Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. (Vertical Entertainment)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (129)

Dale 

všechny recenze uživatele

Je to subjektívne hodnotenie založené na sile osobnosti Sira Nicholasa Wintona a jeho ľudskosti a na základe pocitov, ktoré som mal pri sledovaní, predovšetkým v scénach, keď sa po rokoch stretol so zachránenými deťmi, to bol najsilnejší moment filmu. Ale celá línia s Hopkinsom bola výborná, škoda, že línia z roku 1939 už takú silu nemala. Čo je zvláštne, lebo hrôzy nacistického režimu majú veľkú silu v každom filme. Tu ale bol najemotívnejší moment tejto linky, keď vyviedli Hanu z vlaku, o iných hrôzach a osudoch ľudí len počujeme. Iste, každý vie, čo sa dialo, bolo to x-krát sfilmované, ale myslím, že pripomínať si to, aj explicitne, treba stále, lebo máme dobu, keď sa zdá, že na to už väčšina ľudí zabudla a takéto hrôzy sa môžu znovu opakovať. Dnes počúvame reči aj z najvyšších miest, že vojna sa nedá ukončiť podporovaním napadnutej krajiny zbraňami, ale len mierovými rokovaniami. Aj v roku 1938 boli najvyšší predstavitelia rovnako zbabelí a mysleli si, že keď Hitlerovi ustúpia so Sudetmi, tak bude mier a vieme ako to dopadlo. Zlu sa nesmie ustupovať, zlo treba poraziť, inak mier nie je možný. Určite nie dlhodobý. Ľudia sa stále nepoučili... ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Nicholas Winton je pro mě podobná osobnost jako Oskar Schindler. Oba vnímám jako velmi statečné muže, díky kterým bylo zachráněno několik set lidí židovského původu, kteří by jinak byli posláni do koncentračního tábora a pravděpodobně nepřežili. Tento film krásně mapuje dvě důležité etapy života právě Nicholase Wintona. Ta první je z roku 1938 a ukazuje zabrání Sudet a následnou okupaci Československa, a právě Nicholase Wintona, který se rozhodl ke svému činu. Druhá část je až z 80. let a máme možnost sledovat život Nicholase, jak zpětně vzpomíná a celkově se s tím vyrovnává. Roli Nicholase se zhostil nejprve Johnny Flynn, který je za mě průměr, a později Anthony Hopkins, který rozhodně Flynna smetl a naprosto ho převálcoval v jeho výkonu. Jeden život dost často přirovnávám a srovnávám s filmem Schindlerův seznam, protože oba filmy jsou vesměs podobné. V obou jde o stejnou dobu, v obou jde o záchranu Židů. Co se týče ale kvality, tak Schindlerův seznam ve mě zanechal daleko znamenitější pocity a byl více smutný, takže si divák dovedl lépe představit pocity hlavní postavy. Tady u toho nemůžu říct to samé. Je tu pár momentů, kdy teda na hlavní postavu všechno "dopadne" a projeví nějaké známky emocí, ale jinak jeho osobnost je dost chladná a neprojevuje nic. Každá jednotlivá pasáž filmu má co nabídnout, ale když vezmu výsledek, tak mi připadá dost prázdný. Zejména v pasážích z roku 1938, kde za mě mohlo být více "akce", aby výsledek byl více přitažlivější na oko a aby se divák mohl vžít do role a poznat jak těžké období to bylo. Za mě se tedy jedná o velice přibarvený a lehký film na který se mohou podívat i lidé, kteří téma holokaustu moc nemusí, protože nejeví moc žádné známky hrůzy a zrůd, co se děly během druhé světové války. Kolikrát mi přijde, že kdyby se přidalo na tvrdosti, tak by výsledek více odpovídal realitě a ukázal by lidem tu pravou hrůzu. Výrazné plus musím také dát českým lokacím a občasným českým větám, které ocení hlavně český divák. Celkově si ale ode mě tento film odnáší 7/10 ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

O zfilmovaném příběhu Nicholase Wintona se dá říct především to, že už ho konečně máme za sebou. Nebylo pochyb, že bude zfilmován, bylo úplně jasné jak bude vypadat a všichni kdo film viděli, věděli předem jak/že se jim bude líbit. Ono totiž náměty o zapálených JEDINCÍCH, bezelstně zachraňující DĚTI před HOLOCAUSTEM se na zemi ležet logicky nenechávají. One Life splňuje takřka ve všem očekávání. Jedinou nadstavbou je očima odbočující Hopkins, jehož dilema jak naložit s dědictvím svých činů se projevuje v neustálém stařeckém těkání a mezislovnými berličkami, díky čemuž jeho postava působí životně. Ale obecně já nevim, ve světě vracejícím se k tradici etnických pogromů je samozřejmě pohodlnější hýčkat si představy o dobrých individuálech, kteří se v něm postaví na správnou stranu, abychom my nemuseli dělat nic, ale v současné době už je trochu irelevantní zbožně vzhlížet k těm, kteří se vzdorovali kdysi útlaku, když bychom měli spíš začít řešit, zdali se každý z nás na individuální rovině onou součástí útlaku nestáváme. Dnes totiž nežijeme ve světě Nicholase Wintona, ale ve světě The Zone of Interest. ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Tenhle historický film si opravdu zaslouží plný počet. Obrovská pocta panu Wintonovi a úžasné obsazení. Pan Hopkins má u mě obrovský respekt a spousta dalších lidí, co zde hrálo včetně dětí si zaslouží velkou pochvalu. Prakticky více jak půlka lidí v kině probrečela. Já tenhle film nejdříve viděl se školou a nakonec jsem si řekl, že musím tento příběh vidět znovu. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Vidět Zónu zájmu týden po Jednom životu zřejmě umocnilo nepříjemný pocit, který přetrvává. Sir A. Hopkins exceluje v malém filmu o velkém člověku. Ve skromném snímku, jako byl (zdá se) i život onoho hrdiny a právě onen obyčejný způsob pojetí jeho příběhu o obyčejných lidech je jeho největší přednost, která prostě dojímá k slzám. Zóna zájmu je odlišná. Precizní. Chladná. A řeže hluboko. Filmů na téma holocaustu jsme viděli dost, ale dovolím si tvrdit, že jsme z oné zrůdnosti nikdy neviděli tak málo a zároveň tak moc. Lehkost, se kterou Glazer servíruje ono odlidštění z pohledu nacistických příslušníků je až mrazivě děsivá. Ve chvíli, kdy se řeší výkonnost pecí a padají slova jako "náklad" si už jenom potichu ublinknete do pusy... Na formu, kterou je celý snímek uchopený, tedy stručný a zároveň nesmlouvavě vypovídající, můžu říct jen: bravo. ()

Galerie (206)

Zajímavosti (13)

  • Propagačná kampaň filmu vyvolala pobúrenie, keď sa vynechalo prevažne židovský pôvod detí v kindertransporte a namiesto toho boli označené ako „stredoeurópske“. Stalo sa to po vypuknutí vojny medzi Izraelom a Hamasom, kde po propalestínskych protestoch BBC Film nechcela ešte viac vyhrocovať napätie v Británii. Po protestoch zo strany Židov však nakoniec BBC Film zmenil popis filmu a napísal, že Winton zachránil „prevažne židovské“ deti. (Arsenal83)
  • Název odkazuje na citát: „Kdo zachrání jeden život, zachrání celý svět.“ Tato citace se také objevuje v Schindlerově seznamu (1993), kde bylo uvedeno, že pasáž pochází z židovského díla Talmud, mimo jiné se také objevuje v Koránu. (freelex)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Reklama

Reklama