přesvědčen o její nevinně začne hledat důkazy jinde. Do hry se dostává policejní psycholožka Beth (Jeanne Tripplehorn), která chodila s Catherine na školu a která byla v mládí také její milenka...Vyníkající erotický thriller, který se dá dnes považovat již za kultovní. Slavná scéna překřížení nohou nemá ve své době konkurenci a i dnes dokáže pořádně zvednout ze židle. Jednoznačně nejlepší film Paula Verhoevena. 75% ()

wetrix 

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem mezi 4 a 5* a asi k tomu přispěl i fakt, že jsem film poprvé viděl v roce 2011, ale tou nejistotu, zmatkem a krásou Sharon je to nakonec za 5* ()

Pastelka.. 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem zhlédla tuto klasiku a zjistila, že to není můj styl. Po úvodu jsme to chtěla vypnout, takový rychlý a krvavý začátek jsme nečekala... Ale na druhou stranu jsem byla zvědavá jak to bude pokračovat a kdo to vlastně byl... Dějově mi to přišlo propletené ale i lehce průhledné.. Film mě neurazil ani nenadchl... Ale znova si ho nepustím.. ()

enzo_cz 

všechny recenze uživatele

Nemám co vytknout. Absolutně skvěle zpracovaný thiller, přiměřeně plný sexu, násilí a jednoho klínu. Dialogy jsou famózní, jiskření ústřední dvojice je orgazmické, a to doslova. ()

n.m. 

všechny recenze uživatele

Jako fanynka thrilleru nemohu hodnotit jinak, než 100% ! Legendární stvárnění Sharon Stone se již při prvním shlédnutí tohoto snímku vryje všem do paměti. Pro tuto roli byla přímo stvořená..přirozený a ničím nenásilný sexappeal je její velkou předností! Pánové mohou pouze utřít slinu a dámské osazenstvo závidět její dokonale vražedné nohy! Dráždivé scény Michaela Douglase a Sharone Stone jsou tou pravnou třešničkou na dortu! ()

shinlove 

všechny recenze uživatele

Tento film patří k tomu nejlepšímu v Hollywoodské historii. Myslím, že se bude snad navždy spekulovat o tom, jestli měla Sheron na policejní stanici kalhotky nebo ne! :D Oba herci na vrcholu sil a bylo to na jejich výkonech vidět. Od té doby už to šlo rychle dolů... 4* ()

Související novinky

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

13.04.2012

Alespoň prozatím. Je ale pravděpodobné, že studio Warner Bros. nakonec projekt The Maccabees zruší úplně. Důvod? Antisemitismus a hulvátství Mela Gibsona. Alespoň to tvrdí scenárista Joe Eszterhas.… (více)

Mel Gibson a židovské statečné srdce

Mel Gibson a židovské statečné srdce

10.09.2011

A taky nějaké židovské základní instinkty. Co to všechno znamená? Shrňme to jednoduše: Mel Gibson to jako filmař nevzdává a plánuje pro studio Warner Bros. produkovat a pravděpodobně i režírovat… (více)

Reklama

Reklama