Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí se mi to moc líbilo, zajímavý děj, pěkná hudba, dobří herci. Dokonce i knížky jsem si koupila! Jsem ráda, že to momentálně opakují, i když v blbý čas, takže to vidím jen čas od času. Přestože některé postavy jsou dost šablonovité (kladní jsou až k nesnesitelnosti a hysteričtí až k smíchu), ráda se znovu dívám, octnu-li se u TV. 7/10 ()

Venkovan 

všechny recenze uživatele

Průmyslník George Hazard ze Severu a plantážník Orry Main z Jihu v přátelském poutu, které nerozdělí nepřízeň politická, kulturní, státní ani rodinná. Sever a Jih je seriál, který diváka provede historií Spojených států a díky oběma hlavním postavám a jejich rodinám dává nahlédnout na rozdíl mezi oběma státy v kulturní a společenské rovině. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria vynikajúco ukazuje americký svet pred občianskou vojnou. Na osudoch postáv sa dozvedáme, v čom boli základné rozpory medzi severom a juhom. Dôležité ale je, že sa nám tu nevnucuje obraz toho len dobrého severu a zlého juhu. Naopak, ukazujú sa tu a svetlé stránky a zápory na oboch stranách rovnako. Herecky u mňa víťazí David Carradine čo by odporný záporák, zo žien zase fanaticky nepekná Kirstie Alley. Príbeh vás vtiahne do deja, postáv je mnoho, nájdete si viacero obľúbených. Skutočne premakaný seriál, hoci zobrazuje pre mňa nie až tak populárnu tému občianskej vojny v USA ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi kvalitní seriál a skvělá popularizace období dvaceti let před občanskou válkou v USA. Vrcholem jsou především vzájemné návštěvy Mainů a Hazardů, kdy hrozí nějaký vyhrocený konflikt, např. pomoc otrokovi Gradymu na Jihu či pokus o likvidaci Orryho na Severu (či Billyho na Jihu). Charakterově dost černobílé: Orry Main, George Hazard, Billy Hazard, Charles Maine, Madeline La Mottová-Mainová, Constance Hazardová, Brett Mainová-Hazardová vs. Justin La Motte, Ashton Mainová-Huntoonová, Elkanah Bent, Salem Jones, Izabel Hazardová. Vymyká se protiotrokářská fanatička Virgilie Hazardová, jež není zase tak zlá, "jen" zaslepená svým světonázorem. Zejména v druhé řadě ukáže i jiné dobré stránky než je vymezování se proti otrokářství. 90 % ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo moje první velké filmové setkání s občanskou válkou USA a ve své době jsem byl ze seriálu zcela unesen. Hltal jsem jednotlivé díly, držel jsem palce těm "hodným" a děsil jsem se, co zase provedou ti "zlí". I v mládí jsem ocenil snahu ukázat, že ne všichni Seveřané byli vzor cnosti a ne všichni Jižané byli zákeřní padouši. Ve své době mně oslnila masovost scén, množství bitev, jenže - to bylo někdy před patnácti lety. Potom člověk shlédl řadu jiných filmů s podobnou tématikou, příběhů komornějších (Návrat do Cold Mountain) nebo naopak ještě epičtějších (Glory, Gettysburg) i třeba film mnohem skromější než uváděné (Ironclads) a těch pět hvězdiček prostě dát nemůžu. Tak 70%. A co mi tak vadí? No přece ta neskutečná šablonovistost osob, ta pedagogika v podání....i některé zcela neptravděpodobné scény (viz. osvobození Jamese Reada z jižanského zajateckého tábora Patrikem Swayzem). Každá osoba představuje typ jakoby napsaný podle učebnice dějepisu podle schemat - hodný otrokář (Swayze) - zlý otrokář (Carrandine), vzorní seveřané (Read a jeho nejmladší bratr) - zlí seveřané (prostřední brat a jeho sestra, bezohledně se obohacující na nekvalitních válečných dodávkách), zlá jižanská kráska (jméno herečky neznám) a hodná jižanská kráska (Lesley-Ann Down). Ono vlastně i ty dvě rodiny, co reprezentují Jih (plantážníci) a Sever (továrníci) je schema až klišoidní a když k tomu přidám některé scénky, které jsou až servilní vůči oficiózní (pozor ne oficiální) historografii - třeba generál Grant, ukazující, že v té placatici má mošt a ne whisky, pak bych tenhle seriál doporučil především skutečně školní mládeži. Dějová linka je tady z hlediska historických událostí nesporně v pořádku a pokud to někoho přivede k hlubšímu zájmu o tuhle událost a začne se sám zajímat o další detaily, pak to svůj účel splnilo vrchovatě. A ta drtivá většina ostatních se může bez hlubšího zájmu vnořit do napínavého děje s mnoha zvraty a vzít to prostě jako jedno velké dobrodružství. A to zas tak málo není..... ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • V úvodní bitvě, která se odehrála na řece Bull Run, se do záběru na bojiště dostal i kamerový jeřáb. (pávek)
  • Podľa monografie Kirstie Alley (Vigrilia) sa herečka a Patrick Swayze (Orry) počas natáčania seriálu do seba zamilovali. Ale obaja už mali svojich zákonných partnerov, ktorých nechceli podvádzať. (misterz)
  • S výnimkou vojenských uniforiem alebo odevu zamestnancov nenosila žiadna z hlavných postáv v seriáli dvakrát rovnakú vec. Jedinou výnimkou je Ashton (Terri Garber), ktorá mala oblečené fialové šaty pri príchode aj odchode z Mount Royal. (misterz)

Reklama

Reklama