Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele klukluka k tomuto seriálu (7)

Boží mlýny (2021) 

Od nejznámějšího, pravděpodobně nejodvážnějšího a jednoho z nejzkušenějších investigativních novinářů v ČR bych čekal daleko sofistikovanější námět. A bacha na kompromisy v zájmu “dobré věci”. Pro mě byly za hranou. Seriál jako celek pro změnu pod čarou toho, co považuju za kvalitu v oblasti televizní seriálové tvorby. Nevěřil jsem tomu ani Ň. ()

Provaz (2021) (E01) 

Propojit krimi s komedií, to zavání průšvihem. Není to pak pořádně ani jedno. A v součtu to může být klidně i nula. Tak špatný to nebylo, ale může to mít skutečný kvalitativní ambice? ()

Spící lodě (2021) (E02) 

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. A kdo nevěří, ať tam běží. ()

Splacený dluh (2021) (E03) 

Míra uvěřitelnosti je zdánlivě mizivá. Na scénáři se ale podílel chlápek, kterej podobným způsobem skutečně získává usvědčující a kompromitující informace na reálný darebáky a tento fakt na tu zdánlivou ptákovinu vrhá trochu jiný světlo. Tento díl byl pro mě navíc i skutečně zábavnej. ()

Sekta (2021) (E04) 

Je to dětinsky blbý. Hamáčka a Vrbětice má snad Janek Kroupa vyfutrovanější, jinak si bude muset obstarat deset míčů. ()

Asijská růže (2021) (E05) 

Je to tak divně překombinovaný, že u toho pravidelně ztrácím pozornost a zájem. ()

Asijská růže - zlomená květina (2021) (E06) 

Zase to bylo zdánlivě složitý jak mlátička. Přitom to, čemu jsem snad spolehlivě správně porozuměl, totiž že sotva plnoletá holka narozená v Rumburku nemusí usilovat o získání občanství formou sňatku s dědkem nad hrobem, je do očí bijící hovadina. Tak jak mám potom seriózně přistupovat k tomu zbytku? A dál: Můžou být dva lidi odsouzeni za vraždu mrtvoly? Opravdu policie v zájmu “spravedlnosti” takto manipuluje s důkazy? To abychom se všichni začali bát... A Alexovi Braunovi jeho selhání taky odpustíme? A ten vietnamský podvodník- uklízeč mrtvol, kuplíř, pasák, výrobce falešných dokladů- to nám nevadí..? A bachař, který pracuje na základě instrukcí lidí zvenčí a vyhrožuje lidem ve vyšetřovací vazbě..? Tohle všechno je lidem ochoten odpustit Janek Kroupa, pokud někoho potřebuje potopit..!? No ty vole... Tak to já si teda představuju boží mlýny úplně, ale úplně jinak. ()

Reklama

Reklama