Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

salalala 

všechny recenze uživatele

Není se co divit, že u nás tenhle počin moc známý není. Podobně málo známý David Anspaugh v něm najel trochu pohádkový až naivní koncept, který se ve své pozitivitě stává velmi brzy otravným. Ač nemá nějakou přehnanou stopáž, dost se táhne a první polovina je subjektivně delší, než se zdá, protože se v ní toho tolik neděje a navíc je dost stereotypní. Když se děj přesune na vysokou školu, je to o něco zajímavější, přidává se decentní, ale fungující humor a potřebná atmosféra. Sportovní scény nejsou tak působivé, ale o nich snímek ani není, takže je to v pořádku. Sean Astin v titulní roli je výborný a svou roztomilost nechává působit naplno a právě on je se svou zarputilostí tím, co drží snímek nad vodou i v těch nejklišovitějších a nejpředvídatelnějších momentech, jen škoda, že se k němu nikdo nepřidá a ostatní už nemají moc prostoru, i když tu jsou třeba Ned Beatty nebo tehdy ne tak známý Jon Favreau. Rudy je trochu sentimentální záležitost, u níž je po pár minutách jasné, jakým směrem se bude ubírat, a i když závěr je ohledně laciného dojímání na hraně, je snesitelná, koukatelná a poměrně zajímavá, jen je jasné, že ve skutečnosti se asi příběh odehrál trochu jinak. 60 % ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nevím kolik jsem viděla sportovně zaměřených filmů, ale co vím určitě, že jsem u žádného nebyla tak naměkko jako s Rudym. Nejen, že je to poměrně neznámý film, ale ještě navíc je to o americkém fotbalu, který je mně tak vzdálený, jako ta země samotná. Přesto jsem hned od začátku tomu klukovi s velkým srdcem a velkým snem fandila, studovala s ním, trénovala a čílila se na ty, kteří ho odrazovali. Tomuhle já říkám srdcovka s velkým S a je mně úplně jedno, jestli tvůrci malinko tlačili na city, protože Ruda se svými 160 cm si to rozhodně zaslouží. Hluboce lidský film s nádhernou hudbou Jerryho Goldsmitha a já jen tleskám. "Když člověk něco chce, celý Vesmír se spojí, aby mohl svůj sen uskutečnit" . ()

Reklama

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...netypický sportovní film? někdy mám pocit, že už ani nechceme věřit ve sny... že i sny nám byly ukradeny... tady je důkaz, že je to pitomost... dají se žít, ale stojí to celého člověka... byl na hřišti jednou na pár vteřin a pěkně všem nakopal zadek.... všem, kteří mají chuť to udělat také, přeji ze srdce ať se to podaří... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh o lidském snažení. 1) Film je v prvním plánu o americkém fotbale. Ve skutečnosti ukazuje sílu odhodlání a vášně a zarputilou urputnost v boji s nepřízní osudu. Snaha nakonec vždycky plody přinese, i když mohou vypadat jinak, než jak si člověk na začátku představoval. Z tohoto hlediska je lhostejné, jak věrně jsou zobrazeny skutečné události. Není to životopisný film, toto je film o myšlence a úsilí, které hory přenáší. Poselství, které snímek přináší, je čitelné pro každého a to se počítá. 2) Pokud vás zajímá, jak to bylo doopravdy. 3) 22letý Sean Astin (hlavní postava Rudy) se mi líbil. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"RUDY! RUDY! RUDY! RUDY!" Skandoval jsem na konci s celým stadionem. Každý máme své sny, ale jen stěží o ně někdo usiluje tak, jako Rudy, který si chce zahrát za klub amerického fotbalu v Notre Dame, ale ze všech stran slyší, že to není možné. Skvělý děj, který mě naprosto vtáhl a prožíval jsem ho od začátku do konce. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Mnozí kněží a různí zaměstnanci Notre Dame ve filmu jsou skuteční místní pracovníci. (Herr_Flick)
  • Od roku 1975 nebyl žádný jiný hráč Notre Dame vynášen ze hřiště na ramenou. (boul)
  • Skutečný Dan Devine, které ve filmu ztvárnil Chelcie Ross, byl rozzlobený kvůli scéně, ve které několik hráčů položilo své dresy na jeho stůl jako formu protestu. Podle Devina k případu nikdy nedošlo a kdyby ano, byli by dotyční hráči z týmu vyhozeni. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama