Reklama

Reklama

X-Men

(seriál)
USA / Kanada, (1992–1997), 27 h 3 min (Minutáž: 20–23 min)

Předloha:

John Byrne (komiks), Jack Kirby (komiks), Stan Lee (komiks) (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(76)

Nože vystřelující přímo z ruky, ničivý laserový pohled, umění přesunovat předměty nebo ovládat počasí. To vše jsou schopnosti mutantů! Pro obyčejné lidi jsou ale tato stvoření hrozbou. Proto se pod vedením profesora Charlese učí, jak s lidmi vyjít a neublížit jim. Ne všichni mutanti jsou ale ochotni spolupracovat, neboť nevěří, že by mohli s lidmi žít v míru. Šéf zlých mutantů, podlý Magneto, má s budoucností planety Země velice zákeřné úmysly! Čas velké bitvy mutantů přichází! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele PKD k tomuto seriálu (7)

X-Men (1992) 

novoten to vystihl. ;-) Já jsem sice silný X freak, ale na víc, jak 3.5 prostě jíti nelze. Je to šíleně barevné (tato výtka jest způsobena čtením Claremontovy předlohy v čb comicsových legendách), 90% postav vypadá, jako by jela na galonech steroidů a Xavier na svém krásně žlutém vznášedle (kde má doprdele křeslo???) v naprosto otřesném tmavě zeleném obleku, díky kterému vypadá, jako by právě přilevitoval z mysliveckého bálu, mě vždy dohání k šílenství. A taky není zrovna extra dobře hlasově obsazen. Myslím orig. No, v cz to taky zrovna nejni žádná sláva. :-/ Nudnost Apocalypse zde dosahuje přímo smrtící úrovně (taky asi jediná koukatelná anim. verze, která stojí za to jest právě v Evolution) a má vysoce oblíbená Raven je zde šíleně vyblitá, takže je až šedá, haha. A to nemluvím o tom, kolik zde má prostoru. Na 2.str., pokud bych někdy šel na 4, tak díky scénářům a interakcím mezi postavami, které jsou věšinou jako z comicsu. Sorry, ale pro mne pořád ještě vítězí příbuzný tv s. se Spidermanem a nebo 90tková TASka z Hulkem. Musel na poč. 21.st. přijít geniální vizionář Greg Johnson, aby společně s dalšími fachmany Craigem Kylem a Christopherem Yostem, přinesli světu (díky 1. X filmu) a hl. mě:) Evolution a W/X (čti Wolverine/X-men). Takže tento 1. X seriál beru hodně jako kvalitní klasiku, která je ovšem svými 2 následovníky překonána v hodně věcech. Toto si občas pouštím jen když mám X nostalgii. ;-) P.s. jak tu někteří píší, že od 3.s. se to teprve rozjede, tak to mají recht, haha. Rozjede, ale jako špatně zaklížená židle. Pro mě to právě od 3.s. jde do kopru a úhrnná míra nezáživnosti (díky 4.s.) tu dosahuje až galaktózních rozměrů. Ne, opravdu co se týče X men, nejsem zrovna vzor konzervativnosti.;-) Co tak chcete od člověka(?) který žere X23 a éru new X men od Kyla a Yosta...byť samoz. nikdy nezapomenu na počáteční Xformování díky Claremotově éře. Jen k ní už přes 10 let nechovám takovou náboženskou úctu, jako před tím. :( ()

Série 1 (1992) (S01) 

Nejsilnější série už kvůli tomu, že je zde utajený 3díl, který si vždy pustím po filmu. Ano, jde samoz.. o Days of Future Past s tím ultramega nabušeným Biskupem. Ten je fakt brutální, haha. Hl. jak si kupuje ty noviny. :) Jinak úvod se Sentinely mám též moc rád.;-) ()

Série 3 (1994) (S03) 

Z pohledu důležitosti jde bezpochyby o nejvýznamnější sérii vůbec, neb jsou zde obě Phoenix ságy. Já jsem ale snad po1. v životě rád, že je to animáč pro děti/mládež, takže zde nedojde k oné tragické smrti, která rezonovala X comicsy ještě mnohá léta. Na 2.str., jde tu ale ve všem ostatním o stejnou míru přeplácanosti, jako v comicsu. I když při jeho 1. čtení před 17 lety, jsem z toho tento dojem...neměl. To bude věkem a mírou comicsové sečtělosti. Vím, že jde o dítko své doby (mluvím o comicsu) ale to nemohli tvůrci při vědomí, že jde o tv s. z 90.let, některé věci upraviti či vynechati? Jde mi hl. o prvek těch vesmírných dobrodruhů, které vede Scottův otec a které mi přišli i v comicsu, šíleně stupidní, psychedeličtí a naprosto zbyteční. Při jejich stránkách jsem docela solidně trpěl. Jsem sice rád za tu snahu, ctíti předlohu co nejvíce, ale nemusíte to pánové zase přeháněti za každou cenu. To, co vypadá dobře a celkem přijatelně v comicsu v r.77, nemusí (a taky tomu většinou není) vypadati ok v 90tkách. P.s. aby jste rozuměli...já odjakživa neměl rád, když např.Superman, Supergirl či X meni řešili zál. ve vesmíru mimo Zemi, za účasti růz. kosmidel, vesmírných impérií aj. Mám blízký vztah k žánru kosmické SF, ale v superhrdinském hl. proudu to fakt nemusím. A za 25 let se na tom nic...nezměnilo. A pochybuji, že někdy změní. ()

Série 4 (1995) (S04) 

Tato série je doslova utrpením. Spousta delších příběhů a ani jeden, se skoro nedá dokoukati. No, co taky chcete, když zde za každou cenu narvali tu ultranudnou ságu o Proteovi. Ta byla vskutku zkouškou čtenářovy odolnosti již v comicsu. Ne, Claremont neměl fakt všechno waw. ()

Reklama

Reklama