Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

rozbris 

všechny recenze uživatele

Pohádka z bouřlivých 70. let pro celou věkovou škálu počínaje od mimča po důchodce:-) Zábava pro celou rodinu, kde si každý najde to svoje. P.S. Petra Černocká té to slušelo ze všech nejvíc. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Stara cesko klasika, ktora na mna dokonale funguje aj v dnesnej dobe. Petra Cernocka je ako Saxana dokonala a velmi ma bavil aj mlady Jan Kraus ako mlady delikvent. Pre mna jednoznacnych 100%. Tento film si nikdy nenecham ujst. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Legendární česká fantasy komedie s Petrou Černockou, které to tu neskutečně slušelo. Výborný je tu i mladý Jan Kraus. Pro mě jedna z nejlepších československých komedií plné nezapomenutelných hlášek... "Dobrý den, paní učitelko, konference prý se nekonala? Ale ano, konala. Totiž nekonala, vlastně konala, ale abyste rozuměly, pak se nekonala. Všichni nějak zmizely. - Zmizely? To se dějí věci. Naše Káťa například říkala, že máte ve třídě ňákou Saxofónu, která prý schání lidské ucho. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček je král československých crazy komedií, jeho Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova! a Jak utopit Dr. Mráčka jsou všechno skvělé filmy, které si vždy rád pustím. Dívka na koštěti je dalším v řadě jeho bláznivých kousků, nicméně ta se k mým oblíbeným neřadí. Viděl jsem ji jako malý, když to bylo kříženo s pohádkou a moc se u ní nebavil. Díky tomu u mě nefunguje nostalgické zvyšování hodnocení. Podíval jsem se po mnoha letech i znovu jako dospělý a jen si potvrdil své mlhavé vzpomínky. Ano, najde se několik zábavných scén, ale jako celek mě to moc nebavilo a rozhodně to nemá takový tah na bránu jako další výše uvedené filmy. Také mi moc nesedlo obsazení. Černocká, Hrušínský a Kraus mi přišli jako zastydlí puberťáci a zachraňovalo to dospělé osazenstvo. Kombinace pohádky a crazy komedie se povedla tak napůl, zůstávám na třech průměrných hvězdách a od Vorlíčka doporučuji raději jeho ostatní tvorbu. ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Nenapsala Jane Rowling podle toho Harryho Pottera? Objevila se tu spousta nápadů a na děti proto tenhle film působí jako magnet. ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Černocká má snad nějaký lék na pramen věčného života bo mi přijde, že od té doby nezestárla skoro o 40 let, ale tak o 15... Jinak Dívka na koštěti je typickým produktem sedmdesátých let čili vrcholu českého bijáku... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších pohádkových komedií, které kdy u nás vznikly. Ve filmu se objevila celá řada skvělých herců a budoucích hvězd. Dnes už legendární triky a babské ucho, to už zná každý. Proto je dobré, že se na tento snímek nezapomíná a televize ho stále vysílají. Věřím, že i dnešním dětem se to musí líbit. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Ešte než priletel ku mne Harry Potter, očarila ma svojim "dexepom-sexepom" Saxana. Je to také, aké má byť. Žiadne veľkolepé fantasy, proste čarodejnícky úlet, ktorý jednoznačne pobaví. Herci ako ušitý, Černocká správna teen čarodejka a Kraus väčší záporák než Voldemort. Fantasy kultovka. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Ilustrace: Adolf Born. Česká klasika 70. let. Jednoduché triky, které přiblížili svět nadpřirozených bytostí nám, smrtelníkům. ´Zdá se mi, že všichni dostaneme svěrací kazajku.´ V roce 2011 se režisér Vorlíček vrátil k Saxáně ve filmu ´Saxána a lexikon kouzel´, ale ten nestojí za vidění. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru jedna z nejlepších českých komedií z období normalizace. Pohádkový rámec jí vysloveně prospěl. Pokračování Saxána a Lexikon kouzel je už pouze umělecky slabým a myšlenkově řídkým odvarem z tohoto skvělého filmu. Chcete-li spatřit sešup české porevoluční kinematografie v jeho nejfrapantnější podobě, pusťte si oba jmenované filmy po sobě: 1971 a 2011. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika. Jeden z těch filmů na který od svých 7 let už nezapomenete. Efekty mi přišly naprosto neuvěřitelný. Jediný čeho se teď děsím je chystaný druhý díl. ()

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama