Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (7)

Boží mlýny (2021) 

Krimi komediální seriál reportéra Kroupy a rejži Hřebejka jede podle jednoduchého schématu: nejprve je ukázaná nespravedlnost, která je často inspirovaná skutečností ( to je občas vážně mrazivější část ), pak nastoupí tým mstitelů v čele s expolicistou Myšičkou a provedou zinscenovanou pomstu, kdy nakonec záporák dostane co zaslouží. A na závěr to divákům tupě ještě jednou vysvětlí. Námět dejme tomu, ale provedení je jakési suchopádné většinu času nudné. Jenom poslední dvojdíl mne regulerně pobavil. ()

Provaz (2021) (E01) 

Nový seriál ČT, který byl anoncován jako krimi založené vzdáleně na skutečném případu akorát podané humorně, tož čekal jsem div ne Bláznivou střelu a dočkal se prvního dílu s případem oběšeného dlužníka zavražděného věřitelem, který byl z 90% vyšetřován nezábavnou trápenou fikcí, která až nápadně byla předobrazem reality ČR, takže jsem upadl do deprese jak to tady nespravedlnost a bezmoc válí. A pak posledních pět minut byla ustřelená zábava, která tomu dala ten happy end spravedlnosti. Takže první díl rozpačitý a určitě ne moc vtipný. PS: Největší pecka je, že scénárista a investigativec Kroupa v rozhovoru říkal, že tento případ je inspirován mafiánem, který je vášnivým statkářem ( zde v podání Rupperta ) a že ten dokonce má smysl pro humor tak, že nechal štáb točit u sebe ... kurva to je jako nechal točit někdo, o kom si investigativec myslí, že nechal někoho odkráglovat na místě, kde opravdu někoho zabili? To je na odpad nebo na pět hvězd? Absurdní realita dostává v naší zemi nový rozměr. ()

Spící lodě (2021) (E02) 

Hřebejkova verze "Podrazu" se skvělým Pavlem Řezníčkem jako sběratelem obrazů, který způsobí dopravní nehodu, z které se dostane pomocí podplaceného soudního znalce. Lepší než první díl, ale furt je to moc tlačený silou a jede to jen tím, že tomu člověk fandí a občas se pousměje u povedených slovních ping pongů. ()

Splacený dluh (2021) (E03) 

Dvě hvězdy za perfektního Koláříka jako směnkového podvodníka. Má to dejme tomu nápad, ale chybí tomu šťáva. ()

Sekta (2021) (E04) 

Tři hvězdy za Slezáčka jako guru sekty, jinak ač asi nejlepší díl, tak hrozně utahanej. ()

Asijská růže (2021) (E05) 

Za mne zatím nejlepší díl, ale smysluplnost infiltrace Křenkové jako prostitutky je opravdu záhada a ta hloupé polopatické vysvětlování dělá z diváků hodně jednoduchá individua. ()

Asijská růže - zlomená květina (2021) (E06) 

Asi jsem si už nějak na tuhle bejkárnu zvykl, protože šestému dílu vytasím čtyři hvězdy jak jsem se pobavil. A zase seriál, který končí svatbou: miliardář stařec Lábus a prostitutka Hoang Yen Cao ( modelka z projektu ČT Zlatá mládež (2015) ) ()

Reklama

Reklama