Reklama

Reklama

Epizody(6)

Jeden pochází z průmyslnické rodiny ze Severu, druhý z rodiny jižanských plantážníků. Oba jsou absolventy West Pointu a jejich nezlomná loajalita jim pomohla přežít mexicko-americkou válku. Jejich vztah ale čeká horší zkouška. Problémy, které dělí Sever a Jih, mohou postavit i přítele proti příteli. Ceněný výkonný producent David L. Wolper uvádí výpravný šestidílný seriál o bouřlivých letech, která předcházela občanské válce, a jež byl natočen podle bestseleru Johna Jakese. Pětiměsíčního natáčení, které probíhalo v pěti státech, se účastnilo celkem 140 herců, tisíce statistů, 100 členů štábu, 8 700 kostýmů a 15 000 rekvizit a dekorací. Díky tomu fascinující historie – a strhující drama – ožívají! (Magic Box)

(více)

Recenze (54)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Snad nejčervenější ze všech červených knihoven, jaké jsem kdy na plátně viděla. Chvílemi, s prominutím, až k zblití. Tady se hraje na city diváka/čtenáře velmi laciným a odporným způsobem. Vše do sebe zapadá dle autora předlohy a pak i filmařů jako ozubená kolečka pomocí spousty záměrně nesmyslných/nereálných náhod, momentů a situací, jen aby byl seriál za každou cenu líbivý/vlezlý a srdcervoucí. Řada bitev, ve kterých se vojensky neškolený divák pomalu ani nevyzná. Řada zbytečných líbaček a cicmání, které jdou postupem času na nervy, protože jen zdržují a oddalují konec, kterého jsem se už nemohla dočkat...Jedna hvězda za milého Billyho Hazarda (John Stockwell) z první knihy a za proradnou Ashton (Terri Garber), která celou tu nereálnou přeslazenost alespoń trochu nakopla...Děkuji, už nikdy více!...Komentář platí pro kompletní seriál. ()

GaleW 

všechny recenze uživatele

Tento pozoruhodný seriál jsem viděla, už když ho dávali kdysi v devadesátých letech v české televizní premiéře. A dodnes patří mezi to nejlepší, co americký televizní průmysl vyprodukoval. Jde o nejlépe zpracované období civilní války, které jsem kdy viděla. Osudy dvou rodin, které se mají rády navzdory tomu, že by se měly nenávidět. Líbí se mi nejen napínavý děj, ale i krásné kostýmy, obrovská precizní výprava a pak samozřejmě i herecké výkony, v popředí s Patrickem Swayzem a Jamesem Readem ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí se mi to moc líbilo, zajímavý děj, pěkná hudba, dobří herci. Dokonce i knížky jsem si koupila! Jsem ráda, že to momentálně opakují, i když v blbý čas, takže to vidím jen čas od času. Přestože některé postavy jsou dost šablonovité (kladní jsou až k nesnesitelnosti a hysteričtí až k smíchu), ráda se znovu dívám, octnu-li se u TV. 7/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria vynikajúco ukazuje americký svet pred občianskou vojnou. Na osudoch postáv sa dozvedáme, v čom boli základné rozpory medzi severom a juhom. Dôležité ale je, že sa nám tu nevnucuje obraz toho len dobrého severu a zlého juhu. Naopak, ukazujú sa tu a svetlé stránky a zápory na oboch stranách rovnako. Herecky u mňa víťazí David Carradine čo by odporný záporák, zo žien zase fanaticky nepekná Kirstie Alley. Príbeh vás vtiahne do deja, postáv je mnoho, nájdete si viacero obľúbených. Skutočne premakaný seriál, hoci zobrazuje pre mňa nie až tak populárnu tému občianskej vojny v USA ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je až hanba, že se k tomuto skvostvu dostávám až v roce 2023, když se viditelně jedná o jednu z nejlepších věcí, které byli v rámci námětu války Severu a Jihu vytvořeny. Americká odpověď na Ságu rodu Forystu? Klidně může být...Už na první pohled je viditelné, že Sever a Jih je obrovským počinem, s megalomanskou výpravou, opulentním obsazením a do posledního detailu propracovanými charaktery. První řada slouží převážně k tomu, aby představila veškeré problémy, které vedli k zahájení samotné války. Tohle vše se pak odehrává na pozadí klasické filmové romance a ryzího přátelství. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (7)

  • V úvodní bitvě, která se odehrála na řece Bull Run, se do záběru na bojiště dostal i kamerový jeřáb. (pávek)
  • S výnimkou vojenských uniforiem alebo odevu zamestnancov nenosila žiadna z hlavných postáv v seriáli dvakrát rovnakú vec. Jedinou výnimkou je Ashton (Terri Garber), ktorá mala oblečené fialové šaty pri príchode aj odchode z Mount Royal. (misterz)
  • Podľa monografie Kirstie Alley (Vigrilia) sa herečka a Patrick Swayze (Orry) počas natáčania seriálu do seba zamilovali. Ale obaja už mali svojich zákonných partnerov, ktorých nechceli podvádzať. (misterz)

Reklama

Reklama