Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Recenze (700)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když tě vidím, Tomáši, jak piješ, tak bych chtěl, aby mi takhle odtejkala vana." Někteří do hospody pravidelně chodí a jiní zase od manželek, družek a přítelkyň vědí, že se jim tam vlastně ani tak moc nechce. Takže ti, kteří se v podvečer nacházejí v bezpečí pod pantoflí, se alespoň občas mohou nasytit hospodských keců s výčepním Duškem a jeho štamgasty. Mě to někdy připadá zábavné a jindy zase trapné, ale dokud se s protagonisty nacházíme do jedné promile od sebe, tak si vcelku rozumíme. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hospoda osloví nejvíce toho, kdo se může identifikovat s některou z hlavních postav u štamgastského stolu a zároveň mu nevadí mnohdy bizarní dialogy o ničem, což ale k těm diskuzím v knajpě vlastně tak nějak patří. Z hereckého obsazení mi osobně nejvíce sedl pan výčepní se svými improvizovanými průpovídkami za výčepem a Kachna se svými hokusy pokusy, zatímco arcislizký pan Jonáš či Jozka mi neuvěřitelně pili krev. Kvalita jednotlivých epizod byla kolísavá - převažovaly však průměrné díly. I když pro mě osobně nejde o seriál století, rozhodně se jedná o jeden z těch povednějších z produkce TV Nova, které vznikly po revoluci. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Některý díly lepší, některý horší... Je to takový klábosení u piva o ničem, ale já mam ten seriál docela rád. Tomu seriálu pomáhá hlavně slušný herecký obsazení. Zejména Bronislav Poloczek jako Babula je fakt hustej. Ale Nárožný v roli výčepáka a Potměšil jako takovej typickej hospodskej "všechno vim, všechno znám" jsou taky dobrý. Kanyza, Menzel a další spíš průměr. Na celym seriálu mi nejvíc vadilo, že všechny záporný postavy (zejména pak pan domácí) vypadaly strašně trapně a nereálně. Vždycky jsem si vzpomněl na MASH a postavu Franka Burnse, kterej byl stejnej blb jako pan domácí. Ta podoba byla o to větší, že Franka Burnse daboval právě Václav Knop, kterej tady hrál pana domácího. Jinak si vzpomínám na jeden zážitek, kdy jsem seděl v takový putyce 4. cenový skupiny a z televize se ozvala ona známá písnička "Do naší hospůdky, vedou jen 3 schůdky..." a celá hsopoda ztichla a všichni se ototčili směrem k televizi a sledovali se zaujetim tento seriál. V týhle atmosféře to mělo neuvěřitelný kouzlo :-) Jestli to někomu připadá jako seriál pro primitivy, tak já se hrdě hlásim k primitivům. Jinak nejvíc se mi líbil ten díl, jak tam Wimmer exoval pívo. P.S. Čim jsem starší, tim víc mam nějak pro tenhle seriál slabost :-) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem ten správný hospodský typ, nicméně tvůrcům přiznávám, že se aspoň poctivě snažili adaptovat sitcom pro českého diváka, tj. umístili jej do tak charakteristického českého prostředí jako je hospoda a obešli se bez vmontovaného smíchu. A sehnali po čertech slušný herecký ansámbl, bohužel postavy mě svou přemoudřelostí/blbostí/primitivností sraly. ()

Stallone 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jako křesťan neschvaluji vysedávání po hospodách, považuji seriál za výborný. Kvalitu vidím v hereckém obsazení a inteligentním scénáři, u kterého si člověk při sledování odpočine a pobaví. Celá ta partička si dokonale sedla. Mojí nejoblíbenější postavou je Václav Novák. V roli pana domácího vynikající Václav Knop. K seriálu se i po letech stále vracím a pokaždé se skvěle bavím. Jonáš: „Dejte mi ještě jednu skotskou." Jarda: „Skotskou, ano!" Jonáš: „Poslechněte, je to opravdu skotská?" Jarda: „No jéje, pane domácí, ta úplně nejskotštější. Podívejte, ten chlap, co mi ji přivez, představte si, ten měl na sobě ještě sukni a ta rejha na pultě, to udělal dudama, jak se tady opíral." ()

Galerie (45)

Zajímavosti (152)

  • V 33. dílu s názvem „Láska je láska“ se pan domácí „Václav Knop“ snaží okouzlit domnělou studentku germanistiky znalostí německé básně. Student jej opraví, avšak ani jeho verze není zcela správná, místo „schnell” patřilo „spät”. Jedná se o část první sloky známé Goethovy balady „Erlkönig“, známé také pod českým názvem „Král duchů“. (Haller)
  • S natočením celého seriálu přišel paradoxně Kanaďan jménem Tim Addison, který do Prahy přicestoval v roce 1992. Všiml si, že v ČR ještě nebyly žádné vlastní sitcomy a že Češi pijí víc piv na hlavu, než kterýkoliv národ. Tim vytvořil v roce 1994 seriál Hospoda pro TV Novu, který je volně založen na americkém sitcomu Na zdraví (od r. 1982). V závěrečných titulcích jeho jméno neuvidíme, protože se zákony o autorských právech teprve rodily. (Leopard105)
  • Ve 12. díle s názvem "Píchačky" je možné všimnout si, že ve scéně, kdy Venca (Ladislav Potměšil) zapojuje píchačky do zásuvky, dostane ránu elektrickým proudem a upadne na zem, přičemž mu padá z hlavy čepice. V dalším záběru, kdy ho profackuje Kachna (Josef Dvořák), Venca se probere a postaví, už má čepici znovu na hlavě. (Skarface)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama